ΔΙΕΘΝΕΣ
01/11/2018 18:00 EET

Νότια Κορέα: Αποζημιώσεις από τη Samsung για θανάτους εργαζομένων

Jean Chung via Getty Images

Σε μια μεγάλη συμφωνία καταβολής αποζημιώσεων κατέληξε η Samsung, εξαιτίας του θανάτου μιας 23χρονης πρώην εργαζόμενής της

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η Χουάνγκ Γιούμι απεβίωσε καθ’οδόν προς το νοσοκομείο το 2007, αφού είχε παρουσιάσει λευχαιμία. Ο πατέρας της ξεκίνησε μια καμπάνια εναντίον της εταιρείας, προκειμένου να αναγκαστεί να καταβάλει αποζημιώσεις σε άλλες περιπτώσεις της ασθένειας, καθώς και σε περιπτώσεις αποβολών και άλλων κινδύνων για την υγεία που σχετίζονταν με τα χημικά τα οποία χρησιμοποιούνται στα εργοστάσιά της στη Νότια Κορέα.

Αυτοί που επηρεάστηκαν, καθώς και παιδιά εργαζομένων που παρουσίασαν σχετικές ασθένειες/ παθήσεις κλπ, θα λάβουν μέχρι και 150 εκατομμύρια γουόν (περίπου 133.400 δολάρια) ανά ασθένεια.

Ο Χουάνγκ Σανγκ-κι, οδηγός ταξί, δημιούργησε τους Υποστηρικτές για την Υγεία και τα Δικαιώματα των Ανθρώπων στη Βιομηχανία Ημιαγωγών (Sharps) τον Νοέμβριο 2007, που υποστήριζαν πως υπήρχε σχέση ανάμεσα στις συνθήκες εργασίας που διατηρεί η Samsung και σε ασθένειες, που περιλαμβάνουν τους όγκους στον εγκέφαλο και την πολλαπλή σκλήρυνση.

«Είναι απεχθές που το θέμα των εργαζομένων που νόσησαν και πέθαναν από έκθεση στα χημικά στη δουλειά τους παρέμεινε άλυτο για πάνω από 10 χρόνια» είπε ο Χαουάνγκ Σανγκ-κι τον Ιούλιο, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε για πρώτη φορά πως θα τηρούσε τους όρους που είχε συντάξει ένας διαμεσολαβητής.

Ως τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με τη Sharps είχαν βρεθεί 319 άλλα θύματα, τα 117 εκ των οποίων είχαν πεθάνει.

Ο συμβιβασμός λαμβάνει υπόψιν πως δεν είναι πάντα ξεκάθαρο πώς ο καθένας νόσησε, σύμφωνα με το κορεατικό πρακτορείο Yonhap. Η συμφωνία αφορά τόσο στους εργαζομένους που δουλεύουν απευθείας για τη Samsung, καθώς και αυτούς που προσελήφθησαν από υπο-εργολάβους. Τα ποσά θα καθοριστούν βάσει των ασθενειών και της χρονικής διάρκειας εργασίας του καθενός στα εργοστάσια της εταιρείας.