Νορβηγία: Χαιρέτισε ναζιστικά ο Μπρέιβικ σε ακρόαση για την αποφυλάκισή του

Ο ακροδεξιός δολοφόνος έχει εκτίσει τα 10 χρόνια από τα 21 χρόνια κάθειρξης για τον θάνατο 77 ανθρώπων το 2011.
NTB via Reuters

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ χαιρέτισε ναζιστικά την Τρίτη καθώς έφτασε στο δικαστήριο για ακρόαση αιτήματός του για αποφυλάκιση υπό όρους, ύστερα από μια δεκαετία πίσω από τα κάγκελα.

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής σκότωσε 77 ανθρώπους στη χειρότερη θηριωδία που έχει γίνει στη Νορβηγία σε καιρό ειρήνης τον Ιούλιο του 2011. Σκότωσε οκτώ άτομα με βόμβα σε αυτοκίνητο στο Όσλο και στη συνέχεια σκότωσε άλλους 69 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τα οποίους ήταν έφηβοι, σε στρατόπεδο νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Με ξυρισμένο κεφάλι και ντυμένος με σκούρο κοστούμι, ο Μπρέιβικ έκανε μια ρατσιστική χειρονομία με τα δάχτυλά του προτού σηκώσει το δεξί του χέρι σε ναζιστικό χαιρετισμό καθώς έμπαινε στο δικαστήριο.

NTB via Reuters

Kρατούσε επίσης πινακίδες, τυπωμένες στα αγγλικά, συμπεριλαμβανομένης μιας που έγραφε «Σταματήστε τη γενοκτονία σας ενάντια στα λευκά μας έθνη» και «Ναζιστικός Εμφύλιος Πόλεμος». Του είπαν να σταματήσει να τα εμφανίζει καθώς η εισαγγελία παρουσίαζε την υπόθεσή της. Δεν θέλω να βλέπω κάτι τέτοιο όταν μιλάει η εισαγγελία», είπε ο δικαστής Νταγκ Μπγιόερβικ.

Ο δικηγόρος του είπε ότι ο Μπρέιβικ σκοπεύει να εξασφαλίσει τελικά την απελευθέρωσή του.

Απευθυνόμενος στο δικαστήριο, ο Μπρέιβικ απέδωσε τα εγκλήματά του σε διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση που υπέστη από ένα δίκτυο ακροδεξιών εξτρεμιστών χωρίς αρχηγό, το οποίο, όπως είπε, ήταν το κίνητρο πίσω από τις επιθέσεις του. «Μου έκαναν πλύση εγκεφάλου», είπε ο Μπρέιβικ.

″Η διαταγή ήταν... να αποκατασταθεί το Τρίτο Ράιχ. Και το πώς θα γίνει αυτό εξαρτάται από κάθε στρατιώτη”.

Ο Μπρέιβικ, ο οποίος περιέγραψε τον εαυτό του ως υποψήφιο βουλευτή, είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για τη λευκή υπεροχή και τη ναζιστική κυριαρχία, αν και με ειρηνικά μέσα.

Η ακρόαση της Τρίτης ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Μπρέιβικ από το 2017, όταν επίσης απηύθυνε ναζιστικούς χαιρετισμούς.

Ο Μπρέιβικ, 42 ετών, εκτίει τη μέγιστη ποινή των 21 ετών στη Νορβηγία, η οποία μπορεί να παραταθεί επ′ αόριστον εάν κριθεί ότι συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την κοινωνία.

Το δικαστήριο Tέλεμαρκ στο Σκίεν, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Όσλο, όπου ο Μπρέιβικ εκτίει την ποινή του, εκδικάζει την υπόθεση αυτή την εβδομάδα αφού η εισαγγελία του Όσλο πέρυσι απέρριψε την αίτηση του Μπρέιβικ για πρόωρη αποφυλάκιση.

NTB via Reuters

«Η θέση μας είναι ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση της φυλάκισής του για την προστασία της κοινωνίας», δήλωσε στο Reuters η αρμόδια εισαγγελέας, Χούλντα Κάρλσντοτιρ.

Οι διαδικασίες θα διεξαχθούν το πολύ σε τέσσερις ημέρες σε ένα γυμναστήριο φυλακών που μετατράπηκε σε μια αυτοσχέδια δικαστική αίθουσα, με την απόφαση να αναμένεται περίπου μια εβδομάδα αργότερα.

Εάν το αίτημά του για αποφυλάκιση απορριφθεί, ο Μπρέιβικ, ο οποίος άλλαξε το νόμιμο όνομά του σε Φιότολφ Χάνσεν, μπορεί να υποβάλει αίτηση για νέα ακρόαση αποφυλάκισης σε ένα χρόνο, είπε η Καρλσντότιρ.