ΔΙΕΘΝΕΣ
14/10/2016 09:35 EEST | Updated 14/10/2016 09:56 EEST

Με την νεο-ναζιστική ΝSU συνδέεται η εξαφάνιση της 9χρονης Πέγγυ που αναζητούν οι γερμανικές επί 15 χρόνια

Στις 7 Μαϊου 2001 η 9χρονη τότε Πέγκυ που ζούσε στο Λίχτενμπεργκ της Βαυαρίας, τελείωσε τα μαθήματά της και έφυγε από το σχολείο για να πάει στο σπίτι της. Από τότε δεν την είδε ξανά κανείς. Επί 15 χρόνια η υπόθεση αυτή απασχολεί τη γερμανική Δικαιοσύνη και χαρακτηρίζεται ως μια από τις πλέον μυστηριώδεις υποθέσεις στην ιστορία των εγκληματικών χρονικών της Γερμανίας. Αρχικά καταδικάστηκε ένα άτομο με πνευματική υστέρηση αλλά στην υπόθεση υπήρξαν πολλές ανατροπές, έγινε αναψηλαφήσεις και συχνά προέκυπταν διάφορα νέα στοιχεία.

Το πτώμα όμως του κοριτσιού δεν είχε βρεθεί.

Όμως στις 2 Ιουλίου 2016 ένας άνδρας που μάζευε μανιτάρια το δάσος- και σε απόσταση περίπου 15 χιλ. από το σπίτι της Πέγκυ- εντόπισε υπολείμματα ανθρώπινου σκελετού που κατά «κατά πάσα πιθανότητα» είναι της μικρής Πέγκυ.

Η ανακάλυψη αυτή όμως, ακόμη και εάν επιβεβαιωθεί πως η σορός ανήκει στην μικρή, δεν λύνει αλλά μάλλον περιπλέκει ακόμη περισσότερο την υπόθεση που ίσως λάβει, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Οι έρευνες μάλιστα λαμβάνουν μία αναπάντεχη τροπή δίνοντας νέες διαστάσεις όχι μόνo στην υπόθεση εξαφάνισης αλλά και σε μια ακόμη μεγάλη υπόθεση που απασχολεί για χρόνια τη γερμανική υπόθεση και κοινωνία.

Πρόκειται για δίκη μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU που διεξάγεται εδώ και περίπου τρία χρόνια ενώπιον του Εφετείου του Μονάχου. Η οργάνωση φέρεται ως υπεύθυνη για τον θάνατο από το 2000 μέχρι το 2007, 9 Τούρκων και ενός Έλληνα, τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη αλλά και μιας μιας γερμανίδας αστυνομικού. Κύρια κατηγορουμένη είναι η Μπεάτε Τσέπε, η μόνη επιζήσασα του νεοναζιστικού τρίο με τους Ούβε Μπένχαρντ και Ούβε Μούντλος.

Τώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αστυνομία και εισαγγελία του Μπαϊρόιτ ανακοίνωσαν ότι σε σημείο κοντά στο μακάβριο εύρημα βρέθηκε γενετικό υλικό που παραπέμπει στο νεοναζί Ούβε Μπένχαρντ. Σημειώνεται ότι ο Μπένχαρντ σκοτώθηκε το 2011, πιθανότατα από το όπλο του συνεργού του Ούβε Μούντλος πριν ο τελευταίος αυτοκτονήσει για να μην πέσουν στα χέρια της αστυνομίας.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, σύμφωνα με την DW, εντοπίστηκαν πολλά ίχνη που από ελέγχους του DNA «ταξινομούνται στο γενετικό υλικό του Ούβε Μπένχαρντ». Ωστόσο, «κάτω από ποιες συνθήκες δημιουργήθηκαν αυτά τα ίχνη, πώς προέκυψαν και εάν έχουν κάποια συνάφεια με το θάνατο της Πέγκυ, είναι ερωτήματα που χρειάζονται εκτεταμένες έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις, που γίνονται ήδη και βρίσκονται σε αρχικό στάδιο». 

Τα ίχνη γενετικού υλικού του Μπένχαρντ βρέθηκαν, όπως ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας Χάραλντ Πότσελ, σε κάποιο αντικείμενο χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Spiegel ONLINE πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι από κουβέρτα μεγέθους νυχιού. Από την ταυτοποίηση που έκαναν ιατροδικαστές σε βάση δεδομένων προέκυψε αναφορά στο γερμανό νεοναζί.

«Τι σχέση μπορεί να έχει ο Μπένχαρτν με τη δολοφονία της Πέγκυ; Σε αυτό το δύσκολο ερώτημα καλείται να δώσουν καταληκτική απάντηση οι διωκτικές αρχές. Δεν αποκλείεται τα ίχνη από το DNA του νεοναζί να μπερδεύτηκαν στη διαδικασία ταυτοποίησης στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιένας με αυτά του κοριτσιού. Κάτι τέτοιο έχει ξαναγίνει στην περίπτωση της γερμανίδας αστυνομικού στην πόλη Χάιλμπρον» αναφέρει η DW.

Και τονίζει: «Υπάρχουν όμως και μυστηριώδη ευρήματα στο τροχόσπιτο, όπου βρέθηκαν απανθρακωμένα τα πτώματα των δύο νεοναζί, που έχουν προβληματίσει την αστυνομία. Πρόκειται για ίχνη από ένα καμένο λούτρινο ζωάκι, ένα παιδικό παπούτσι, ένα νεροπίστολο και μια κούκλα. Στο παιδικό παπούτσι η αστυνομία εντόπισε ίχνη που δεν μπόρεσε να ταξινομήσει. Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Kölner Stadt-Anzeiger ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής Μεχμέτ Νταϊμαγκίλερ ανέφερε ότι στο περιβάλλον της NSU υπήρχαν άνθρωποι που αναφέρθηκαν ως ύποπτοι για κακοποίηση ανηλίκων. Και περιμένει από την Μπεάτε Τσέπε, στη δίκη που τρέχει στο Μόναχο, να καταθέσει ό,τι γνωρίζει από τη νέα τροπή των γεγονότων».

Πηγή: DW

Sponsored Post