Τι κρύβει το μπαράζ εκτόξευσης πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα από τις αρχές του 2022

Πώς ερμηνεύεται η ασυνήθιστη συχνότητα για αυτή τη χρονική περίοδο. Τα σενάρια πως μπορεί να συνδέονται με την Κίνα
via Associated Press

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο τακτικούς κατευθυνόμενους τη Δευτέρα σε ύδατα ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας έχοντας προβεί συνολικά σε τέσσερις εκτοξεύσεις πυραύλων μέσα σε δύο εβδομάδες.

Ο ΟΗΕ απαγορεύει βέβαια στη Βόρεια Κορέα τις δοκιμές βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων και της έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις. Αλλά το κράτος της ανατολικής Ασίας αψηφά τακτικά την απαγόρευση αυτή και ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την άμυνα της χώρας του.

Γιατί εκτοξεύει τόσους πυραύλους αυτή την περίοδο;

Η συχνότητα των πυραυλικών δοκιμών και η επιλογή πραγματοποίησης αυτών κατά τον Ιανουάριο, είναι ασυνήθιστη.

Η Βόρεια Κορέα τείνει να πραγματοποιεί τις εκτοξεύσεις πυραύλων της για να σηματοδοτήσει πολιτικά, σημαντικά γεγονότα στη χώρα ή ως ένδειξη της δυσαρέσκειάς της για τις στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας.

Επίσης συνήθως εκτοξεύει όπλα για να αναπτύξει ικανότητες πυραύλων και να διατηρήσει την επιχειρησιακή της ετοιμότητα, και οι τελευταίες δοκιμές φαίνεται να το επιβεβαιώνουν, δήλωσε ο Ανκίτ Πάντα , ειδικός στο Carnegie Endowment for International Peace.

Αλλά την ίδια στιγμή, «ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάνει και άλλες σκέψεις: σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας για τη χώρα, αυτές οι εκτοξεύσεις του επιτρέπουν να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι προτεραιότητες του σε θέματα εθνικής άμυνας δεν αλλάζουν».

Ο λαός της Βόρειας Κορέας, είναι αντιμέτωπος με τις ελλείψεις τροφίμων και την παραπαίουσα οικονομία. Αυτό οφείλεται σε έναν αυτο-επιβληθέντα αποκλεισμό προκειμένου να συγκρατηθεί εκτός των τειχών της η πανδημία κορονοϊού.

Συνέπεια αυτής της πολιτικής όμως είναι η διακοπή του εμπορίου με την Κίνα, τον κύριο οικονομικό και πολιτικό σύμμαχό της - αν και υπήρξαν αναφορές ότι οι εμπορικές σχέσεις αποκαθίστανται άμεσα.

Ο Κιμ Γιον ούν παραδέχτηκε πρόσφατα ότι η χώρα δίνει έναν «μεγάλο αγώνα ζωής και θανάτου» και υποσχέθηκε επίσης να αυξήσει τη στρατιωτική της ισχύ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης υπερηχητικών πυραύλων.

Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ, που θέλουν η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα, έχουν σταματήσει επισήμως από τότε που ανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αλλά και προς το τέλος της διακυβέρνησης Τραμπ.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν επέβαλε τις πρώτες της κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα την περασμένη εβδομάδα, ως απάντηση σε ορισμένες από τις προηγούμενες δοκιμές αυτόν τον μήνα.

Η εκτόξευση της Δευτέρας θα μπορούσε επομένως να να εκληφθεί και ως μια «ηχηρή αντίδραση» στις κυρώσεις, δείχνοντας ότι «ο Βορράς δεν έχει καμία πρόθεση να υποκύψεις στις ΗΠΑ», δήλωσε η Παρκ Γουόν γκον, καθηγήτρια βορειοκορεατικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ewha Womans.

Έχουν σχέση οι εκτοξεύσεις πυραύλων με την Κίνα;

Οι εκτοξεύσεις πυραύλων πραγματοποιούνται λίγες εβδομάδες πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει η Κίνα και αρχίζουν στις 4 Φεβρουαρίου. Το στοίχημα για το Πεκίνο είναι μεγάλο. Τόσο καθαρά σε επίπεδο διοργάνωσης εν μέσω πανδημίας όσο φυσικά και σε πολιτικό επίπεδο.

«Θα φανταζόμουν ότι η Κίνα δεν θα καλωσόριζε τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας στο κατώφλι της την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο», σχολίασε στο ΒΒC, ο Βορειοκορεάτης αναλυτής Τσαντ Ο’Κάρολ στο Twitter. «Εάν αυτό συνεχιστεί, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα [η Βόρεια Κορέα] να είναι δυσαρεστημένη με την Κίνα για κάτι».

Ωστόσο, ο κ. Πάντα είπε ότι ενώ «το Πεκίνο μπορεί να μην είναι ευχαριστημένο με αυτές τις δοκιμές, πιθανότατα είναι αρκετά ανεκτές», δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνουν δοκιμές πυρηνικών όπλων ή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τους οποίους η Κίνα έχει χαρακτηρίσει ως «κόκκινες γραμμές» της.

Με πρόσφατες αναφορές ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να επαναλάβει το εμπόριο με την Κίνα σύντομα, «η χρονική περίοδος πραγματοποίησης των πυραυλικών δοκιμών υποδηλώνει ότι το Πεκίνο είναι κάτι παραπάνω από συνένοχος με τις προκλήσεις της Πιονγκγιάνγκ· η Κίνα υποστηρίζει τη Βόρεια Κορέα οικονομικά και συντονίζεται μαζί της στρατιωτικά» , σχολίασε στο BBC ο Βορειοκορεάτης ειδικός Λιφ Έρκ Ίσλι.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική της σχέση με την Κίνα, η ηγεσία της Βόρειας Κορέας είναι πιθανό να διεξάγει νωρίτερα φέτος τις στρατιωτικές ασκήσεις και τις δοκιμές πυραύλων, δηλαδή αρχές του 2022, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Το χρονοδιάγραμμα υποδηλώνει επίσης ότι η Βόρεια Κορέα δεν επιθυμεί να μείνει σιωπηλή ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Νότια Κορέα ή να εμφανίζεται σαν να βρίσκεται σε ”μηχανική υποστήριξη” όσο η Κίνα της στέλνει βοήθεια».

Πηγή: BBC

Δημοφιλή