Ουγγαρία: Νορβηγός σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα μεγαλύτερο από το μακελείο του Μπρέιβικ το 2011

Ο 45χρονος απειλούσε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροπλάνα, με στόχο να «καταστρέψει αθώους».
PoliceHungary

Η αστυνομία της Ουγγαρίας συνέλαβε έναν Νορβηγό πολίτη με την υποψία ότι σχεδίαζε μια εξτρεμιστική επίθεση που είχε ως πρότυπο τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2011 στη Νορβηγία, στις οποίες σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι δήλωσαν οι αρχές την Τρίτη.

Το Εθνικό Γραφείο Ερευνών της Ουγγρικής αστυνομίας ανακοίνωσε ότι ο 45χρονος άνδρας είχε δημοσιεύσει πολλά βίντεο στο διαδίκτυο, μέσω των οποίων περιέγραφε τα σχέδιά του να διαπράξει τις αιματηρές επιθέσεις.

Μετά την ανάλυση των βίντεο και την ταυτοποίηση του υπόπτου, το Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της Ουγγαρίας συνέλαβε τον άνδρα σε διαμέρισμα στη Βουδαπέστη στις 14 Ιουνίου και κατέσχεσε τις ηλεκτρονικές του συσκευές.

Στα βίντεο, ο ύποπτος μιλούσε νορβηγικά και αγγλικά και απειλούσε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροπλάνα. «Θα καταστρέψω τους αθώους», είπε σε ένα βίντεο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο ύποπτος περιέγραψε, επίσης, την επιθυμία του να ξεπεράσει τα εγκλήματα που διέπραξε ο Νορβηγός ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους με βόμβες και όπλα στο μακελειό του 2011 στη Νορβηγία.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας έρευνας, οι νορβηγικές αρχές ενημέρωσαν την ουγγρική αστυνομία ότι ο άνδρας είχε νωρίτερα καταδικαστεί για πολλά βίαια και σεξουαλικά εγκλήματα στη Νορβηγία. Σύμφωνα με την αστυνομία, είχε προφυλακιστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα της Ουγγαρίας.

Δημοφιλή