«Να μάθουν να μη βγάζουν τους ανθρώπους από την πρίζα»: Η μητέρα που μάχεται για δικαιοσύνη μετά το θάνατο της κόρης της

Οι γιατροί της είχαν πει πως το κορίτσι είναι «εγκεφαλικά νεκρό»
reuters

Ήταν Δεκέμβριος του 2013, όταν η 13χρονη τότε Jahi McMath, εισήχθη σε νοσοκομείο της Καλιφόρνια για αφαίρεση αμυγδαλών. Επρόκειτο για μια επέμβαση ρουτίνας, ωστόσο, προέκυψε ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη.

Η μητέρα της αρνήθηκε να κλείσουν τα μηχανήματα τα οποία την κρατούσαν στη ζωή και μετέφερε την κόρη της στο νοσοκομείο Παίδων του Νιου Τζερσεϊ. «Ήθελα να το παλέψει». Όλα αυτά το 2013. Και φέτος στις 22 Ιουνίου η Jahi πεθαίνει από υπερβολική αιμορραγία και ηπατική ανεπάρκεια, πάρα τις προσπάθειες των γιατρών και της μητέρας της.

Στις ΗΠΑ και τα τοπικά ΜΜΕ η συζήτηση για το ζήτημα «εγκεφαλικά νεκρός» και «εγκεφαλικός θάνατος» έρχεται ξανά στην επιφάνεια και θυμίζει τις δικαστικές διαμάχες της μητέρας εκείνη την περίοδο με τους γιατρούς. Από τη μία, οι γιατροί να τη θεωρούν εγκεφαλικά νεκρή και να υπογράφουν πιστοποιητικού θανάτου, από την άλλη, η θρησκευόμενη Winkfield, να μην επιθυμεί να αφήσει ακόμα και τη τελευταία ελπίδα να πάει χαμένη.

Η μητέρα της Jahi, Winkfield, μίλησε στους Times για την απόφασή της η κόρη της να παραμείνει στη ζωή μέσω ιατρικής υποστήριξης. Στο νοσοκομείο του Νιου Τζέρσεϊ, 3.000 μίλια σχεδόν μακριά από την Καλιφόρνια, η Jahi θα δώσει τη δική της μάχη.

«Τόσα χρόνια επικοινωνούσε με τα δάκτυλά της μέσω σημάτων. Ήταν ζωντανή», ομολογεί η μητέρα της η οποία παραδέχεται πως μολονότι δεν μπορεί να ζει χωρίς την κόρη της, κοιμάται τουλάχιστον τα βράδια αφού έκανε ο,τι μπορούσε για την Jahi.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, χρήματα για τις χειρουργικές επεμβάσεις της Jahi συγκέντρωναν θρησκευτικές ομάδες-πολέμιοι του εγκεφαλικού θανάτου. Από την πλευρά της, η μάνα πέρα από το γεγονός ότι είχε παραιτηθεί από την εργασία της, πούλησε το σπίτι της κι έκανε φρικτές οικονομίες για να πληρώσει για τη νοσηλεία και την περίθαλψη του παιδιού της.

Η ίδια αναφέρει ότι έδωσε έναν προσωπικό αγώνα ώστε καμία άλλη οικογένεια να μην περάσει αυτό το μαρτύριο. «Εύχομαι ο νόμος να αλλάξει. Ελπίζω να μάθουν όλοι από αυτό και να μη βγάζουν τους ανθρώπους από την πρίζα τόσο εύκολα», υπογραμμίζει.

Η ιστορία της Jahi ήταν η αφορμή για να ανοίξει εκ νέου αυτή η συζήτηση: Δόθηκε ελπίδα για ζωή ή απλή παράταση στον δεδομένο θάνατο; Επιστήμη και θρησκεία υποστηρίζουν τις θέσεις τους.

«Η Jahi δεν ήταν νεκρή. Ήταν ένα κορίτσι με εγκεφαλική αιμορραγία και έπρεπε να αντιμετωπιστεί όπως σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Όχι να προμηνύουν το θάνατό της» αναφέρει η Winkfield.

Η εκκλησία δεν έπαψε να στηρίζει τις προσπάθειες της μητέρας, καθώς θεωρήθηκε αμαρτία από τη θρησκευτική κοινότητα η προδικασμένη απόφαση του θανάτου.

Μαζί με τον δικηγόρο της Chris Dolan, η Winkfield, είχε εναντιωθεί στο πιστοποιητικό θανάτου που είχαν υπογράψει οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων στην Καλιφόρνια. Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε την αγωγή με το επιχείρημα ότι οι γιατροί ξέρουν «πότε θα βγάλουν από την πρίζα τον ασθενή».

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα», αναφέρει ο Dolan. «Όχι μόνο για τη Jahi, αλλά και για τους γονείς που θα πέσουν όμηροι στις αυθαίρετες κρίσεις των γιατρών».

Ο Arthur Caplan, επικεφαλής της ιατρικής δεοντολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει άλλες περιπτώσεις όπου οι γιατροί μοιράζουν αυθαίρετα πιστοποιητικά θανάτου. Προειδοποίησε ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για τον Jahi έπρεπε να εξεταστούν και από άλλους ερευνητές και εμπειρογνώμονες πριν από οποιαδήποτε συμπεράσματα.

Η χριστιανική κοινότητα βρίσκεται στο πλευρό της μητέρας από την πρώτη στιγμή και της συμπαραστέκονται τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά, υποστηρίζει ο Dolan. «Η εκκλησία είδε το παιχνίδι που στήθηκε πάνω από τη Jahi, δεν πέρασε απαρατήρητο» σημειώνει.

Τέλος, επισήμανε ότι ο εγκέφαλός της θα δοθεί για περαιτέρω εξετάσεις. Ίσως ένας καινούριος κύκλος της συζήτησης «εγκεφαλικός θάνατος» ανοίξει ξανά το επόμενο διάστημα, με τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων για τον εγκέφαλο της μικρής Jahi.

Με πληροφορίες: Times, People Health

Δημοφιλή