ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23/04/2018 09:34 EEST | Updated 23/04/2018 10:48 EEST

«Ντροπή να κάνουμε πόλεμο στην Ελλάδα. Θα ήταν σαν ένας άντρας να χτυπά ένα μωρό στην κούνια», η προκλητική δήλωση συμβούλου του Ερντογάν

Ο Γιγίτ Μπουλούτ είναι ένας εκ των βασικών συμβούλων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τακτικός σχολιαστής της πολιτικής επικαιρότητας σε πολλές ενημερωτικές εκπομπές στην Τουρκία. Με τις πρόωρες εκλογές να έχουν προκηρυχθεί για τις 24 Ιουνίου, οι...υποχρεώσεις του Μπουλούτ αυξήθηκαν καθώς μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να εξασφαλίσει τη νίκη στο ΑΚP και στον Ερντογάν.

Βασικό συστατικό της συνταγής της επιτυχίας για τον Μπουλούτ, ήταν και παραμένει η υποδαύλιση και υποκίνηση εθνικιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, η κατασκευή δηλαδή ενός εχθρού για το τουρκικό έθνος. Και στη ρητορική του αυτή η Ελλάδα φαίνεται να ταιριάζει «γάντι», δεδομένης της ήδη κατασκευασμένης έντασης μεταξύ των δύο χωρών, με ευθύνη της Άγκυρας.

Στην τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση λοιπόν ο Μπουλούτ ισχυρίστηκε πως ο τουρκικός στρατός μάζεψε μέσα σε μια νύχτα όλες τις ελληνικές σημαίες που είχαν τοποθετηθεί σε αμφισβητούμενες νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο Πέλαγος και μοιράστηκε και ο σχετικό βίντεο στο οποίο καταγράφηκε η μυστική επιχείρηση με την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. 

Οι αερολογίες όμως του Μπουλούτ δεν σταμάτησαν εκεί. Υποστήριξε πως μέλη της ελληνικής κυβέρνησης είναι αντι-ισλαμιστές και διακατέχονται από αντί-τουρκικά αισθήματα ενώ προειδοποίησε πως η Ελλάδα θα το πληρώσει ακριβά εάν δεν αλλάξει τη στάση της.

Και κατέληξε λέγοντας: «Τώρα θα ήταν ντροπή να να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο κατά της Ελλάδας...Θα ήταν σαν ένας ενήλικας να χτυπάει ένα παιδί στην κούνια εάν παρατηρήσουμε την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Τις δηλώσεις επεσήμανε μέσα από αναρτήσεις του στο Twitter o εξόριστος τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζγκούρτ, πρόεδρος του Stockholm Center for Freedom.