Μπορoύμε να πλύνουμε και να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια γάντια;

Η επαναλαμβανόμενη χρήση του ίδιου ζευγαριού μπορεί να οδηγήσει στην μετάδοση του κορονοϊού.
Alvaro Calvo via Getty Images

Επειδή ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μολυσμένων επιφανειών, κάποιοι άνθρωποι παίρνουν ως μέτρο προστασίας την χρήση γαντιών.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, μας προτρέπει πως η χρήση γαντιών πρέπει να συνδέεται κατά την απολύμανση επιφανειών στο σπίτι και στην συνέχεια να τα πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων.

Τι γίνεται όμως όταν βρεθούμε εκτός σπιτιού και θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά στο σούπερ μάρκετ ή σε άλλες αγορές που έχουμε στο πρόγραμμα της ημέρας;

Οι ειδικοί στον χώρο της υγείας είναι κάθετα αντίθετοι σε μία τέτοια χρήση.

Δεν θα πρέπει να φοράμε γάντια εξαρχής

Ενας από τους βασικότερους λόγους που οι ειδικοί στον χώρο της υγείας δεν μας συνιστούν την χρήση τους, έχει να κάνει με το γεγονός πως ελοχεύει ο κίνδυνος να αποκτήσουμε την ψευδαίσθηση της ασφάλειας και συνεπώς δεν χρειάζεται να πλένουμε τα χέρια μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με ανάρτηση του στο Facebook, στρέφεται κατά της χρήσης γαντιών εκτός σπιτιού.

«Το καλό πλύσιμο των χεριών προσφέρει πολύ μεγαλύτερτη προστασία από τον κορονοϊό, παρά η χρήση λαστιχένιων γαντιών».

Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης παρά την χρήση τους

Τα ιατρικά γάντια, είναι σχεδιασμένα για μία χρήση την φορά, μας λέει η Λούσι Γουίλσον, επικεφαλής στο τμήμα Υγείας Έκτακτων Περιστατικών, του Πανεπιστήμιου Μέριλαντ.

«Η αφαίρεση των γαντιών δεν είναι εύκολη και μπορεί κάποιος να μολυνθεί στην προσπάθεια του να τα βγάλει».

Η σωστή αφαίρεση των γαντιών γίνεται με την αναστροφή τους, ή αλλιώς την μέθοδο μέσα-έξω και αυτό είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί χωρίς να μολυνθούν.

Αφού τα έχουμε γυρίσει μέσα-έξω, και θέλουμε να τα φορέσουμε ξανά «πρέπει να βρούμε τρόπο ούτως ώστε να τα φέρουμε στην αρχική τους κατάσταση χωρίς να μολυνθούν, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να συμβεί», μας λέει η Γουίλσον.

cdc/huffpost us
cdc/huffpost us

Το πλύσιμο των γαντιών θέτει σε κίνδυνο την «φερεγγυότητά» τους

Ύστερα από την χρήση τους, κατά την οποία ήρθαμε σε επαφή με πιθανώς μολυσμένες επιφάνειες, το πλύσιμο τους προκειμένου να φορεθούν ξανά εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο.

Τα ιατρικά γάντια δεν είναι άφθαρτα, συνεπώς δεν αποτελούν εμπόδιο για τους ιούς. Η Υπηρεσία για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία των Ηνωμένων Πολιτειών, υπογραμμίζει ότι ακόμη και η χρήση λοσιόν χεριών κάτω από γάντια λάτεξ μπορεί να συμβάλλει στην αποσύνθεση του υλικού και να τα καταστρέψει.

«Τα γάντια μίας χρήσης δεν σχεδιάστηκαν για μακροχρόνια χρήση», μας λέει η Κέλι Ρέινολντς, διευθύντρια του τμήματος Εκθεση στο Περιβάλλον και Εκτίμηση των Κινδύνων του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

«Η επαναλαμβανόμενη χρήση του ίδιου ζευγαριού αυξάνει τον κίνδυνο να εκτεθούμε σε ιούς καθώς με την πάροδο του χρόνου μπορούν να δημιουργηθούν εγκοπές, που με το γυμνό μάτι δεν φαίνονται. Το πλύσιμο τους βοηθάει στην αποσύνθεση του υλικού, μειώνει την φερεγγυότητα του και δεν συνιστάται από κανένα ειδικό στον χώρο της υγείας».

Είναι ευκολότερο να πλύνουμε τα χέρια μας απ′ ότι τα γάντια

Αν έχουμε κατά νου να πλύνουμε τα γάντια μας έτσι ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά, καλό είναι να θυμόμαστε πως το πλύσιμο των χεριών είναι πολύ ευκολότερο.

Οπως μας λέει ο επικεφαλής του τμήματος Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, Τόμας Ρούσο, «αν για παράδειγμα έρθουμε σε επαφή με επιφάνεια που είναι μολυσμένη από τον ιό, τότε πρέπει να απολυμάνουμε τα χέρια μας ή τα γάντια μας. Μόνο που είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουμε το πρώτο παρά το δεύτερο».

Παράλληλα επισησμαίνει πως, «τα γάντια σκίζονται πολύ πιο εύκολα μετά από επαναλαμβανόμενες χρήσεις και πλυσίματα, σε αντίθεση με τα χέρια μας που αντέχουν. Η καλή υγιεινή των χεριών είναι πολύ πιο εύκολη και ασφαλής μέθοδος».

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.