Τα πρώτα ευρήματα για την αιτία θανάτου του Φλόιντ - Δικό της ιατροδικαστή προσέλαβε η οικογένεια

Τι απαντά ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων και άλλων εξετάσεων οι αρχές.
DAVID GANNON via Getty Images

Στο συμπέρασμα, βάσει των αρχικών πάντα ευρημάτων από την νεκροψία-νεκροτομή, πως ο θάνατος του Τζορτζ Φλόντ επήλθε πιθανότατα συνδυαστικά από: τον τρόπο με τον οποίο ο αστυνομικός τον πίεζε στον λαιμό, την ύπαρξη υποκείμενων ασθενειών (πρόβλημα καρδίας ή άσθμα) και την πιθανή ύπαρξη ουσιών στο οργανισμό του, καταλήγουν οι ιατροδικαστές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Associated Press η νεκροτομή δεν αποκάλυψε στοιχεία που να υποστηρίζουν πως ο θάνατος του 46χρονου επήλθε από στραγγαλισμό ωστόσο οι εξετάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανή ύπαρξη ουσιών στο αίμα του δεν υπάρχουν αφού τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων απαιτούν αρκετές εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αρχικών ευρημάτων κατά την νεκροτομή στη σορό του Φλόιντ, ο δικηγόρος της οικογένειας τονίζει πως οι αναφορές περί καρδιακού προβλήματος ή άσθματος δεν επηρεάζουν την υπόθεση καθώς ο 46χρονος ήταν μια χαρά μέχρι τη στιγμή της σύλληψής του.

Η δε οικογένεια προσέλαβε δικό της πραγματογνώμονα που θα εξετάσει τη σορό του Φλόιντ και θα ελέγξει όλα ευρήματα και τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων (μπορεί να ζητήσει και την διεξαγωγή νέων ή πρόσθετων) και θα συντάξει στο τέλος τη δική του ιατροδικαστική γνωμάτευση.

Πρόκειται μάλιστα για τον διακεκριμένο δρ. Μάικλ Μπέιντεν, πρώην επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στη Νέα Υόρκη και όπως επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Fox News, θα έχει περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Ο δικηγόρος του Σοβιν αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Associated Press.

Σίγουρα βέβαια εάν τα αρχικά συμπεράσματα επιβεβαιωθούν η υπεράσπιση θα προσπαθήσει να τα αξιοποιήσει προς όφελός της ενώ ενδεχομένως βάσει αυτή των αρχικών ευρημάτων να εξηγείται γιατί η Εισαγγελία δεν επιδίωξε να απαγγείλει (μέχρι στιγμής) βαρύτερες κατηγορίες σε βάρος του αστυνομικού που συνελήφθη.

Υπενθυμίζεται πως στην κλήση που είχε γίνει στην Άμεση Δράση και οδήγησε στην σύλληψη του Φλόιντ, o άνδρας που είχε καλέσει υποστήριξε πως ο ύποπτος -που σύμφωνα με τα λεγόμενά του- τού είχε δώσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων ήταν πολύ μεθυσμένος. Εάν αυτός βέβαια ήταν πράγματι ο Φλόιντ ή εάν η εκτίμηση του ήταν ακριβής, δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αυτό που σίγουρα όμως δεν αμφισβητείται είναι πως κατά τη σύλληψη του Φλόιντ, ο αστυνομικός, Ντέρεκ Σοβίν - ο οποίος συνελήφθη και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες- πίεζε με δύναμη το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, συμπεριλαμβανομένων των τριών περίπου λεπτών που ο άνδρας είχε σταματήσει να μιλά και να καλεί σε βοήθεια ή να κινείται. Οι άλλοι δύο αστυνομικοί υποστήριξαν πως ήθελαν να γυρίσουν στον πλάι στον Φλόιντ και πως δεν μπορούσαν να βρουν τον παλμό του, όταν το προσπάθησαν.

Σε βάρος του Σοβιν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για δολοφονία σε τρίτο βαθμό και για ανθρωποκτονίας σε δεύτερο βαθμό ενώ η οικογένεια το θύματος θέλει να του απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση και εκ προμελέτης.

Δημοφιλή