ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/12/2017 14:04 EET

Να τηρηθούν πιστά οι δεσμεύσεις ζητούν οι θεσμοί. Σε διαρκή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για τα τελικά κείμενα της συμφωνίας

Έως τις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε όλα τα μέτωπα

Σε τεχνικές διαπραγματεύσεις μακράς διάρκεια μέχρι να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παραπέμπει η ενημέρωση του Ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ωστόσο, η τοποθέτηση του σχετικά με τα επόμενα βήματα, δεν προκάλεσε ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η «μάλλον αυστηρή τοποθέτηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου» έχει να κάνει με το γεγονός ότι μετά την τεχνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να ολοκληρωθούν τα κείμενα της συμφωνίας.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις διακοπές των εορτών των Χριστουγέννων οι επικεφαλής των θεσμών και τα τεχνικά κλιμάκια θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή με την ελληνική πλευρά. Μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται η ανταλλαγή κειμένων, προκειμένου να ελεγχθεί από τους δανειστές εάν τα κείμενα των νομοσχεδίων που θα κατατεθούν στη Βουλή αντικατοπτρίζουν τα όσα συμφωνήθηκαν στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες.

Πίεση από το χρόνο και τους δανειστές

Ο χρόνος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος καθώς έως τις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε όλα τα μέτωπα και να έχει κλείσει ο κύκλος της υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων. Αν κανείς αναλογιστεί ότι σε αυτό το χρονικό περιθώριο, μεσολαβούν και οι διακοπές των Χριστουγέννων, γίνεται κατανοητό γιατί ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διάλεξε να «ανεβάσει στροφές» λίγες μόνο ώρες μετά τα εύσημα τα οποία απέδωσαν στην ελληνική πλευρά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η αναφορά του Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι η αξιολόγηση δεν έχει ακόμα τελειώσει, έγινε προκειμένου να μην υπάρξει χαλάρωση από ελληνικής πλευράς. «Αρκετές φορές είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενες αξιολογήσεις αμέσως μετά τη τεχνική συμφωνία να περιορίζεται η ταχύτητα στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Ως εκ τούτου οι θεσμοί επέλεξαν να στείλουν σαφές μήνυμα ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της αξιολόγησης.

Άλλωστε οι δανειστές διαμήνυσαν ότι έως το επόμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, θα παρακολουθούν επισταμένως τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, καθώς και την υλοποίηση της λίστας με τα προαπαιτούμενα.

Έως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» όλες τις εκκρεμότητες καθώς όπως είπε ο Ντέκλαν Κοστέλο στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τώρα ελπίζουμε στην επίτευξη και της πολιτικής συμφωνίας στις 22 Ιανουαρίου».

Ο ίδιος περιέγραψε και τα επόμενα βήματα, που είναι η κατάθεση νομοσχεδίων πριν τις γιορτές αλλά και η υλοποίηση μέτρων τον Ιανουάριο. Δήλωσε αισιόδοξος ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης, με την πολιτική συμφωνία στις 22 Ιανουαρίου.