Φρέγια: Θαλάσσιος ίππος 600 κιλών βυθίζει πλοία και κερδίζει τις καρδιές των Νορβηγών

Συνηθίζει να σκαρφαλώνει σε σκάφη που είναι δεμένα στο λιμάνι του Κραγκέρο.
NTB via Reuters

Εδώ και μια εβδομάδα, ένας θαλάσσιος ίππος με το παρατσούκλι Φρέγια κοσμεί τη Νορβηγία με την παρουσία του, βυθίζοντας μερικά σκάφη, αλλά κανείς δεν κρατά κακία.

Το θαλάσιο θηλαστικό ζυγίζει 600 κιλά και έχει λάβει τ΄όνομά της από τη σκανδηναβική θεά της αγάπης και ομορφιάς.

Η Φρέγια έχει κάνει τις εμφανίσεις της στη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία αλλά επέλεξε να περάσει μερικές μέρες του καλοκαιριού στη Νορβηγία.

Συνηθίζει να σκαρφαλώνει σε σκάφη που είναι δεμένα στο λιμάνι του Κραγκέρο, ενός ειδυλλιακού χωριού στη νότια ακτή, ενώ ακολουθούσε την ίδια πρακτική και στο Όσλο, όπου βρισκόταν προ ημερών.

Η παρουσία του πελώριου θαλάσσιου θηλαστικού, το οποίο συνήθως ζει στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη της Αρκτικής, έχει δημιουργήσει ένα εύλογο κλίμα περιέργειας ανάμεσα στους ντόπιους, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, με τη Φρέγια να γίνεται κορυφαία είδηση.

Η εφημερίδα Verdens Gang, μάλιστα, έχει ανοίξει και livestream που καταγράφει την κάθε της κίνηση.

ROMAOSLO via Getty Images

Την «έπιασαν» να κυνηγάει πάπιες, να επιτίθεται σε έναν κύκνο, αλλά και να ανεβαίνει στα σκάφη, πασχίζοντας να βολευτεί για να πάρει τον 20ώρο υπνάκο της, αναφέρει ο Guardian.

«Είναι κρίμα για τις ζημιές, αλλά έτσι είναι με τα άγρια ζώα» είπε ο Ρολφ Χάραλντ Τζένσεν, αξιωματούχος αλιείας, που έκανε δηλώσεις δίπλα σε ένα πλεούμενο που πάσχιζε να κρατηθεί στον αφρό υπό το βάρος της Φρέγια.

Υπήρξαν σκέψεις για μετακίνηση ακόμα και ευθανασία του θαλάσσιου ίππου, ωστόσο αποφασίστηκε ότι δεν αποτελεί δημόσιο κίνδυνο και άρα πρέπει να την αφήσουν στην ησυχία της.

«Τα πηγαίνει καλά, τρώει, ξεκουράζεται και φαίνεται πως είναι σε καλή κατάσταση» επεσήμανε η Διεύθυνση Αλιείας της Νορβηγίας. Ωστόσο, ζήτησε από τον κόσμο να διατηρεί την απόστασή του και συμβούλευσε να μην κολυμπούν ή κάνουν καγιάκ κοντά της, καθώς δεν είναι τόσο αργή όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

«Ένας θαλάσσιος ίππος, κανονικά, δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, αρκεί να κρατάτε απόσταση ασφαλείας. Αν, όμως, ενοχληθεί από τον άνθρωπο και δεν ξεκουραστεί όπως χρειάζεται, μπορεί να νιώσει απειλή και να επιτεθεί» προειδοποίησε η Διεύθυνση.

Ο θαλάσσιος ίππος είναι είδος υπό προστασία που τρέφεται, κυρίως, από μαλάκια, γαρίδες, καβούρια και μικρά ψάρια. Ένα ενήλικο αρσενικό ζυγίζει γύρω στον τόνο, ενώ τα θηλυκά περίπου 700 κιλά.