Νοσοκομειακές λοιμώξεις - GRIPP-SNF: Πρόβλημα η Υγιεινή Χεριών - Data από 10 Νοσοκομεία του ΕΣΥ

Αποκαλυπτική εικόνα, μετά από 2 χρόνια υλοποίησης του προγράμματος για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών λοιμώξεων και της Μικροβιακής αντοχής, που χρηματοδοτεί το ΙΣΝ.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Σημαντική βελτίωση στις επιδόσεις των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά και πιεστική ανάγκη για επέκταση του Προγράμματος για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής αντοχής, προκύπτει από τα data που έδωσε στη δημοσιότητα το GRIPP - SNF.

Καθώς οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις παραμένουν μία από τις βασικές αιτίες θανάτων εντός του ΕΣΥ, το πενταετές πρόγραμμα καταγραφής και παρεμβάσεων GRIPP-SNF πρόγραμμα καταγραφής και παρεμβάσεων (2021-2026) έχει μετατρέψει δέκα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα σε κόμβους βέλτιστων πρακτικών για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Λοιμώξεων.

Αποτελέσματα (data) από 10 Νοσοκομεία ( Δεκ 21- Νοε 23)

Το πρόγραμμα GRIPP - SNF εφαρμόζεται:

- σε 73 τμήματα 10 Νοσοκομείων με αντικείμενο την υγιεινή των χεριών

- σε 56 με αντικείμενο τις μικροβιαιμίες που σχετίζονται με τη χρήση κεντρικής φλεβικής γραμμής (CLABSI) και

- σε 25 με τις ουρολοιμώξεις που σχετίζονται με τη χρήση ουροκαθετήρα (CAUTI).

Με βάση τα δεδομένα από την καταγραφή προκύπτει ότι:

Η Υγιεινή των Χεριών αποτελεί υπαρκτό πρόβλημα για το σύνολο των νοσοκομείων. Η συμμόρφωση με τις 5 στιγμές υγιεινής των χεριών, όπως τις έχει ορίσει ο Π.Ο.Υ., παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο του GRIPP - SNF υπήρξε βελτίωση του ποσοστού της συμμόρφωσης με τους κανόνες της Υγιεινής των Χεριών πάνω από 10% σε περισσότερα από τα μισά τμήματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και για τα οποία ήταν εφικτή η αξιολόγηση της επίδρασης των παρεμβάσεων. Σημειώνεται ότι σε κάποια τμήματα υπήρξε αύξηση του ποσοστού ακόμα και 40% ή 50%.

Ως προς τις νοσοκομειακές λοιμώξεις CLABSI, κατά την περίοδο Δεκέμβριος 2021 - Ιούνιος 2022 (επτάμηνο) καταγράφονταν 8,99 λοιμώξεις CLABSI ανά 1.000 ημέρες κεντρικής γραμμής, ενώ μετά τις παρεμβάσεις του Προγράμματος, κατά την περίοδο Φεβρουάριος 2023 - Νοέμβριος 2023 είχαν καταγραφεί 5,75 λοιμώξεις CLABSI ανά 1000 ημέρες κεντρικής γραμμής. Δηλαδή, ποσοστιαία μεταβολή / βελτίωση 36,0%.

.
.
GRIPP - SNF

Σε ποιά νοσοκομεία έγινε η καταγραφή data

Τα 10 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία που συνεργάζονται στο πλαίσιο του GRIPP - SNF είναι γενικά, πανεπιστημιακά, παιδιατρικά και ογκολογικά νοσοκομεία, που βρίσκονται στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και είναι επιλεγμένα από όλες τις υγειονομικές περιφέρειες:

1. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός »

2. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»

3. Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας»

4. Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

5. Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»

6. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»

7. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

8. Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου»

9. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

10. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Ενίσχυση των Νοσοκομείων με εκπαιδευμένους Νοσηλευτές Ελέγχου Λοιμώξεων

Με τη συμπλήρωση δυόμισι ετών και με βάση τους τρεις άξονες του Προγράμματος, έχουν γίνει σημαντικά βήματα - με καθοριστικότερο ίσως την πρόσληψη 11 Νοσηλευτών Ελέγχου Λοιμώξεων και την εκπαίδευση εκατοντάδων Επαγγελματιών Υγείας:

  1. Εγκατάσταση ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας, που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, στην οποια καταγράφονται στοιχεία για τις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις και την Μικροβιακή Αντοχή στα 10 Νοσοκομεία. Σε αυτήν έχουν αποτυπωθεί τα δεδομένα που υπήρχαν κατά την έναρξη του Προγράμματος σε σχέση με τις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, καθώς και η εξέλιξή τους μετά από τους κύκλους παρεμβασεων.

  2. Τα 10 Νοσοκομεία έχουν ενισχυθεί με πρόσληψη 11 Νοσηλευτών Ελέγχου Λοιμώξεων, ώστε να τηρείται η αναλόγια 250 κλινών / 1 Νοσηλευτής Ελέγχου Λοιμώξεων.

  3. Έχουν ολοκληρωθεί 8 κύκλοι του Εκπαιδευτικού Προγράμματος, με συμμετοχή 964 Επαγγελματιων Υγείας και έχουν ήδη πιστοποιηθεί 580 από αυτούς.

  4. Έχουν εφαρμοστεί στα 10 Νοσοκομεία πολλαπλοί κύκλοι παρεμβάσεων για την βελτίωση της συμμόρφωσης με την υγιεινή των χεριών και τη μείωση των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Πρόκειται για Λοιμώξεις που οφείλονται σε Κεντρική Γραμμή (CLABSI - Central Line Associated Bloodstream Infections) και σε χρήση Ουροκαθετήρα (CAUTI - Catheter-associated Urinary Tract Infection).

Επέκταση σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ με ευθύνη του Δημοσίου

Παράλληλα με την ανακοίνωση των data, σημειώνεται ότι αξιολογώντας τα μέχρι σήμερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, προβλέπεται «η ενσωμάτωση του προγράμματος σε όλα τα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με ευθύνση του Ελληνικού Δημοσίου:

  1. Η διαδικτυακή πλατφόρμα καταγραφής των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων επεκτείνεται σε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων της επικράτειας, καθώς εκεί παρατηρείται η μεγαλύτερη επίπτωση σε Νοσοκομειακές Λοιμώξεις.

  2. Δρομολογείται η επέκταση των παρεμβάσεων στα 10 Νοσοκομεια, σε σχέση με τις Λοιμώξεις Χειρουργικού Πεδίου και ακολουθούν οι Λοιμώξεις που σχετίζονται με τη χρήση Αναπνευστήρα. Ζητούμενο είναι να καλυφθεί ολόκληρο το φάσμα των κατηγοριών που προκαλούν σοβαρές Νοσοκομειακές Λοιμώξεις.

  3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και οι διαδικασίες Πιστοποίησης συνεχίζονται με νέους κύκλους, καθώς έχουν ήδη υποβληθεί 500 νέες αιτήσεις συμμετοχής.

  4. Διασφαλίζεται η διαρκής παρακολούθηση της εφαρμογής των παρεμβάσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί, σε συνδυασμό με καταγραφή και ανάλυση των αποτελεσμάτων (data) σε μηνιαία βάση, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα και να εφαρμόζονται κατά περίπτωση διορθωτικές ενέργειες.

Δημοφιλή