ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2019 08:24 EET

Νιγηρία: Φορτηγό χτυπήθηκε από νάρκη - Πέντε νεκροί

Άλλοι είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη.

The Guardian

Πέντε αγρότες σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη όταν το φορτηγό στο οποίο είχαν επιβιβαστεί χτυπήθηκε από νάρκη κοντά στη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο, στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου δρουν οι τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ.

Άλλοι είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη, δήλωσαν ένα μέλος μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης και κάτοικοι της περιοχής.

«Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και (άλλοι) είκοσι τραυματίστηκαν όταν φορτηγό (...) χτυπήθηκε από νάρκη ενώ επέστρεφε από τα χωράφια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπαμπακούρα Κολό, στέλεχος παραστρατιωτικής οργάνωσης η οποία δρα εναντίον των τζιχαντιστών.

Η έκρηξη έγινε στην Ανταμάρι, περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Μαϊντουγκούρι.

«Ανασύραμε τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην έκρηξη και μεταφέραμε 21 τραυματίες στο νοσοκομείο. Ο ένας από αυτούς πέθανε εκεί», δήλωσε από την πλευρά του ένας κάτοικος, ο Κασίμ Μπουτάρι.

Κατηγόρησε την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ, φράξια της Μπόκο Χαράμ που έχει αποσχιστεί κι έχει ορκιστεί πίστη στο ΙΚ) ότι είχε τοποθετήσει τη νάρκη.

Η Μπόκο Χαράμ στοχοθετεί συχνά γεωργούς, κτηνοτρόφους και υλοτόμους που δουλεύουν σε δασικές εκτάσεις, διότι διατείνεται πως δίνουν πληροφορίες για τους αντάρτες στις νιγηριανές αρχές.

Πάνω από 27.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασε η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία, το 2009, ενώ άλλοι 1,8 εκατ. έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η σύρραξη εξαπλώθηκε στις γειτονικές χώρες, στον Νίγηρα, το Τσαντ και το Καμερούν, προκαλώντας σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή της λίμνης Τσαντ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Sponsored Post