Βίντεο: Το «Ορούτς Ρέις» σαλπάρει για την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι το «Ορούτς Ρέις» έφτασε στο σημείο των ερευνών.

Το γιγαντιαίο τουρκικό, ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», το οποίο απέπλευσε το πρωί της 10ης Αυγούστου για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, έφτασε στο σημείο των ερευνών, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου άρχισε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό.

Μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής NAVTEX για έρευνες του «Ορούτς Ρέις» σε περιοχή νοτίως του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης, από τις 10 έως και τις 23 Αυγούστου, το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας και το πρώτο σχετικό βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από τουρκικά ΜΜΕ.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι το «Ορούτς Ρέις» έφτασε στο σημείο των ερευνών. «Οι προσπάθειές μας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας θα συνεχιστούν αδιάκοπα. Οι 83 εκατομμύρια Τούρκοι μας στηρίζουν» έγραψε ο Τούρκος υπουργός.

Η νέα τουρκική Navtex αφορά το σημείο στο οποίο η ελληνική υφαλοκρηπίδα συναντάται με την κυπριακή ΑΟΖ στα ανατολικά και με την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα στα νότια. Βρίσκεται, δηλαδή, στο σημείο για το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.