Νορβηγία: Κίνδυνος ευθανασίας για γλυκύτατο θαλάσσιο ίππο λόγω των απερίσκεπτων πολιτών

Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να θανατώσουν χτη Φρέγια, που έχει κερδίσει τις καρδιές όλων στο Οσλο.
NTB via Reuters

Οι αρχές στη Νορβηγία λένε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να θανατώσουν τον θαλάσσιο ίππο που έχει τις καρδιές όλων στο Οσλο, λόγω του κινδύνου που διατρέχει τόσο το ίδιο το θηλαστικό όσο και οι πολίτες ως αποτέλεσμα της ανεύθυνης συμπεριφοράς ορισμένων.

NTB via Reuters

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς το κοινό να κρατήσει αποστάσεις του από τη Φρέγια, μια νεαρή θηλυκή που ζυγίζει 600 κιλά, μεγάλος αριθμός ατόμων εξακολουθεί να την προσεγγίζει, αψηφώντας τις σχετικές υποδείξεις.

Η Διεύθυνση Αλιείας δημοσίευσε μια φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται μια ομάδας θεατών να συνωστίζονται κοντά στο ζώο.

«Η απερίσκεπτη συμπεριφορά του κοινού και η αποτυχία να ακολουθήσει τις συστάσεις των αρχών θα μπορούσε να θέσει ζωές σε κίνδυνο», δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Νάντια Τζντάινι.

«Τώρα διερευνούμε άλλα μέτρα και η ευθανασία μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση», τόνισε.

Η Φρέγια, που πήρε το όνομά της από τη σκανδιναβική θεά της ομορφιάς και της αγάπης, έγινε πρωτοσέλιδο στις 17 Ιουλίου, όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Οι θαλάσσιοι ίπποι ζουν συνήθως στα ακόμη πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Αρκτικής.

Ανάμεσα σε μεγάλους υπνάκους -ένας θαλάσσιος ίππος μπορεί να κοιμηθεί έως και 20 ώρες την ημέρα- η Φρέγια έχει βιντεοσκοπηθεί να κυνηγά πάπιες, να επιτίθεται σε έναν κύκνο και, τις περισσότερες φορές, να κοιμάται σε βάρκες που παλεύουν να αντέξουν τον όγκο της.

Εν μέσω ανησυχιών ότι ο διάσημος πλέον θαλάσσιος ίππος θα μπορούσε να υποστεί ευθανασία, ορισμένοι έχουν προτρέψει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις συμβουλές των αρχών και να αφήσουν τη Φρέγια ήσυχη για να μπορέσει να ζήσει.

Παρά τις συστάσεις, ορισμένοι περίεργοι θεατές συνέχισαν να την πλησιάζουν, για να τραβήξουν φωτογραφίες.

«Η υγεία της έχει σαφώς επιδεινωθεί», λένε οι τοπικές αρχές. «Δεν ξεκουράζεται αρκετά και οι ειδικοί υποψιάζονται ότι το ζώο έχει στρες».

Οι θαλάσσιοι ίπποι αποτελούν προστατευόμενο είδος. Τρώνε συνήθως μαλάκια, μικρά ψάρια, γαρίδες και καβούρια.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν επιτίθενται σε ανθρώπους, αλλά μπορεί να το κάνουν αν νιώσουν ότι απειλούνται, σύμφωνα με τους ειδικούς.

(με πληροφορίες από Guardian)