Νέοι τουρκικοί «τσαμπουκάδες» από Ακάρ: Δώσαμε οδηγίες σε ναυτικό κι αεροπορία, δεν κάνουμε πίσω

Με τη λογική «ας πεθάνω, ας γίνω μάρτυρας», σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας.
Ints Kalnins via Reuters

Σε άλλο ένα «σόου» απειλών και λεονταρισμών επιδόθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η χώρα του δεν θα «κάνει ούτε ένα βήμα πίσω» στη στάση της ως προς αυτό που χαρακτήρισε «παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης» των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, προσθέτοντας πως έχουν δοθεί «οδηγίες» στο τουρκικό ναυτικό και την αεροπορία για «ό,τι είναι απαραίτητο».

Ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος συμμετέχει εντατικά τον τελευταίο καιρό στη δημιουργία τεταμένου κλίματος από τη χώρα του με «εμπρηστικές» δηλώσεις, είπε πως η Ελλάδα παραβιάζει το συγκεκριμένο «καθεστώς» από το 1956 και ότι η κρίση του 1997 στα Ίμια («Καρντάκ» όπως τα αποκάλεσε) «σηματοδότησε μια νέα εποχή. Δεν έχουμε υποχωρήσει ούτε ίντσα από ό,τι είναι απαραίτητο να γίνει στο πεδίο ή στο τραπέζι». Ακόμη, είπε ότι είναι «εκτός συζήτησης» η Άγκυρα να δείξει «ανεκτικότητα».

Επίσης, ισχυρίστηκε πως «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με την λογική “ας πεθάνω, ας γίνω μάρτυρας”» ενώ κατηγόρησε τρίτες χώρες πως «είναι προκατειλημμένες, ανίκανες να απομονώσουν τα γεγονότα». Επίσης, κάλεσε την Ελλάδα να «μην παραπλανηθεί» από «προσπάθεις εξοπλισμού» και «συμμαχίες», λέγοντας πως τα όπλα «δεν της χρησιμεύουν» και οι συμμαχίες «είναι άχρηστες», αναφερόμενος στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Με πληροφορίες από Daily Sabah, ΣΚΑΪ