Νορβηγία: Ο ακροδεξιός μακελάρης Μπρέβικ μηνύει το κράτος γιατί του απαγορεύει την επικοινωνία

Ο Μπρέιβικ, σκότωσε 77 ανθρώπους στο νησί Οτόγια και εκτίει ποινή 21 ετών, τη μεγαλύτερη που μπορεί να επιβάλει νορβηγικό δικαστήριο.
via Associated Press

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο ακροδεξιός φανατικός που σκότωσε εν ψυχρώ 77 ανθρώπους το 2011 στη Νορβηγία, μηνύει το κράτος για την απαγόρευση να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο καθώς υπόκεινται σε περιορισμό της αλληλογραφίας του, λέγοντας ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Μπράιβικ είναι ο χειρότερος μακελάρης της Νορβηγίας εν καιρό ειρήνης, καθώς σκότωσε τα ανυποψίαστα θύματά του, κυρίως εφήβους, σε επιθέσεις στο Όσλο και το νησί Ουτόγια τραυματίζοντας ακόμη 150 άτομα.

Η περίπτωσή του ήταν μια ζοφερή δοκιμασία για μια χώρα που εξακολουθεί να κλονίζεται στον πυρήνα της από τη φρίκη των πράξεών του, αλλά είναι επίσης υπερήφανη για τις προσπάθειες αποκατάστασης του δικαστικού της συστήματος.

Ο Μπρέιβικ περνά το χρόνο του σε ένα τμήμα της φυλακής υψίστης ασφαλείας Ρίνγκερικ, 70 χιλιόμετρα (40 μίλια) βορειοδυτικά του Όσλο, την τρίτη φυλακή όπου κρατείται.

Ο ειδικός χώρος που κρατείται έχει μια αίθουσα εκπαίδευσης, κουζίνα, αίθουσα τηλεόρασης και μπάνιο ενώ του έχει επιτραπεί να έχει τρία λαγουδάκια ως κατοικίδια.

Αυτοκτονικές τάσεις

Ωστόσο, ο δικηγόρος του Μπρέιβικ υποστηρίζει ότι «πάνω από μια δεκαετία στην απομόνωση «χωρίς ουσιαστική αλληλεπίδραση» είχε καταστροφικό αντίκτυπο με αποτέλεσμα να είναι αυτοκτονικός ενώ λαμβάνει καθημερινά αντικαταθλιπτικά φάρμακα για να βγάλει την καθημερινότητα».

Ο Μπρέιβικ κρατείται όλα αυτά τα χρόνια χωριστά από τους υπόλοιπους κρατούμενους καθώς αποτελεί απειλή για την ασφάλεια με το Νορβηγικό υπουργείο Δικαιοσύνης να υποστηρίζει ότι η απομόνωσή του είναι «σχετική» δεδομένου ότι έχει επαφές με φρουρούς, έναν ιερέα, επαγγελματίες υγείας και, μέχρι πρόσφατα, έναν εξωτερικό εθελοντή τον οποίο ο Μπρέιβικ δεν επιθυμεί πλέον να βλέπει. Επίσης, βλέπει δύο κρατούμενους για μία ώρα κάθε δεύτερη εβδομάδα.

Το νορβηγικό κράτος υποστηρίζει ότι ελέγχει τις επαφές του Μπρέιβικ με τον έξω κόσμο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να εμπνεύσει κι άλλους να διαπράξουν βίαιες πράξεις.

«Συγκεκριμένα, αυτό ισχύει για επαφές με ακροδεξιούς κύκλους, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τον Μπρέιβικ ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών ενεργειών στις 22 Ιουλίου 2011», ανέφεραν σε κατάθεση τους σε δικαστήριο του Όσλο.

Ο χειρότερος δολοφόνος της Νορβηγίας

Ο Μπρέιβικ εκτίει ποινή 21 ετών - τη μεγαλύτερη ποινή που μπορεί να επιβάλει νορβηγικό δικαστήριο - η οποία μπορεί να παραταθεί για όσο διάστημα θεωρείται απειλή για την κοινωνία.

«Αυτό που είναι μοναδικό στα νορβηγικά χρονικά είναι το διάστημα στο οποίο βρίσκεται σε απομόνωση», δήλωσε ο Knut Mellingsaeter Soerensen, αναπληρωτής καθηγητής στην ακαδημία της αστυνομίας και συγγραφέας ενός εγχειριδίου που αναφέρεται στις συνθήκες εγκλεισμού του Μπρέιβικ στην πρώτη του φυλακή από το 2011-2013.

Ο Μπράιβικ μήνυσε για πρώτη φορά το νορβηγικό κράτος το 2016, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενος διατάξεις που αναφέρουν ότι κανείς δεν πρέπει να υπόκειται σε «βασανιστήρια ή σε απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία».

Αρχικά κέρδισε την υπόθεση, αλλά αυτό ανατράπηκε μετά από έφεση ένα χρόνο αργότερα προτού αρθούν οι περιορισμοί.

Η σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στο γυμναστήριο της φυλακής, που βρίσκεται στο νησί Utoeya, ο τόπος της θηριωδίας του Μπρέιβικ με τον δικαστή να εκδίδει την απόθεσή τους τις επόμενες εβδομάδες.

Δημοφιλή