ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/03/2020 10:15 EET | Updated 20/03/2020 10:20 EET

N.Παππάς: Οριζόντιες δημοσιονομικές παρεμβάσεις για όλους τους κλάδους της οικονομίας

Οι χθεσινές δηλώσεις Μητσοτάκη αποδεικνύουν ότι οι προχθεσινές δηλώσεις ήταν ανεπαρκείς και πρόχειρες, υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στο Facebook.

EUROKINISSI/ΤΑΤΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
.

Οριζόντιες δημοσιονομικές παρεμβάσεις για όλους τους κλάδους της οικονομίας, κρατικές εγγυήσεις στις επιχειρήσεις και επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομών, προτείνει ο Νίκος Παππάς, τομεάρχης Οικονομίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι χθεσινές δηλώσεις Μητσοτάκη αποδεικνύουν ότι οι προχθεσινές δηλώσεις ήταν ανεπαρκείς και πρόχειρες, υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στο Facebook και σημειώνει ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει μόνο εκεί όπου η ζημιά έχει γίνει.

Συγκεκριμένα ο Ν. Παππάς στην ανάρτησή του επισημαίνει:
«Οι χτεσινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύουν ότι οι προχτεσινές δηλώσεις των υπουργών του ήταν ανεπαρκείς και βεβαίως πρόχειρες.
Από την αντιπολίτευση και την αγορά, ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε ότι αυτοί που χρειάζονται στήριξη είναι περισσότεροι από όσους υπολόγισε προχθές.
Στη σχετική υπουργική απόφαση θα διαπιστώσουμε όλοι μαζί ποιοι εμπίπτουν και ποιοι δεν εμπίπτουν στα μέτρα στήριξης. Ο αριθμός τους θα αυξάνεται κάθε στιγμή.
Η κυβέρνηση δεν έκανε μόνο λάθος ως προς την αναγκαία κλίμακα της παρέμβασης. Εξακολουθεί να κάνει λάθος και ως προς τη μέθοδο.
Δυστυχώς, επιμένει να παρεμβαίνει μόνο στο χρόνο όπου η ζημιά έχει γίνει.
Πρώτα θα μας ενημερώνει ο κ. Γεωργιάδης ότι ο τζίρος σε ένα κλάδο έχει μειωθεί πολύ, ύστερα θα μας ενημερώνει ο κ. Βρούτσης ότι και οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί πολύ και μετά ο κ. Μητσοτάκης θα αποφασίζει ότι η ζημιά όντως έγινε.
Για να μην πολλαπλασιαστούν όσοι χρειάζονται στήριξη, για να μη πολλαπλασιαστούν οι χαμένες θέσεις εργασίας, πρέπει να σχεδιάσει και υλοποιήσει προληπτικά ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσιονομικών παρεμβάσεων, οριζόντιων μέτρων και κρατικών εγγυήσεων.
Να διεκδικήσει με τρόπο αξιόπιστο την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων.
➥ Να δεσμευτεί για ένα τεράστιο πρόγραμμα οριζόντιων δημοσιονομικών παρεμβάσεων. Για όλους τους κλάδους της οικονομίας. Φοροελαφρύνσεις και δαπάνες με πρώτη προτεραιότητα και απόλυτη εγγύηση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
➥ Να δεσμευτεί για ένα μεγάλο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
➥ Να επανεκκινήσει και να προχωρήσει δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομών. Με τις δαπάνες να γίνονται όσο γίνεται νωρίτερα. Και στα μεγάλα, τα οποία έχει παγώσει η κυβέρνησή του, αλλά και σε άλλα μικρότερα. Οι υποδομές φέρνουν θέσεις εργασίας (40.000 κατά το πρόγραμμα της ΝΔ φέρνουν τα μεγάλα έργα), αλλά και βελτιώνουν τη συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας. Έτσι όταν η μπόρα περάσει θα έχουμε ένα πλέγμα σύγχρονων υποδομών.
Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Η απόφαση του Eurogroup δεν απαγορεύει τίποτα από τα παραπάνω.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα άφησε περισσότερα από 30 δισ. ευρώ μαξιλάρι.
Το πλαίσιο και τα εργαλεία υπάρχουν.
Πρέπει να υπάρξει συνείδηση της κλίμακας του προβλήματος.
Να υπάρξει αποστασιοποίηση από το νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμίζεται.
Να υπάρξει και πολιτική γενναιότητα. Η οποία θα επέτρεπε σε κάποιους να παραδεχθούν ότι η αριστερά δεν κατέστρεψε την χώρα όπως λένε διάφοροι προπαγανδιστές.
Η αριστερά τη χώρα την ξελάσπωσε και άφησε και αρκετά δισ. στο ταμείο. Ούτε ένα ούτε δύο, ούτε τρία δισ., αλλά πάνω από 30».