Νάπολη: Ανακαλύφθηκε παραθαλάσσιο αρχοντικό 2.000 ετών στο «στόμα της κόλασης»

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι στην περιοχή βρισκόταν η είσοδος στον κάτω κόσμο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε κάποτε να ήταν η πολυτελής κατοικία του Πλίνιου του Πρεσβύτερου.
Ένα έργο για την κατασκευή παιδικής χαράς και χώρου αναψυχής νότια της Νάπολη έφερε στο φως τα ερείπια ενός παραλιακού αρχοντικού 2.000 ετών.

Χτισμένο τον πρώτο αιώνα, το πανοραμικό αρχοντικό - το οποίο έχει θέα στα νησιά Ίσκια και Προτσίντα - είναι τώρα εν μέρει πλημμυρισμένο από τη θάλασσα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε κάποτε να ήταν η πολυτελής κατοικία του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, του θρυλικού συγγραφέα, φυσιοδίφη και διοικητή του ρωμαϊκού ναυτικού στόλου που στάθμευε εκεί.

Η ανακάλυψη, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην παράκτια πόλη Μπάκολι, έφερε στο φως τους χοντρούς περιμετρικούς πέτρινους τοίχους δέκα μεγάλων δωματίων με δάπεδα, τοίχους με πλακάκια και έναν λαβύρινθο από άθικτες πανοραμικές εξωτερικές βεράντες.

Τον πρώτο αιώνα, το αρχοντικό θα βρισκόταν μέσα στο ρωμαϊκό λιμάνι του Μίσενο, όπου για τέσσερις αιώνες ένας στόλος 70 πλοίων έλεγχε την Τυρρηνική θάλασσα, η ασφάλεια της οποίας ήταν το κλειδί για τη διατήρηση της δυτικής πλευράς της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

«Είναι πιθανό ότι η μεγαλοπρεπής βίλα είχε θέα 360 μοιρών στον κόλπο της Νάπολης για στρατηγικούς στρατιωτικούς σκοπούς», δήλωσε στο CNN η Σιμόνα Φορμόλα, επικεφαλής αρχαιολόγος στην κληρονομιά τέχνης της Νάπολης.

«Πιστεύουμε ότι (η ανασκαφή) βαθύτερων στρωμάτων θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα δωμάτια, ακόμη και τοιχογραφίες - ενδεχομένως επίσης πολύτιμα ευρήματα».

Οι αρχές εξεπλάγησαν από το περίτεχνο στυλ των τοίχων, οι οποίοι κατασκευάστηκαν με μπλοκ τούφας (ασβεστόλιθου) σε σχήμα διαμαντιού τοποθετημένα σε διακοσμητικό μοτίβο που μοιάζει με δίχτυ περίπου 70 εκατοστά κάτω από το έδαφος.

Η βίλα φτάνει σε μια μικρή πέτρινη αποβάθρα που βρίσκεται τώρα περίπου τέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το γεγονός ότι αυτό - και άλλα μέρη της βίλας που ανακαλύφθηκε - είναι τώρα υποβρύχια οφείλεται στο φαινόμενο του «αρνητικού βρασυσεισμού». Ο βραδυσειισμός είναι η σταδιακή ανύψωση ή κάθοδος μέρους της επιφάνειας της Γης που προκαλείται από το γέμισμα ή το άδειασμα ενός υπόγειου θαλάμου μάγματος ή από υδροθερμική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε ηφαιστειακές καλδέρες. (Η περιοχή συνορεύει με μια σεληνοειδή «καλντέρα» ή εξαφανισμένο ηφαιστειακό κρατήρα).

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, με τις αρχές να ελπίζουν να ρίξουν περισσότερο φως όχι μόνο στη μορφή της ίδιας της παραλιακής βίλας, αλλά και στην ευρύτερη ζωή και δομή του Μίσενο, μιας από τις σημαντικότερες αποικίες στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

«Η ανακάλυψη είναι ακόμη πιο εξαιρετική, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα (για) το λιμάνι του Μίσενο», δήλωσε ο Φορμόλα.

Εκτός από το να λειτουργεί ως σημείο παρατήρησης, η παραλιακή βίλα του Πλίνιου πιθανότατα θα είχε επίσης χρησιμοποιηθεί για αναψυχή. Η ιδιωτική αποβάθρα ήταν όπου χαιρετούσε τους υψηλόβαθμους επισκέπτες που έφταναν από τη θάλασσα για πολυτελή πάρτι. Πολλοί αρχαίοι Ρωμαίοι συνήθιζαν να συρρέουν στο Μπόκολι και τη γύρω περιοχή, για να απολαύσουν τις εξοχικές κατοικίες τους και τα ιαματικά λουτρά και τα σπα της περιοχής.

Το Μπόκολι βρίσκεται μέσα στα λεγόμενα “Phlegraean Fields” (ή “Fire Plains”), τα οποία είναι διάστικτα με φυσικούς θερμοπίδακες και μικροσκοπικούς ενεργούς κρατήρες όπου εξακολουθούν να γίνονται συχνοί σεισμοί. Λόγω των θειούχων ατμών του, οι αρχαίοι πίστευαν ότι ήταν η είσοδος στον κάτω κόσμο και το είχαν ονομάσει «το στόμα της κόλασης». Πράγματι, είναι πιθανό ότι ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος ήταν μάρτυρας της έκρηξης του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. από τη βίλα.

Είναι γνωστό ότι πέθανε προσπαθώντας να σώσει εκείνους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη συμφορά.

Ο χώρος θα γίνει τώρα ένα υπαίθριο μουσείο, που θα ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες. «Τα ερείπια της ρωμαϊκής έπαυλης θα καθαριστούν και θα περιφραχθούν με ξύλινους φράχτες», δήλωσε ο δήμαρχος του Μπάκολι Τζόσι Γκεράλντο Ντελα Ραγκιόνε.

Δημοφιλή