Ντουμπάι: «Χρυσά» οικόπεδα στην άμμο σε μια από τις ακριβότερες γωνιές του κόσμου

Το ερώτημα είναι πόσο υγιής είναι η κτηματομεσιτική αγορά του Ντουμπάι ώστε να μην αποδειχθεί μια ακόμη φούσκα.
Buena Vista Images via Getty Images

Στο αστρονομικό ποσό των 34 εκατομμυρίων δολαρίων πουλήθηκε στις 19 Απριλίου ένα «οικόπεδο άμμου» στην έρημο του Ντουμπάι.

Η έκταση των 24.500 τμ, δεν διαθέτει κάποιο εξωτικό αρχοντικό, ούτε κανένα πολυτελές ρετιρέ με εντυπωσιακό design. Είναι μια αμμώδης περιοχή στο τεχνητό νησί Jumeirah Bay, ένα κομμάτι γης σε σχήμα ιππόκαμπου, προσβάσιμο μέσω γέφυρας από την ηπειρωτική χώρα που αγοράζουν βαθύπλουτοι ξένοι επενδυτές.

Το αμμώδες αγροτεμάχιο πουλήθηκε για 1,36 εκατομμύρια δολάρια το τετραγωνικό, γεγονός που θεωρείται η υψηλότερη τιμή που έχει πιάσει ανάλογη έκταση στην περιοχή, σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο Knight Frank,που έκλεισε την πώληση.

«Ο αγοραστής, ο οποίος δεν ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σχεδιάζει να χτίσει μια οικογενειακή εξοχική κατοικία. Προς το παρόν όμως έχει ένα οικόπεδο με 125 εκατομμύρια κυβικά άμμου», λέει ο Andrew Cummings, επικεφαλής του μεσιτικού Knight Frank στο Ντουμπάι.

via Associated Press

«Παλάτια» στην άμμο

Το ακίνητο αγοράστηκε αρχικά πριν από δύο χρόνια για περίπου δέκα εκατ. δολάρια με τον ιδιοκτήτη να το πουλά σήμερα πάνω από 240% της αξίας του καθώς το Ντουμπάι εξελίσσεται σε μια πόλη που όλοι θέλουν να αγοράσουν κατοικίες.

Η αγορά του real estate έχει εκτιναχθεί, τροφοδοτούμενη από τα πετροδολάρια που ρέουν, αλλά και την επιθυμία πολλών ξένων δισεκατομμυριούχων να μεταφέρουν τις έδρες των επιχειρήσεων και τον πλούτο τους, επενδύοντας σε ακίνητα σε μια χώρα με χαμηλούς φόρους και μικρή εγκληματικότητα και μια κυβέρνηση που ανταποκρίθηκε σε περιόδους κρίσης όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ανάμεσα στους νέους κατοίκους του Ντουμπάι, είναι πλούσιοι Ρώσοι ολιγάρχες που αγοράζουν ακίνητα σε μια πόλη που εξακολουθεί να τους υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες, ενώ οι νέες «χρυσές» βίζες για μακροχρόνια διαμονή προσελκύουν αυτούς που θέλουν να επενδύσουν τον πλούτο τους σε πολυτελή ακίνητα.

Ρεκόρ που καταρρίπτονται

Το μεγάλο και επικερδές κτηματομεσιτικό παιχνίδι βρίσκεται πλέον ξεκάθαρα στα χέρια των μεσιτικών γραφείων που καθορίζουν τις τιμές πώλησης καθώς η ζήτηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη και η κυβέρνηση έχει φροντίσει να υπάρχει και η αντίστοιχη προσφορά..

via Associated Press

Το κομμάτι γης που μοσχοπουλήθηκε την περασμένη εβδομάδα είναι ένα από τα 128 κομμάτια γης που έχουν δημιουργηθεί στο νησί Jumeirah Bay από την υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση τεχνική εταιρεία Meraas Holding.

Αρκετά μεγάλο μέρος του νησιού έχει πουληθεί πριν από χρόνια, και μερικά έχουν αποδώσει τα μέγιστα σε κέρδος.

Το γεγονός ότι το κράτος έχει θέσει ως προϋπόθεση για τις αγοροπωλησίες να μην υπάρχει υποδιαίρεση της γης, έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι αγοραστές να αγοράζουν πολλά οικόπεδα για να δημιουργήσουν μεγάλα αρχοντικά σαν παλάτια στην άμμο, σύμφωνα με το γραφείο Cummings.

Τα περισσότερα, βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή καθώς ελάχιστα σπίτια έχουν ολοκληρωθεί στο νησί.

Ανάμεσα στις εντυπωσιακές κατοικίες, αυτοί που θα μπορούν να απολαμβάνουν τις χίλιες και μία νύκτες της ζεστής ερήμου του Ντουμπάι, είναι οι ένοικοι του Bulgari Resort, ένα από τα πιο ακριβά ξενοδοχεία της πόλης,. Η Bulgari ετοιμάζει και τον ουρανοξύστη Bulgari Lighthouse, όπου οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ πριν ακόμη πέσουν τα μπετά.

Στην κορυφή του θεματικού πύργου θα κατασκευαστεί ένα ρετιρέ εννέα υπνοδωματίων με πέντε θέσεις στάθμευσης που έχει πωληθεί από τον Φεβρουάριο για 112 εκατομμύρια δολάρια.

Οι μεσίτες ακινήτων προβλέπουν ότι τα ρεκόρ θα συνεχίσουν να καταρρίπτονται καθώς υπάρχει πρόσφορο έδαφος.

Το επόμενο στη λίστα για πώληση είναι ένα πανομοιότυπο κομμάτι γης με αυτό που πωλήθηκε πρόσφατα, στο ίδιο νησί Jumeirah Bay Island, όπου οι μεσίτες εκτιμούν ότι θα πωληθεί κοντά στα 37 εκατ δολάρια.

Το ερώτημα ωστόσο είναι πόσο υγιής είναι η κτηματομεσιτική αγορά του Ντουμπάι, ώστε να αντέξει τα τεράστια ποσά που διακινούνται. Αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές του πλανήτη κατέληξαν σε «φούσκες» που έσκασαν με πάταγο συμπαρασύροντας τεράστιες οικονομίες.

(με πληροφορίες από Bloomberg)

Δημοφιλή