Ο Αλβανός πρόεδρος μπλοκάρει τις συνομιλίες περί θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα

Ο Αλβανός πρόεδρος μπλοκάρει τις συνομιλίες περί θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα
Florion Goga / Reuters

Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή του την Τρίτη για να προχωρήσουν οι περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα για τη διευθέτηση των θαλασσίων συνόρων, απαιτώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς και τι θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση.

«Το αίτημα δεν ξεκαθαρίζει το αντικείμενο των συνομιλιών για τις οποίες ζητείται η έγκριση» αναφέρεται σε δήλωσή του, σύμφωνα με το BalkanInsight.

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν ξανά πέρυσι, μαζί με συνομιλίες πάνω σε άλλα ανεπίλυτα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Σημειώνεται πως η Αλβανία είχε υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα το 2009, μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, αλλά αυτή ακυρώθηκε το 2010 από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, αφού κρίθηκε ότι είναι κατά παράβαση του Συντάγματος και ενάντια στις διεθνείς νόρμες. Της απόφασης αυτής είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις, λόγω ισχυρισμών πως η Ελλάδα άρπαζε εδάφη.

Σημειώνεται πως ο Μέτα, ο οποίος έγινε πρόεδρος πέρυσι, αφού είχε ηγηθεί των Σοσιαλιστών (οι οποίοι πλέον είναι στην αντιπολίτευση) αρνήθηκε τις κατηγορίες πως παίζει πολιτικά παιχνίδια με το να μη δίνει την έγκρισή του στην κυβέρνηση.

«Στόχος του προέδρου δεν είναι να παίζει πολιτικά παιχνίδια με ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα» είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Δημοφιλή