ΔΙΕΘΝΕΣ
11/04/2019 07:45 EEST | Updated 11/04/2019 07:54 EEST

Νέα παράταση για το Brexit έως την 31η Οκτωβρίου αλλά η Μέι θέλει να φύγει μέχρι την 1η Ιουνίου

Ο ρόλος του Μακρόν που αρνήθηκε να δώσει μεγαλύτερη παράταση

ASSOCIATED PRESS

Την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για περαιτέρω παράταση της διαδικασίας της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μέχρι την 31η Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ  μετά το πέρας της συνόδου κορυφής. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν να δώσουν μια μεγαλύτερη περίοδο παράτασης του Brexit ωστόσο φαίνεται πως ήταν ο γάλλος πρόεδρος αυτός που επέμεινε στην εξάμηνη παράταση.

Μέι: Μπορούμε να φύγουμε και νωρίτερα

Βέβαια παρά τη συμφωνία, το ΗΒ μπορεί ακόμη να αποφύγει τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές, εάν επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη που τη συνοδεύει πριν από την 22α Μαΐου, όπως διευκρίνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι σύμφωνα με το Reuters. Όπως υπογράμμισε το αίτημα της να υπάρχει δυνατότητα τερματισμού της παράτασης νωρίτερα, έγινε δεκτό. 

«Αυτό σημαίνει ότι εάν είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε μια συμφωνία τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέρος στις ευρωεκλογές και θα αποχωρήσουμε επίσημα από την ΕΕ το Σάββατο 1η Ιουνίου», είπε η Μέι σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

 Όπως είπε, αυτή η παράταση είναι αρκετά «ευέλικτη», αλλά «μικρότερη» από το αναμενόμενο και έστειλε σαφές μήνυμα στους Βρετανούς, όπως τονίζει ο Guardian: «Μην τη σπαταλήσετε».

Τουσκ: Αποφασίστε ό,τι θέλετε αλλά εντός 6μήνου

Ανάλογες διευκρινίσεις έδωσε και ο Τούσκ, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παράτασης το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει την ευκαιρία να αποχωρήσει, να αναθεωρήσει τη στρατηγική του διαμορφώνοντας εκ νέου την Πολιτική Δήλωση για το μέλλον ή ακόμα και να ακυρώσει εξ ολοκλήρου το Brexit. 

ARIS OIKONOMOU via Getty Images

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε τη σημασία της συμφωνίας των 28 ηγετών να συναντιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άτυπα οι υπουργοί των 27 χωρών, χωρίς τη Βρετανία, προκειμένου να προετοιμάσουν τις μελλοντικές πολιτικές.

Όπως εξήγησε, το ΗΒ έπεισε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις του. «Η εποικοδομητική συνεργασία σημαίνει εποικοδομητική συνεργασία. Μέχρι στιγμής, η στάση της Βρετανίας ήταν βασισμένη στην καλή πίστη», δήλωσε από τη μεριά του ο Τουσκ, σημειώνοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως είπε, θα παραμείνει πλήρες μέλος, με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου ενώ οι ελήφθησαν  οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προσπαθήσει να μπλοκάρει αποφάσεις ή να υπονομεύσει τη λειτουργία της ΕΕ.

KENZO TRIBOUILLARD via Getty Images

 

Η σκληρή στάση του Μακρόν

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη διότι απέτρεψε την πιο μακρά παράταση του Brexit και έπεισε τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στη βραχύτερη αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να προασπιστεί η λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία τασσόταν μάλλον υπέρ μιας πολύ μακράς παράτασης [της διαδικασίας του Μπρέξιτ]. Αλλά αυτό δεν ήταν λογικό κατά τη δική μου άποψη και, πάνω απ′ όλα, δεν ήταν καλό ούτε για εμάς, ούτε για το ΗΒ», εξήγησε ο γάλλος πρόεδρος.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή τη θέση, νομίζω ότι είναι προς το κοινό καλό», πρόσθεσε ο Μακρόν, λίγο πριν αποχωρήσει από τον χώρο όπου διεξήχθη η έκτακτη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε τη συμφωνία που κλείστηκε, κρίνοντας πως πρόκειται για τον «καλύτερο δυνατό συμβιβασμό» που επιτρέπει την προάσπιση «της ενότητας των 27».

Πηγές: Reuters, The Guardian, AΠΕ-ΜΠΕ