ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/01/2019 13:16 EET | Updated 10/01/2019 18:45 EET

Φάκελοι με ύποπτη σκόνη σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας

Σε συναγερμό βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική

EUROKINISSI

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη δεν ήταν ο μοναδικός παραλήπτης με ύποπτο φάκελο, όπως αποδεικνύεται από την ενημέρωση Πανεπιστημίων και από την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα τρεις ύποπτοι φάκελοι έχουν αποσταλεί σε Πανεπιστήμια, τόσο στην Κρήτη και την Κέρκυρα όσο και στο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται για τον ίδιο αποστολέα από την Ινδία όσο και για το τι περιέχουν οι φάκελοι και εάν έχουν ανοιχτεί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πάντως, οι όλοι οι φάκελοι συγκεντρώνουν κοινά χαρακτηριστικά.

Η αρχή της υπόθεσης

Στο Κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη εντοπίσθηκε εχθές, μεσημβρινές ώρες, ύποπτος φάκελος, με άγνωστο αποστολέα από την Ινδία, ο οποίος είχε ως αποδέκτη την Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής, ενώ μετέβη με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελούμενο από ειδικούς στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.

Ο φάκελος μεταφέρθηκε με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις του δείγματος. Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν  στο νοσοκομείο παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα  σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων και συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ενημερώθηκαν και δόθηκαν σχετικές  οδηγίες στα ΕΛΤΑ, καθώς και στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, να μην τον ανοίγετε και να ενημερώνετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Εάν έχει ανοιχτεί, να παραμείνετε στο χώρο που έχει ανοιχτεί ο φάκελος και να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.    

Από το μεσημέρι και μετά ενημερώθηκαν οι Αρχές για την ύπαρξη 11 συνολικά τέτοιων φακέλων. Αναλυτικότερα: 

 • Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο, όπου 7 άτομα από το διοικητικό προσωπικό μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Νοσοκομείο του νησιού, παρέμειναν για προληπτικούς λόγους και τους επιτράπηκε αργά το απόγευμα να αποχωρήσουν.

 • Στην Κρήτη υπόψη του Πρύτανη Χανίων που άνοιξε χθες το απόγευμα τον φάκελο, δεν είχε σκόνη και τον πέταξε και λόγω του ντόρου σήμερα ενημέρωσε τις Αρχές.

 • Στα ΕΛ.ΤΑ. Κέρκυρας υπόψη πάλι του Πρύτανη όμως παρέμεινε εκεί ο φάκελος και ειδοποιήθηκαν οι Αρχές. Επτά υπάλληλοι (έξι των ΕΛ.ΤΑ. και ένας της Πρυτανείας που πήγε να παραλάβει τον φάκελο) ζήτησαν προληπτικά να μεταφερθούν και εκείνοι στο Νοσοκομείο. Ακόμη 7 άτομα παρέμειναν για λίγο στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης και στη συνέχεια τους επιτράπηκε να αποχωρήσουν.

 • Στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.

 • Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο.

 • Στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, όπου δύο άτομα ζήτησαν να πάνε στο Νοσοκομείο προληπτικά καθώς άνοιξαν τον φάκελο

 • Στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα.

 • Στην σχολή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) στην Καλογρέζα.

 • Στο Πανεπιστήμιο της Κοζάνης όπου ο φάκελος πήγε το δεύτερο 10ημερο του Δεκεμβρίου. Εκεί τον έσκισαν, τον άνοιξαν, τον πέταξαν και κράτησαν μόνο τα γραμματόσημα. Σήμερα κατόπιν του ντόρου που προκλήθηκε ενημέρωσαν τις Αρχές.

 • Στον διεθνή αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα όπου εντοπίστηκε και κρατήθηκε φάκελος με παραλήπτη καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

 • Στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

Ο φάκελος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έφτασε ταχυδρομικά χθες Τετάρτη και το άνοιγμά του προκάλεσε ενοχλήσεις στο βλεννογόνο του στόματος και της μύτης σε επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φάκελος περιείχε φυλλάδια που έγραφαν συνθήματα υπέρ του Ισλάμ. Συγκεκριμένα έγραφαν ότι «Το Ισλάμ θα νικήσει». Το γεγονός της ύπαρξης των συγκεκριμένων φυλλαδίων στον φάκελο επιβεβαιώνει και η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκονταν άντρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.