Η νέα δέσμη οικονομικών μέτρων για τον κορονοϊό

Μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ με κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόβλεψη για ακόμα 1,8 δισ ευρώ από το νέο ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης.
.
.
Eurokinissi

Μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ με κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόβλεψη για ακόμα 1,8 δισ ευρώ από το νέο ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία 220.000 επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται περίπου 600.000 εργαζόμενοι. Σε αυτούς τους εργαζόμενους θα δοθεί επίδομα 800 ευρώ για την περίοδο 15 Μαρτίου έως τέλος Απριλίου, το οποίο θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Ακόμα 100.000 επιχειρήσεις με 200.000 εργαζόμενους έχουν επηρεαστεί άμεσα από τις συνέπειες της εξάπλωσης του ιού.

Η δεύτερη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει

1)Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων για όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται. Τα μέτρα είναι οριζόντια για συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) είτε είναι ανοικτές, είτε όχι. Αφορά τον Μάρτιο και αν απαιτείται θα δοθεί παράταση.

Για όλες τις παραπάνω εταιρείες αναστέλλονται χωρίς τόκους: οφειλές από ΦΠΑ Μαρτίου, η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών σε ΔΟΥ και η καταβολή ρυθμίσεων.
Προσοχή. Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Για τις συγκεκριμένες εταιρείες προβλέπεται η Αναστολή χωρίς τόκους έως 31 Μαρτίου της καταβολής οφειλών ΦΠΑ, όπως και της καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων στις ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής

2) Χρηματοδότηση των εταιρειών για τις εταιρείες που πλήττονται με 1 δισ. ευρώ. Το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου και το μη μισθολογικού κόστους. Προϋπόθεση και εδώ η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

3) Οι εργαζόμενοι εταιρειών που έκλεισαν θα πάρουν αρχές Απριλίου 800 ευρώ. Το μέτρο αφορά 500.000 εργαζόμενους και κοστίζει 400 εκατ. ευρώ. Το κράτος καλύπτει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και εισφορές επί του ονομαστικού μισθού. Το κόστος είναι 450 εκατ. ευρώ. Αναστέλλεται για αυτούς η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες

4) Για τους αυτοαπασχολούμενους σε κλάδους οι οποίοι επηρεάζονται από την κρίση αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για τέσσερις μήνες. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ.

5) Προβλέπεται η επιπλέον διάθεση μέτρων ύψους 1.8δισ ευρώ από το Ειδικό Ευρωπαϊκό Ταμείου που δημιούργησε η Κομισιόν. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα ήδη συζητούνται οι προτάσεις που έχει καταθέσει η Ελλάδα. Αυτές αφορούν δράσεις για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως και δράσεις για την στήριξη των εργαζομένων

6)Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ για προϊόντα που είναι απαραίτητα για αντιμετώπιση του κορονοϊου (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντιλάκια, σαπούνι κ.τλ.) και η αιθυλική αλκοόλη αν χρησιμοποιείται για παραγωγή των παραπάνω. Ο συντελεστής θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους.

7) Για τις επιχειρήσεις οι οποίες διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητας τους, προβλέπεται να πληρώσουν το 60% του ενοικίου για το μήνα Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το ίδιο θα ισχύσει και για του εργαζόμενους που σταμάτησαν τη δουλειά τους. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες.

8) O EΝΦΙΑ του 2020 θα παραμείνει ως έχει και οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν την επόμενη χρονιά, καθώς παρατείνεται η διαδικασία εκτίμησης των νέων αντικειμενικών αξιών.

9) Η ΑΑΔΕ θα πληρώσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες έως και ευρώ. Ταυτόχρονα προωθείται απλοποίηση των διαδικασιών για να μην στερηθεί ρευστότητα η οικονομία.

10) Ζητείται από τις τράπεζες παρέμβαση και για τα φυσικά πρόσωπα και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων θα πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου για 3 μήνες στους κλάδους που πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, ενώ θα δημιουργηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός του δημοσίου για την παροχή δανείων έως 3δισ ευρώ στις ΜΜΕ.