Νεπάλ: Ο «τρομερός» Μαοϊστής πρώην οπλαρχηγός γίνεται ο νέος πρωθυπουργός

Ο Πούσπα Καμάλ Νταχάλ, πιο γνωστός ως Πρατσάντα, θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης για το πρώτο μισό της πενταετούς θητείας της.
Navesh Chitrakar via Reuters

Ένας πρώην μαοϊστης αντάρτης που ηγήθηκε μιας δεκαετούς εξέγερσης κατά της ινδουιστικής μοναρχίας του Νεπάλ διορίστηκε την Κυριακή πρωθυπουργός για τρίτη φορά, σε συμμαχία με την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού οι εκλογές του περασμένου μήνα δεν οδήγησαν σε αυτοδυναμία.

Ο Πούσπα Καμάλ Νταχάλ, γνωστός και ως ”Πρατσάντα” - που σημαίνει ”τρομερός” ή ”αγριός” στα πουντζάμπι - θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης για το πρώτο μισό της πενταετούς θητείας της με την υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου Κομμουνιστικού Ενωμένου Μαρξιστικού-Λενινιστικού κόμματος ( UML) και κάποια άλλα μικρότερα, ανέφεραν στελέχη του κόμματος.

«Διορίστηκε και έχει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του κοινοβουλίου», δήλωσε στο Reuters η Tίκα Ντακάλ, βοηθός του προέδρου της χώρας Μπίντια Ντέβι Μπαντάρι.

Ο Πρατσάντα, ο οποίος αντικαθιστά τον Σερ Μπαχαντούρ Ντεούμπα του κόμματος του Νεπαλέζικου Κογκρέσου, θα παραιτηθεί το 2025, ανοίγοντας τον δρόμο για το UML να αναλάβει τα ηνία, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

″Αυτή είναι η συμφωνία ανάμεσα τους. Η κατανομή των υπόλοιπων βασικών άλλων θέσεων και υπουργείων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί”, δήλωσε στο Reuters ο Ντεβ Γκουρούνγκ, γενικός γραμματέας του μαοΐστικού κεντρόου κόμματος του Πρατσάντα μετά από μια συνεδρίαστη του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο νέος συνασπισμός έρχεται στην εξουσία λίγες ώρες αφότου ο Πρατσάντα, 68 ετών, παραδόξως αποχώρησε από την κυβερνώσα συμμαχία υπό την ηγεσία του Ντεούμπα, προέδρου του κόμματος του Νεπαλέζικου Κογκρέσου. Ο Ντεούμπα αρνήθηκε να στηρίξει τον Πρατσάντα για τη θέση του πρωθυπουργού.

Αμφότεροι είχαν συμμετάσχει στις εκλογές του Νοεμβρίου υποσχόμενοι να διατηρήσουν ανέπαφη την παλιά συμμαχία τους για αρκετά χρόνια.

Το κόμμα του Πρατσάντα κέρδισε 32 έδρες στην 275μελή Βουλή των Αντιπροσώπων. Το UML έχει 78 έδρες και οι υπόλοιπες, που απαιτούνται για την πλειοψηφία των 138, θα ελέγχονται από μικρότερα κόμματα.

Το κόμμα του Κογκρέσου του Νεπάλ θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση με 89 έδρες.

Οι αναλυτές είπαν ότι ο Πρατσάντα δύσκολα θα κατορθώσει να προσφέρει στην ασιατική χώρα σταθερότητα λόγω των πολλών εταίρων συνασπισμού. Αντιμετωπίζει επίσης σοβαρές οικονομικές προκλήσεις.

Ο πληθωρισμός ξεπερνά το 8%, ο υψηλότερος των τελευταίων έξι ετών. Το Νεπάλ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, στα Ιμαλάια αντιμετωπίζει επίσης μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, με αυξανόμενη εξάρτηση από τις εισαγωγές βασικών αγαθών.

«Είναι απίθανο η οικονομία να αναπτυχθεί, καθώς η πολιτική αστάθεια θα τρομάξει τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις», δήλωσε στο Reuters ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ντιπέντρα Μπαχαντούρ Κσέτρι.

Το Νεπάλ έχει δει 10 κυβερνητικές αλλαγές από το 2008, όταν καταργήθηκε η μοναρχία μετά από 239 έτη.

Δημοφιλή