Να ανησυχήσουμε αν το κρυολόγημά μας δεν φεύγει και τι πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε

Ας δούμε γιατί και πότε πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.
LOADINGERROR LOADING
.
RealPeopleGroup via Getty Images
.

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να είναι αρκετά άβολο. Εάν έχουμε, πιθανότατα αντιμετωπίζουμε έναν συνδυασμό ελεεινών συμπτωμάτων όπως πονόλαιμο, βουλωμένη μύτη και πόνους στο σώμα που μπορεί να τα νιώθουμε σαν να συνεχίζονται για πάντα.

Αν και πολλοί από εμάς καταφέραμε να αποφύγουμε κάποια σημαντικά σφάλματα τα τελευταία χρόνια λόγω περιορισμών όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση, αυτό δεν ισχύει πλέον. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν από ασθένειες που δεν σχετίζονται με την Covid, οι οποίες μερικές φορές διαρκούν για εβδομάδες.

«Τα κρυολογήματα διαρκούν συνήθως τρεις έως δέκα ημέρες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αντιμετωπίζουμε συμπτώματα για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες», δηλώνει ο δρ. Ρ. Πίτερ Μάνες, ωτορινολαρυγγολόγος στο Yale Medicine.

Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό το κρυολόγημα να διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για να βεβαιωθούμε ότι τα παρατεταμένα συμπτώματα δεν είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε εάν η ασθένειά μας δεν υποχωρεί:

Πρώτα, ας κάνουμε μια δοκιμή για να βεβαιωθούμε ότι το κρυολόγημά μας δεν είναι σημάδι άλλης ασθένειας

«Η Covid-19, η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) εξαπλώνονται με παρόμοιους τρόπους και έχουν συμπτώματα που αλληλεπικαλύπτονται με εκείνα του κοινού κρυολογήματος», δηλώνει ο δρ. Τζον Σβάρτσμπεργκ, ομότιμος κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Berkeley’s School of Public Health.

Όταν οι άνθρωποι φτάνουν στην εφηβεία τους, έχουν μια αίσθηση του τι σημαίνει τυπικό κρυολόγημα, λέει ο Μάνες. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με άλλες ασθένειες όπως η Covid - 19. Είναι πάντα καλύτερο να κάνουμε τεστ για να βλέπουμε τι έχουμε...

Ας δώσουμε προσοχή στα συμπτώματά μας

Εάν έχουμε αποκλείσει άλλες λοιμώξεις αλλά τα συμπτώματά μας επιδεινώνονται προοδευτικά, αυτό μπορεί να μην σχετίζεται με το κρυολόγημά μας, σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδικοί.

Για παράδειγμα, συμπτώματα όπως η παρατεταμένη δύσπνοια, ο συριγμός ή ο πόνος στο στήθος δεν συνδέονται με κρυολόγημα. «Αυτά θα μπορούσαν να είναι σημάδι κρίσης άσθματος, πνευμονίας ή σε περίπτωση πόνου στο στήθος, ακόμη και καρδιακής προσβολής», λέει ο Μάνες. Εάν παρουσιάζουμε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να μην το απορρίψουμε και να ζητήσουμε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Παρόλο που το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς, μια άλλη πιθανότητα είναι ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια βακτηριακή λοίμωξη - όπως πνευμονία ή ιγμορίτιδα - μετά από ιογενή λοίμωξη καθώς το σώμα μπορεί να εξασθενήσει παροδικά από ένα κρυολόγημα, λέει ο δρ Μάρβαν Αζάρ, μολυσματικός παθολόγος στο Yale Medicine.

Τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα είναι πιθανό να έχουν προδιάθεση για δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη μετά από ένα κρυολόγημα. Ας επισκεφθούμε έναν γιατρό εάν έχουμε οποιαδήποτε συσχετισμένα συμπτώματα βακτηριακής λοίμωξης, όπως βήχα με παχύ φλέγμα, σοβαρό πόνο στο πρόσωπο ή πρήξιμο, συστήνει ο Αζάρ.

.
MixMedia via Getty Images
.

Ενα κρυολόγημα διαρκείας μπορεί να οφείλεται σε παρατεταμένη φλεγμονή

«Εάν έχουμε συνεχή συμπτώματα κρυολογήματος, όπως επαναλαμβανόμενο βήχα ή ερεθισμένο λαιμό για περισσότερο από δύο εβδομάδες, γενικά δεν οφείλεται σε επίμονη λοίμωξη αλλά λόγω των συνεπειών της παρατεταμένης φλεγμονής από μια καθαρισμένη λοίμωξη...», λέει ο Αζάρ.

Η οπισθορρινική σταγόνα εμφανίζεται όταν το σώμα μας παράγει βλέννα στη ρινική κοιλότητα και στο ιγμόρειο κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος και στάζει στο πίσω μέρος του λαιμού μας, οδηγώντας σε ένα γαργάλημα που προκαλεί βήχα. Χρειάζεται χρόνος για το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ξεπλύνει όλη τη βλέννα, έτσι μπορεί να αντιμετωπίσουμε διαρκή συμφόρηση για μερικές ημέρες ή ακόμα και μια εβδομάδα αφού ο ιός δεν είναι πλέον στο σύστημά μας.

Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα... σύμφωνα με τα όσα συμπληρώνει.

Μπορεί επίσης να μην δίνουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να αναρρώσει

Τα συμπτώματά μας μπορεί να μην εξαφανιστούν εάν δεν τους δίνουμε την ευκαιρία να επιλυθούν. Η τήρηση του κανονικού, πολυάσχολου προγράμματός μας - αυτό γεμάτο με πολλές ώρες εργασίας, δουλειές του σπιτιού, άσκηση ή κοινωνικές δραστηριότητες - μπορεί να παρατείνει τα συμπτώματά μας. Ας βεβαιωθούμε ότι ξεκουραζόμαστε επαρκώς, ενυδατωνόμαστε, κοιμόμαστε αρκετά και πολλά άλλα...

Ας επισκεφθούμε τον γιατρό μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αν δεν παρουσιάζουμε βελτίωση

Εάν αντιμετωπίζουμε σωστά το κρυολόγημά μας και τα συμπτώματά μας δεν έχουν βελτιωθεί μετά από τρεις εβδομάδες, ας επισκεφθούμε έναν γιατρό.

Συμπτώματα όπως ο συριγμός με δύσπνοια, ο παρατεταμένος υψηλός πυρετός, ο έντονος πονόλαιμος και ο βήχας που δημιουργεί σημαντική βλέννα, μπορεί να είναι σημάδι για κάτι σοβαρό εάν επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως είναι σημαντικό να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια, λέει ο Σβάρτσμπεργκ.

Ο γιατρός μας μπορεί να μας συστήσει να κάνουμε εξετάσεις για άλλες ασθένειες (αν δεν έχουμε κάνει ήδη) και να πραγματοποιήσει κι ο ίδιος δια ζώσης εξέταση για να κατανοήσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μας. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματά μας μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω επιπλοκές και λοίμωξη, επομένως καλό είναι να τα ελέγξουμε.