Ο Anthony Bourdain μίλησε ανοιχτά για τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης κατά του σεφ Mario Batali

Είναι αισιόδοξο να βλέπεις έναν διάσημο άντρα να καταλαβαίνει το μέγεθος του εν λόγω προβλήματος

Τη Δευτέρα βγήκαν στη δημοσιότητα ιστορίες από τέσσερις γυναίκες που κατήγγειλαν τον φημισμένο σεφ Mario Batali για σεξουαλική παρενόχληση, μέσα στο διάστημα των περασμένων δύο δεκαετιών.

Brendan McDermid / Reuters

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο διάσημος σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίων, έβαλε χέρι και στις τέσσερις γυναίκες παρά τη θέλησή τους και παρουσίασε επανειλημμένα ανεπίτρεπτη συμπεριφορά απέναντί τους. Οι τρεις γυναίκες δούλευαν για τον Batali, ενώ η τέταρτη ήταν και η ίδια σεφ.

Ο Batali λίγο πολύ παραδέχτηκε τις κατηγορίες, λέγοντας στην επίσημη δήλωση που δημοσίευσε μετά τις αποκαλύψεις: «Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους που κακομεταχειρίστηκα και έβλαψα. Αν και οι ταυτότητες των περισσότερων ατόμων που αναφέρονται σε αυτές τις ιστορίες δεν μου έχουν αποκαλυφθεί, ένα μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς που περιγράφεται, όντως ταιριάζει με τους τρόπους που ενεργούσα κάποτε. Εκείνη η συμπεριφορά ήταν λάθος και δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Λαμβάνω την πλήρη ευθύνη και λυπάμαι βαθύτατα για τον πόνο, την ταπείνωση ή την ταλαιπωρία που προκάλεσα στους συναδέλφους, τους υπαλλήλους, τους πελάτες, τους φίλους και την οικογένειά μου».

Στη συνέχεια ο Batali ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει προσωρινά από τη θέση του στο Batali & Bastianich Hospitality Group, μια εταιρεία management που υποστηρίζει περισσότερα από 20 εστιατόρια παγκοσμίως. Επίσης, σύμφωνα με το Eater, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ζήτησε από τον σεφ να αποχωρήσει από την εκπομπή «The Chew», την οποία συμπαρουσιάζει.

Steve Mack via Getty Images

Σύντομα μετά τις αποκαλύψεις των γυναικών, ο Anthony Bourdain, επί χρόνια φίλος και περιστασιακός συνεργάτης του Batali, βγήκε στο Twitter για να πάρει θέση σχετικά με το θέμα.

«Είναι ο Batali. Και είναι κακό», έγραψε σε ένα tweet ο διάσημος παρουσιαστής και σεφ.

Την Κυριακή, μια μέρα πριν τις αποκαλύψεις κατά του Batali, ο Bourdain είχε γράψει στο Twitter: «Η Δευτέρα θα είναι πραγματικά χάλια».

Τη Δευτέρα, η σεφ Allison Robicelli, απάντησε στο εν λόγω tweet του Bourdain λέγοντας: «Όχι, Bourdain, σήμερα δεν είναι μια χάλια ημέρα. Σήμερα είναι η πιο υπέροχη μέρα του χρόνου για αυτές τις γυναίκες που πληγώθηκαν από τον Batali και από όλους τους υπόλοιπους άντρες σαν αυτόν. Κανείς δεν είναι άθικτος. Δεν θα μας αναγκάσουν να σιωπήσουμε. Από εδώ και πέρα περιμένουμε να μας ακούν».

Ο Bourdain, ωστόσο, απάντησε στην Robicelli λέγοντάς της πως όχι, δεν είναι καθόλου υπέροχη μέρα, προσθέτοντας «Ήξερα ιστορίες που δεν ήταν δικές μου για να τις πω. Και νιώθω άρρωστος και πέρα για πέρα ένοχος που δεν της είχα ακούσει νωρίτερα. Δεν διαφωνώ σε αυτά που λες, πέρα από το ότι αυτό (οι αποκαλύψεις) προκαλούν χαρά στον οποιονδήποτε».

Όταν ένας χρήστης του Twitter κατηγόρησε τον Bourdain πως ήξερε για τη συμπεριφορά του Batali αλλά δεν μιλούσε, ο Bourdain το αρνήθηκε κατηγορηματικά λέγοντας πως «άρχισα να μαθαίνω όλα αυτά τα σκ@τ@ πριν από λίγες εβδομάδες».

Danny Moloshok / Reuters

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Bourdain βρέθηκε ξανά στο φως της δημοσιότητας για ένα παρόμοιο θέμα, όταν η σύντροφός του, η Ιταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης Asia Argento, κατηγόρησε τον Harvey Weinstein πως της επιτέθηκε σεξουαλικά το 1997. Έκτοτε, ο Bourdain έχει αποφασίσει να μιλά ανοιχτά για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης των γυναικών, θέλοντας και ο ίδιος να γίνει καλύτερος από τον παλιότερο, «macho» εαυτό του.

«Έπρεπε να αναρωτηθώ, ιδιαίτερα ακούγοντας κάποια πράγματα για κάποιους ανθρώπους: Γιατί δεν ήμουν εκείνο το άτομο ή, γιατί δεν έδινα την εντύπωση εκείνου του ατόμου το οποίο θα μπορούσαν να εμπιστευτούν αυτές οι γυναίκες; Το εκλαμβάνω ως μια προσωπική αποτυχία», είχε πει σε συνέντευξή του στο Slate τον Οκτώβριο.

Popular in the Community