ΠΟΛΙΤΙΚΗ
04/04/2019 07:19 EEST | Updated 04/04/2019 13:31 EEST

Νάσος Ηλιόπουλος: Στις 3 Ιουνίου θα είμαι ένας χαρούμενος άνθρωπος με σημαντικές ευθύνες

Ο Νάσος Ηλιόπουλος αποκαλύπτει τα σχέδια του για τον Δήμο της Αθήνας.

Video / φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

Μιλώντας στη HuffPost Greece για τον Δήμο της Αθήνας που σχεδιάζει, ο Νάσος Ηλιόπουλος αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται.

Σημείο συνάντησης μας για το βιντεοσκοπημένο μέρος της συνέντευξης, ήταν η πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο. Μεσημέρι μίας ανοιξιάτικης Παρασκευής, σε μία γειτονιά του κέντρου που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «υποβαθμισμένη», αναρωτιόμουν τι έκανε ένα νέο πολιτικό –μόλις 36 ετών- και χωρίς καμία προϋπηρεσία στα δημοτικά πράγματα, να αποφασίσει να ασχοληθεί με τα προβλήματα του Δήμου της Αθήνας.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Νάσος Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Πληροφορική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου. Ασχολείται ενεργά με την πολιτική από το 2002, το 2016 ανέλαβε Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ενώ από τον Φεβρουάριο του 2018 και, για ένα χρόνο, διετέλεσε υφυπουργός Εργασίας.

 Όμως μέχρι την ανακοίνωση του ονόματος του από τον ΣΥΡΙΖΑ ως επικεφαλής του Συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη» και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για το Νάσο Ηλιόπουλο.

HuffPost Greece

 Παρατήρηση πρώτη: αποδείχθηκε συνεπής στο ραντεβού μας, με ακρίβεια λεπτού. Έφτασε περπατώντας, χωρίς κάποια συνοδεία επιτελών ή φίλων του. Μέχρι να πλησιάσει στο τραπέζι μας, μιλούσε στο κινητό ενώ χαιρετήθηκε και με αρκετούς θαμώνες της πλατείας.

Παρατήρηση δεύτερη: η εντύπωση που μπορεί να σχηματίσει κάποιος για το Νάσο Ηλιόπουλο- από κοντά πλέον... Άνθρωπος με αίσθηση του χιούμορ, πίστη στις δυνατότητες του και με εμφανή διάθεση να τη μεταδώσει στους άλλους. Δεν διστάζει να δηλώσει έτοιμος για ρήξεις μπροστά στο καλό του Δήμου, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κυβέρνηση του κόμματος που τον στηρίζει. Μιλά για την σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ μοιράζεται μαζί μας το όραμα του και τα σχέδια που κάνει για την Αθήνα. Ποια είναι ακριβώς; Απαντήσεις στην συνέντευξη που ακολουθεί…

 

HuffPost: Τελικά πόσο στενή μπορεί ή πρέπει να είναι η σχέση ενός Δημάρχου με τον Πρωθυπουργό;

 NH: Ξέρετε, οι σχέσεις δεν λειτουργούν σαν διακόπτες on/off. Ο Δήμαρχος Αθηναίων θα πρέπει να διεκδικεί έναν δήμο που δίνει περισσότερα στους πολίτες του και για την επίτευξη αυτού του στόχου να συνδιαλέγεται με την κεντρική εξουσία. Για να ξεκαθαρίσω όμως κάτι. Ο δήμαρχος δεν πρέπει να είναι το μακρύ χέρι του πρωθυπουργού στην πόλη, ούτε να οραματίζεται πότε θα γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός, δηλαδή χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Διακριτοί ρόλοι και προγραμματική συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Κάθε παρέκκλιση από αυτό, ναρκοθετεί τη δυνατότητα ενός αποτελεσματικού δημάρχου.

 HuffPost: Γιατί πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να λύσετε προβλήματα της Αθήνας όταν δεν τα κατάφεραν προηγούμενοι Δήμαρχοι;

 NH: Για τον ίδιο λόγο που μετά την θητεία μου στο Υπουργείο Εργασίας ακούτε συχνά θετικές ειδήσεις από την επιθεώρηση εργασίας σε αντίθεση με το τι γινόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Παραλάβαμε αδήλωτη εργασία στο 19,2% και αυτή την στιγμή είναι στο 8,9%. Δεν φοβάμαι ούτε την δουλειά, ούτε την σύγκρουση.  

Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος/HuffPost Greece

 HuffPost: Άνθρωποι με σημαντική πολιτική διαδρομή που έχουν περάσει και από το Δήμο (Μπέης, Έβερτ, Αβραμόπουλος, Μπακογιάννη, Καμίνης) και που δεν έλυσαν τα χρόνια προβλήματα της Αθήνας, πχ απορρίμματα, τελικά τι ήταν κατά τη γνώμη σας; Ανεπαρκείς; Αδιάφοροι; Γιατί δεν τα κατάφεραν;

 NH: Νομίζω ότι τα ονόματα που παραθέτετε έχουν αφήσει διαφορετικό αποτύπωμα στην πόλη. Ο Δημήτρης Μπέης έκανε έργο για την Αθήνα για παράδειγμα, ενώ η κυρία Μπακογιάννη έταξε πολλά, εκλέχθηκε εύκολα, έπραξε ελάχιστα, και εγκατέλειψε τη δημαρχία. Προφανώς στην περίπτωσή της η αποτυχία της έχει να κάνει με την βιασύνη της να γίνει υπουργός. Σε άλλες περιπτώσεις, πιστεύω ότι η αδυναμία επίλυσης προβλημάτων είχε να κάνει με μια βολική λογική business as usual. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Η Αθήνα σήμερα θάβει το 92% των απορριμμάτων της επειδή η δημαρχία Καμίνη λειτούργησε με τη λογική να “θάβει” το πρόβλημα στον ΧΥΤΑ Φυλής, αντί να προωθεί πολιτικές ανακύκλωσης. Σε λίγο καιρό, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τα όρια αυτής της επιλογής. Εγώ έχω άλλη αντίληψη. Αποτελεσματική διαχείριση που ταυτόχρονα δημιουργεί υποδείγματα επίλυσης προβλημάτων.

