Πόσο καιρό κρατά τυπικά ένα κρυολόγημα και πότε πρέπει να δούμε γιατρό

Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για ενήλικες, παιδιά και μωρά.
.
Imgorthand via Getty Images
.

Εάν έχουμε κρυολόγημα, είναι πιθανό να εμφανίζουμε πονόλαιμο, ρινική καταρροή και πονοκέφαλο, για να αναφέρουμε μερικά από τα συμπτώματα. Βασικά, αισθανόμαστε χάλια.

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος διαρκούν συνήθως μεταξύ επτά και δέκα ημερών στην περίπτωση ενηλίκων και μεταξύ μιας έως δύο εβδομάδων στην περίπτωση παιδιών. Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα μας για να καταπολεμήσει τον κρύο ιό που μας έχει μολύνει.

Υπάρχουν περισσότεροι από 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλοί ενήλικες προσβάλλονται από δύο έως τρία κρυολογήματα κάθε χρόνο και τα παιδιά ως επτά - οκτώ.

Εάν εμείς ή κάποιος αγαπημένος μας εμφανίζει κοινό κρυολόγημα, δείτε τι να περιμένουμε την εβδομάδα που έπεται ή τι μπορούμε να κάνουμε για να αισθανθούμε καλύτερα εν τω μεταξύ.

Αν εισπνεύσαμε μολυσματικά σωματίδια από το φτέρνισμα κάποιου, ή δεν πλύναμε τα χέρια μας αφού αγγίξαμε μια μολυσμένη επιφάνεια, το πλέον πιθανόν είναι ότι θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε συμπτώματα κρυολογήματος μία έως τρεις ημέρες μετά την έκθεσή μας στον ιό, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Το κοινό κρυολόγημα έχει διάφορα στάδια, στο καθένα εκ των οποίων περιγράφεται ο τύπος κι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που πρέπει να περιμένουμε:

.
PeteSherrard via Getty Images
.

Ημέρα 1η και 2η

Το φτέρνισμα η φαγούρα ή πονόλαιμος, είναι συνήθως τα πρώτα συμπτώματα που θα αντιμετωπίσουμε εάν έχουμε κρυολόγημα

Ημέρα 3η και 4η

Καθώς τα συμπτώματά μας εξελίσσονται, το πιο πιθανό είναι να εμφανίσουμε καταρροή.

Ημέρα 5η, 6η 7η

Μέχρι τώρα η βαρύτητα των συμπτωμάτων έχει κορυφωθεί κι αυτή να είναι πιθανόν η χειρότερη φάση. Μπορεί ακόμη και να ανεβάσουμε πυρετό ή να παρουσιάσουμε ρίγη.

Ημέρα 8η, 9η, 10η

Ο βήχας είναι ένα σημάδι ότι το κρύωμά μας ολοκληρώνεται. Μπορεί να αισθανόμαστε ακόμα κουρασμένοι για τις τελευταίες μέρες της ασθένειας αλλά καλό είναι να ξέρουμε ότι πλησιάζουμε το τέλος της δυστυχίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό είναι ένα τυπικό χρονοδιάγραμμα για το τι μπορεί να μας συμβεί, αλλά δεν παρουσιάζουν όλοι κρυολόγημα με τον ίδιο τρόπο.

«Διαφορετικοί άνθρωποι τείνουν να έχουν διαφορετικές ευαισθησίες - μερικοί τείνουν να αναπτύσσουν περισσότερα συμπτώματα στους κόλπους, τους πνεύμονες ή τα αυτιά», λέει ο Τίμοθι Λερντ, οικογενειακός γιατρός. «Ομάδες με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα - παιδιά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι - μπορεί να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα...»

Πότε θα πρέπει να επισκεφθούμε γιατρό

Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα μόνοι μας. Ωστόσο, μπορούμε να επισκεφθούμε έναν γιατρό εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή γίνουν πιο σοβαρά μετά από δέκα ημέρες. Για παράδειγμα, ο ανεξέλεγκτος εμετός ή η διάρροια ή η δύσπνοια είναι σημάδια ότι πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική περίθαλψη.

Ο Λερντ προειδοποιεί επίσης για σοβαρότερες λοιμώξεις, όπως γρίπη και πνευμονία, που έχουν παρόμοια συμπτώματα και μπορεί να εκληφθούν ως κρυολογήματα.

Πόσο κρατά ένα κρυολόγημα στα παιδιά

Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στο κοινό κρυολόγημα και κρυολογούν διπλάσιες φορές από τους ενήλικες, κυρίως επειδή περνούν πολύ χρόνο με άλλα παιδιά και δεν ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες υγειινής.

Αλλά τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσει το παιδί μας εξαρτώνται συνήθως από την ηλικία του.

Το κρύο διαρκεί συνήθως για 10-14 ημέρες σε μωρά ηλικίας κάτω του ενός έτους. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Γκρίνια

Μύξες ή καταρροή
Συμφόρηση
Βήχας
Απώλεια όρεξης
Δυσκολία στον ύπνο
Πυρετός

Τα μικρά παιδιά ηλικίας ενός έτους και πάνω συχνά θα εμφανίσουν κοινά συμπτώματα κρυολογήματος για επτά έως δέκα ημέρες, αλλά θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 14 ημέρες. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Φτέρνισμα
Καταρροή
Πονοκέφαλο
Πονόλαιμος
Υγρά μάτια
Συμφόρηση
Βήχα

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα συμπτώματα κρυολογήματος στα μωρά. Συνήθως, εντός των πρώτων τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, το μωρό θα εμφανίσει πυρετό. Τα συμπτώματά του θα κορυφωθούν την τρίτη ημέρα και θα αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα από την τέταρτη ημέρα.

Παρόμοια με τους ενήλικες, τα μωρά και τα παιδιά πιθανότατα θα αναπτύξουν βήχα προς το τέλος της λοίμωξης. Ο βήχας μπορεί να παραμείνει για αρκετές ημέρες.

Πότε να δούμε παιδίατρο

Το ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό τους σύστημα αφήνει τα μωρά ευπαθή σε πιο σοβαρές επιπλοκές όπως λοιμώξεις του αυτιού, λοίμωξη από κόλπους και πνευμονία κι ο παιδίατρός μας μπορεί να μας βοηθήσει να παρακολουθήσουμε τυχόν προειδοποιητικά σημάδια.

Συνήθως ένα κρυολόγημα θα περάσει μόνο του. Ωστόσο, θα πρέπει να πάμε το παιδί μας στον παιδίατρο αν:

  • το μωρό έχει πάνω από 38 πυρετό κι είναι μικρότερο από δυο μηνών ή πάνω από 38,5 κι είναι μεγαλύτερο.

  • ο βήχας χειροτερεύει μετά από 10 μέρες ασθένειας

  • έχει τόσο πολύ εμετό που υπάρχει μείωση στο πόσο και συχνά ουρεί

ΠΗΓΗ: Insider