ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/06/2018 09:27 EEST | Updated 08/06/2018 10:40 EEST

Ο χρόνος τελειώνει αλλά ΔΝΤ και Βερολίνο δεν βρίσκουν κοινό τόπο για το ελληνικό χρέος. Τι περιμένουμε στις 21 Ιουνίου

Nick Brundle Photography via Getty Images

Από κέντρο αποφάσεων σε... κέντρο αποφάσεων μεταφέρονται οι αποφάσεις για την ελληνική υπόθεση, εξαιτίας της δηλωμένης πλέον δυσκολίας Γερμανίας και ΔΝΤ να βρουν τη «χρυσή τομή» στο θέμα της διευθέτησης του χρέους.

Από τη σύνοδο των G7, το ενδιαφέρον στράφηκε στο Παρίσι και τη συνεδρίαση του Euro Working Group και από εκεί μεταφέρεται στη σημερινή συνεδρίαση του ESM. O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα αποφασίσει για την τύχη της υποδόσης του 1δις ευρώ, δηλαδή το τελευταίο μέρος της δόσης των 6,7δις ευρώ. Τα στελέχη του ESM θα ελέγξουν τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του ποσού.

Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε σε «μπαράζ» πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει το Δημόσιο προς τους ιδιώτες, προκειμένου να κλείσει και αυτό το προαπαιτούμενο. Αν και η απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης σχετίζεται με την προηγούμενη αξιολόγηση, είναι δεδομένο ότι οι εξελίξεις θα παίξουν ρόλο στις εξελίξεις σχετικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση. 

Η απόφαση αυτή θα έρθει μετά την συνεδρίαση του EWG η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν κατάληξε σε αποφάσεις, αλλά σημείωσε πρόοδο στις διαδικασίες. Εκεί ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος  Χουλιαράκης παρουσίασε την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, αλλά και την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων. Παράλληλα ενημέρωσε τους Ευρωπαίου σχετικά με το περιεχόμενο του νέου Εφαρμοστικού Νόμου ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί απόψε στη Βουλή μαζί με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής  2019-2022, με στόχο να ψηφισθεί στις 14/6 .

Κινήσεις για το χρέος

Στο μέτωπο του χρέους οι μέρες περνούν και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι δεν μπορούν να βρουν κοινό τόπο ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία. Γερμανία και ΔΝΤ οδηγούνται μάλλον σε «βελούδινο» διαζύγιο, γεγονός που όλοι υποπτεύονται αλλά κανείς δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει
Το γεγονός ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετέχει στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου δείχνει ότι για όλες τις πλευρές η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει τεθεί ως ο χρόνος που θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις. 

”Οι συζητήσεις συνεχίζονται με θέμα τις πολιτικές που θα μπορούσαν να στηριχθούν από ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους. Βρισκόμαστε σε εντατικές συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους”, δήλωσε χθες το απόγευμα για το ζήτημα ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος που έχει απομείνει για συμφωνία είναι ελάχιστος. Προανήγγειλε ότι το Ταμείο σχεδιάζει άμεσα να εκπονήσει τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο της τακτικής έκθεσης του Ταμείου (Article IV) για την Ελλάδα. ”Δεν έχω συγκεκριμένη ενημέρωση για το πότε θα γίνει αυτό, αναμένω όμως να γίνει σύντομα”.

”Συνεχίζουμε τις συζητήσεις για να δούμε τι μπορεί να επιτευχθεί ως προς τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ. Σε αυτό εστιάζουμε πρωτίστως”, ανέφερε. Ωστόσο, έκανε σαφές ότι υπάρχει και η άλλη… εκδοχή, αυτή του παρατηρητή. ”Ακόμη και στην περίπτωση που δεν συμμετάσχουμε με χρηματοδότηση θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε στενά με την Ελλάδα μέσω μίας μεταμνημονιακής εποπτείας και την παροχή συμβουλών. Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι και μετά τη λήξη του προγράμματος”, τόνισε.