 

 HuffPost: Πόσο ρεαλιστικό είναι να θεωρείτε ότι ένας άνθρωπος χωρίς προϋπηρεσία στα δημοτικά θέματα θα καταφέρει να δώσει λύσεις;

 NH: Η δική μου προϋπηρεσία στα αθηναϊκά προβλήματα ξεκινάει από όταν γεννήθηκα! Ξέρετε μεγάλωσα στα Πατήσια, οπότε δεν χρειάζομαι οδηγό για να περιηγηθώ στις πίσω αυλές τις πόλης. Αν μιλάμε όμως πιο συγκεκριμένα για την προϋπηρεσία στη διαχείριση, θα έλεγα ότι προσκομίζω την εμπειρία της παρουσίας μου στο ΣΕΠΕ και στο Υπουργείο Εργασίας. ¨Όταν πήγα στο ΣΕΠΕ δεν είχα προϋπηρεσία τυπική στο σώμα επιθεωρητών εργασίας. Μέσα σε λίγους μήνες είχαμε επιβάλει πρόστιμα σε μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούσαν παράνομα και υπερωριακά τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενές τους. Ε, αυτό το μοντέλο θα ακολουθήσω και στο δήμο: ρήξη με τις αδράνειες, άμεσες λύσεις για χρόνια προβλήματα, σχέδιο για μια νέα εικόνα.

 HuffPost: Ιεραρχήστετα προβλήματα του Δήμου, δίνοντας και την προτεινόμενη από εσάς λύση.

 NH:Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η πεποίθηση των κατοίκων ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Και για να το αντιστρέψουμε αυτό θα πρέπει να φτιάξουμε μια Αθήνα από την αρχή. Τι σημαίνει αυτό; Ανακύκλωση και ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου για την καθαριότητα, κίνητρα για κατοικία και εμπορικές χρήσεις στις ανασφαλείς γειτονιές, αξιοποίηση των άδειων κτιρίων του δήμου για κατοικίες για νέα ζευγάρια Αθηναίων, πράσινες ταράτσες  ή φωτοβολταϊκά στα 400 σχολεία της πόλης. Τέλος, άμεση χρήση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει αφήσει ο δήμος αναξιοποίητα όπως π.χ. το πρόγραμμα Φιλόδημος από το οποίο θα μπορούσε να πάρει 15 εκ. και κατέθεσε μελέτες μόλις για 3 εκ. Αυτές οι παρεμβάσεις είναι αρκετές για να ξεκινήσει η πόλη από την αρχή.

 

 HuffPost:Με ποιον υπουργό θεωρείτε ότι μπορεί να βρεθείτε απέναντι και πόσο αποφασισμένος θα είστε για σύγκρουση αν ο υπουργός είναι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

 NH:Για το δεύτερο σκέλος, θέλω να σας πω ότι ποτέ δεν απέφυγα και ούτε θα αποφύγω την σύγκρουση. Δεν φοβάμαι να συγκρουστώ και πιστεύω ότι μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά: θέτοντας καθαρά τις θέσεις μας και οικοδομώντας μέσα από το διάλογο και την αντιπαράθεση μια δημιουργική σύνθεση απόψεων. Και αυτό θα κάνω ανεξάρτητα από τη σύνθεση της αυριανής κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο -της συνεργασίας και της συνδιαμόρφωσης που περιλαμβάνει και τη διαφωνία- για παράδειγμα θα ήθελα ο δήμαρχος Αθηναίων σήμερα να πίεζε περισσότερο τα αρμόδια υπουργεία να θέσουν όρια στη βραχυχρόνια μίσθωση. Για να το πω απλά. Το κάθε πρόβλημα, θα με οδηγήσει σε διαφορετικό υπουργικό κτίριο!

 HuffPost:Σας προβληματίζει το γεγονός ότι άλλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι έχουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα;

 NH: Καθόλου. Και ο λόγος είναι ότι πια δεν θεωρώ ότι συμβαίνει αυτό.

 

 HuffPost: Τι σκέφτεστε για τον επόμενο γύρο; Και σε περίπτωση που περάσετε αλλά και εάν δεν βγείτε στους δύο πρώτους την πρώτη Κυριακή

 ΝΗ: Μετά από κάθε ματς, ένας ποδοσφαιριστής θα πει “κοιτάμε κάθε αγώνα ξεχωριστά και στο τέλος θα κάνουμε ταμείο”. Έτσι σκέφτομαι και εγώ. Ξέρω και νιώθω ότι η πρότασή μας για μια Αθήνα από την αρχή συγκινεί και κινητοποιεί τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, και το επόμενο διάστημα θα κάνω ότι μπορώ για να ακούσω περισσότερο τη φωνή τους και να συζητήσω το όραμά μου. Θα είμαι στο δεύτερο γύρο και στις 3 Ιουνίου θα είμαι ένας χαρούμενος άνθρωπος με σημαντικές ευθύνες.

Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος/HuffPost Greece