Ναυάγιο στην Πύλο: Συνεχίζονται «μέχρι νεωτέρας» οι έρευνες

Ενας εκ των συλληφθέντων ομολόγησε ότι είναι διακινητής.
.
.
screenshot

Συνεχίζονταν αργά το απόγευμα της Παρασκευής οι έρευνες στον θαλάσσιο χώρο στα ανοιχτά της Πύλου για αγνοούμενους από το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου: Σύμφωνα με το Λιμενικό, οι έρευνες θα συνεχίζονταν «μέχρι νεωτέρας», σίγουρα και το Σάββατο, ενώ στην περιοχή συνέχιζαν να επιχειρούν μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και τρία παραπλέοντα σκάφη. Τα σκάφη του Λιμενικού είχαν αποσυρθεί νωρίς το απόγευμα λόγω επιδείνωσης του καιρού.

Υπενθυμίζεται πως από το ναυάγιο διασώθηκαν 104 άτομα, ενώ έχουν ανασυρθεί 78 σοροί. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο για εκατοντάδες επιβαίνοντες στο σκάφος. Συνελήφθησαν εννιά Αιγύπτιοι, φερόμενοι διακινητές, που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ένας εκ των συλληφθέντων ομολόγησε ότι είναι διακινητής.

Την υποχρέωση να τηρηθεί η μυστικότητα στην έρευνα για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, υπενθυμίζει με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, η οποία απεστάλη στους εισαγγελικούς λειτουργούς και τους λιμενικούς που διενεργούν τις έρευνες για την πολύνεκρη τραγωδία.

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για τα περί ρυμούλκησης και πρόσδεσης του σκάφους της τραγωδίας στην Πύλο δίνει το Λιμενικό, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ρυμούλκηση και ότι πετάχτηκε κάποια στιγμή κάποιο σχοινί για να μην ξεμακρύνουν τα σκάφη. Συγκεκριμένα, σε επικοινωνία με τη HuffPost Greece, αναφέρθηκε ότι «δεν υπήρξε καμία ρυμούλκηση από το Λιμενικό, όπως είχε δηλωθεί εξαρχής» και ότι «στην πρώτη προσέγγιση του περιπολικού του Λιμενικού στο αλιευτικό κατά τις 11 παρά, το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να υπάρξουν κάποιες συνεννοήσεις, πετάχτηκε κάποιο σχοινί για να μην ξεμακρύνουν τα δύο σκάφη. Δεν υπήρξε πλαγιοδέτηση. Το σχοινί το έλυσαν οι επιβάτες του αλιευτικού μετά από πέντε λεπτά και το δικό μας σκάφος παρέμενε στην περιοχή προς τυχόν παροχή συνδρομής, μέχρι που έγινε το συμβάν».

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, τόνισε ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης του σκάφους», και σχολιάζοντας την πληροφορία για το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί σχοινιά στο πλοίο, είπε ότι το Λιμενικό δεν έκανε κάτι τέτοιο, μα τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους είχαν πετάξει εφόδια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, διευκρίνισε ότι «το σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το αλιευτικό δύο ώρες πριν από το ναυάγιο. Οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια και το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του». «Το λιμενικό δεν έριξε προς το αλιευτικό σχοινί πρόσδεσης» ξεκαθάρισε.

Τηλεφωνικό κέντρο για την αναγνώριση θυμάτων

Στο κτίριο «Κεράνης» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Λεωφόρος Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης Ρέντη-Νίκαιας Αττικής, ΤΚ 18233) θα εδρεύει η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα, 47 ν.μ. ανοιχτά της Πύλου.

Παράλληλα θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο προς τον σκοπό αυτόν. Το τηλέφωνο και τo email επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., θα είναι τo 2131386000 και το dvi@astynomia.gr, αντίστοιχα. Το παραπάνω θα λειτουργεί από το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 κατά τις ώρες 09.00 έως 19.00 (UTC+3) σε καθημερινή βάση και θα υποστηρίζει τις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό και Ουρντού.

Η ελληνική ομάδα DVI, έχει αναλάβει το ανθρωπιστικό έργο της αναγνώρισης των θυμάτων της εν θέματι καταστροφής, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, την Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο κτίριο Κεράνης, επίσης, θα γίνεται η υποδοχή των συγγενών των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους.

Δημοφιλή