Νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου - Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Στο σημείο για το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
(AP Photo/Burhan Ozbilici)
(AP Photo/Burhan Ozbilici)
ASSOCIATED PRESS

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Αγκυρα, που έχει απειλήσει με νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την υπογραφή της Ελληνο-Αιγυπτιακής συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Μία νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου εκδόθηκε σήμερα και από 12.00 συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε ήδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει το απόγευμα και με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η νέα, παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες του Ορούτς Ρέις σε περιοχή νοτίως του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης, από τις 10 έως και τις 23 Αυγούστου, εκδόθηκε σήμερα το πρωί. Αφορά το σημείο στο οποίο η ελληνική υφαλοκρηπίδα συναντάται με την κυπριακή ΑΟΖ στα ανατολικά και με την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα στα νότια. Βρίσκεται, δηλαδή, στο σημείο για το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Από σήμερα μέχρι και αύριο το πρωί ενεργοποιείται άλλη μία τουρκική NAVTEX, για την άσκηση με πραγματικά πυρά τουρκικών πολεμικών πλοίων σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Καστελόριζο και τη Ρόδο.

Ευρωπαϊκή ανησυχία

Την ανησυχία του για την «πρόσφατη ναυτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» εξέφρασε χθες, ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων» δήλωσε ο κ. Μπορέλ και πρόσθεσε ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποκατασταθεί ο διάλογος.

« Η πρόσφατη ναυτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι «εξαιρετικά ανησυχητική» κατά τον κ. Μπορέλ και «δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων», αλλά οδηγεί «σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε μια περιοχή ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια, τόνισε ο κ. Μπορέλ και πρόσθεσε ότι καταβάλλει «όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου».

Popular in the Community