Μία 72χρονη γυναίκα στη Νότια Κορέα υπέβαλε μήνυση κατά της κυβέρνησης και του μεγαλύτερου οργανισμού υιοθεσιών στη χώρα, θεωρώντας ότι είναι υπεύθυνοι για τις συστηματικές αποτυχίες που οδήγησαν στον εξαναγκαστικό χωρισμό της από το παιδί της, το οποίο στάλθηκε στη Νορβηγία χωρίς τη συναίνεσή της.

Η αγωγή που έκανε η 72χρονη, της οποίας η ιστορία αποτέλεσε κομμάτι στην έρευνα του AP και στο ντοκιμαντέρ του Frontline, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Νότια Κορέα δέχεται αυξανόμενη πίεση να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη απάτη και κακοδιαχείριση που στιγμάτισε αυτό που θεωρείται ως το μεγαλύτερο πρόγραμμα διεθνών υιοθεσιών στην ιστορία.

Advertisement
Advertisement

Έκρηξη υιοθεσιών κατά τις δεκαετίες 1970 και 1980

Σε μια ιστορική αναφορά που έλαβε χώρα τον Μάρτιο, η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης της Νότιας Κορέας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση φέρει ευθύνη για τη διευκόλυνση ενός επιθετικού και ελλιπώς ρυθμισμένου προγράμματος υιοθεσιών στο εξωτερικό, το οποίο χώρισε εκατοντάδες παιδιά από τις οικογένειές τους για πολλές γενιές.

Η Choi Young-ja κρατά ένα smartphone που δείχνει μια φωτογραφία του γιου της, ο οποίος χάθηκε το 1975, καθώς κάθεται στο δωμάτιο του μοτέλ της στη Σεούλ, Νότια Κορέα via Associated Press

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα στρατιωτικά καθεστώτα του παρελθόντος στη Νότια Κορέα, επιδίωξαν να μειώσουν τα κρατικά έξοδα στον τομέα της πρόνοιας και ενίσχυσαν τον ρόλο ιδιωτικών οργανισμών, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των υιοθεσιών. Παρόλα αυτά, στη Νότια Κορέα, άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης έκλειναν τα μάτια σε ευρέως διαδεδομένες πρακτικές, που συχνά αλλοίωναν τα στοιχεία και την καταγωγή των παιδιών. Αυτό οδήγησε σε μια έκρηξη υιοθεσιών, με αποκορύφωμα τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Κατά τις τελευταίες 7 δεκαετίες, αρκετά παιδιά, των οποίων οι γονείς βρίσκονταν στη ζωή, καταγράφονταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως εγκαταλελειμμένα ορφανά. Η εν λόγω πρακτική άφηνε ορθάνοιχτη την πόρτα για απευθείας υιοθεσίες στο εξωτερικό, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για 200.000 τέτοιες περιπτώσεις.

Το παιδί έτρεχε έξω από το σπίτι και δεν επέστρεψε ποτέ

Η αγωγή της Choi Young-ja, έρχεται λίγους μήνες μετά από μία παρόμοια υπόθεση, καθώς μια γυναίκα γύρω στα 70, η Han Tae-soon μήνυσε την κυβέρνηση, όπως και την υπηρεσία Holt Children’s Services για την υιοθεσία της κόρης της, η οποία στάλθηκε στις ΗΠΑ το 1976, λίγους μήνες αφότου είχε απαχθεί σε ηλικία 4 ετών.

Η Choi υποστηρίζει ότι ο 3χρονος τότε γιος της, έπαιζε έξω από το σπίτι της οικογένειας στη Σεούλ, τον Ιούλιο του 1975 και κυνήγησε ένα σύννεφο εντομοκτόνου που είχε ψεκαστεί από ένα φορτηγό απεντόμωσης. Το παιδί όμως δεν επέστρεψε ποτέ πίσω.

 Φωτογραφίες του γιου της Choi Young-ja που χάθηκε το 1975 via Associated Press

Τόσο εκείνη, όσο και ο σύζυγός της, πέρασαν χρόνια ψάχνοντας για το παιδί, πήγαιναν συχνά στα αστυνομικά τμήματα της χώρας και έφτιαχναν αφίσες με την φωτογραφία του για λογαριαμό του Holt, του μεγαλύτερου οργανισμού για υιοθεσίες στη Νότια Κορέα. Η απάντηση ήταν μονίμως η ίδια. «Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το παιδί σας».

Advertisement

Της έλεγαν ότι δεν έχουν νεότερα και έστειλαν το παιδί στη Νορβηγία

Ύστερα από αρκετές δεκαετίες μάταιης αναζήτησης, η Choi έκανε μία τελευταία προσπάθεια. Υπέβαλε το γενετικό της υλικό σε μία ειδική αστυνομική μονάδα, που βοηθά υιοθετημένα άτομα να επανενωθούν με τις βιολογικές τους οικογένειες.

Εκεί, αποκαλύφθηκε ότι το παιδί στάλθηκε στη Νορβηγία, τον Δεκέμβριο του 1975, δηλαδή 5 μήνες μετά την εξαφάνισή του και η υιοθεσία διεκπεραιώθηκε από τον οργανισμό Holt, τον οποίο η Choi είχε επισκεφθεί αμέτρητες φορές. 

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η κατάθεση αγωγής ύψους περίπου 403.000 δολαρίων, με την Choi να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση παρέλειψε να εκπληρώσει τη νομική της υποχρέωση να αναγνωρίσει την ταυτότητα του γιου της όταν έφτασε στο ορφανοτροφείο, παρά την άμεση δήλωση εξαφάνισής του στην Αστυνομία. Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή, το ίδρυμα Holt παραποίησε τα αρχεία, περιγράφοντας το παιδί ως εγκαταλελειμμένο ορφανό. 

Advertisement
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης Park Sun Young, δεξιά, παρηγορεί την υιοθετούμενη Yooree Kim κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σεούλ, Νότια Κορέα, 26 Μαρτίου 2025. via Associated Press

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση

Το 2019, ο Άνταμ Κράσπερ, έγινε ο πρώτος υιοθετημένος από τη Νότια Κορέα που μήνυσε την κυβέρνηση και το ίδρυμα για την υιοθεσία του. Οι κατηγορίες σχετίζονταν με την κακομεταχείριση που έτυχε στις ΗΠΑ, όπου στάλθηκε, καθώς υπέστη κακοποίηση, αντιμετώπισε νομικά προβλήματα και τελικά απελάθηκε το 2016.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο, το Εφετείο της Σεούλ αθώωσε την κυβέρνηση και το ίδρυμα Holt από κάθε ευθύνη, ανατρέποντας απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που είχε διατάξει τον οργανισμό να καταβάλει αποζημίωση. 

Όπως και να χει, η αποκάλυψη των τελευταίων ιστοριών έχει ξεσκεπάσει αρκετές παρόμοιες ιστορίες, που στόχο έχουν να ενθαρρύνουν περισσότερους υιοθετημένους ή βιολογικούς γονείς να ζητήσουν αποζημιώσεις από την κυβέρνηση και τους οργανισμούς υιοθεσίας.

Advertisement