Η Μπόκο Χαράμ απελευθέρωσε 76 από τις 110 μαθήτριες που είχε απαγάγει από το Νταπτσί

Πέντε από τις απαχθείσες έχουν χάσει τη ζωή τους και μια εξακολουθεί να κρατείται όμηρος
AMINU ABUBAKAR via Getty Images

Οι περισσότερες από τις 110 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από την πόλη Νταπτσί της βορειοανατολικής Νιγηρίας τον περασμένο μήνα αφέθηκαν σήμερα ελεύθερες μπροστά από το σχολείο τους από ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ.

Σύμφωνα με το AFP, το οποίο επικαλείται την κυβέρνηση, 76 μαθήτριες απελευθερώθηκαν, ενώ το Reuters, επικαλούμενο συγγενείς και μαθήτριες που απελευθερώθηκαν κάνει λόγο για μια μαθήτρια η οποία εξακολουθεί να κρατείται και προσθέτει ότι πέντε έχουν χάσει τη ζωή τους.

″Οι προσπάθειες του προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας για την απελευθέρωση των μαθητριών στο Νταπτσί απέφεραν καρπούς”, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών, η οποία από την πλευρά της υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 76 μαθήτριες.

Η είδηση για την απελευθέρωση των κοριτσιών επιβεβαιώθηκε νωρίτερα από γονείς των μαθητριών και από αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι δήλωσαν στο BBC ότι οι μαθήτριες μεταφέρθηκαν με οχηματοπομπή σήμερα το πρωί. Το BBC σημειώνει ότι οι συνθήκες της επιστροφής τους δεν είναι ακόμη σαφείς.

″Τα κορίτσια μεταφέρθηκαν με εννέα οχήματα και αφέθηκαν μπροστά από το σχολείο τους στις 08:00 τοπική ώρα”, επιβεβαίωσε ο Μπασίρ Μανζό, ο οποίος διευθύνει μια οργάνωση αρωγής προς τους γονείς των μαθητριών που έχουν απαχθεί.

Οι ένοπλοι έφυγαν αμέσως μόλις άφησαν ελεύθερες τις μαθήτριες. Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται έναν από τους γονείς, τα κορίτσια έδειχναν καταβεβλημένα και κουρασμένα παρότι κάποια φέρεται ότι βρήκαν τη δύναμη να τρέξουν πίσω στις οικογένειές τους μόλις αφέθηκαν ελεύθερες.

Οι μαθήτριες, ηλικίας 11 ως 19 ετών, είχαν απαχθεί στις 19 Φεβρουαρίου. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μαζική απαγωγή μετά το 2014 όταν η Μπόκο Χαράμ είχε απαγάγει περισσότερες από 270 μαθήτριες από την πόλη Τσιμπόκ, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Κάποιες από τις απαχθείσες του Τσιμπόκ δεν έχουν αφεθεί ακόμη ελεύθερες.

Η απαγωγή του Νταπτσί άσκησε πίεση στον πρόεδρο Μουχαμάντου Μπουχάρι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2015 δεσμευόμενος να πατάξει την εννιαετή δράση της Μπόκο Χαράμ και ο οποίος πιθανόν να είναι υποψήφιος και του χρόνου.

Δεν καταβλήθηκαν λύτρα

Ο υπουργός Πληρoφόρησης της Νιγηρίας δήλωσε νωρίτερα ότι δεν καταβλήθηκαν λύτρα για την απελευθέρωση των δεκάδων μαθητριών από ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ.

″Δεν καταβλήθηκαν λύτρα σε αυτούς (την Μπόκο Χαράμ) για την απελευθέρωσή τους. Ο μοναδικός όρος που μας έθεσαν είναι να μη παραδώσουμε (τα κορίτσια) στον στρατό αλλά να τις αφήσουμε στην πόλη Νταπτσί χωρίς στρατιωτική παρουσία”, είπε ο υπουργός Πληροφόρησης Λάι Μοχάμεντ στο Reuters από την Αμπούτζα.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Popular in the Community