Ο δολοφόνος του Τζον Λένον παραμένει ακόμα στην φυλακή. Και οι δέκα αιτήσεις αποφυλάκισής του έχουν απορριφθεί

Ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν, ο άνθρωπος που πυροβόλησε και σκότωσε στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 έναν από τους σπουδαιότερους μουσικούς του 20ού αιώνα, τον Τζον Λένον, θα παραμείνει στη φυλακή, μετά την απόρριψη της τελευταίας αίτησης αποφυλάκισής του. Αυτή ήταν η δέκατη αίτηση αποφυλάκισης.

Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, το αρμόδιο συμβούλιο της Νέας Υόρκης απέρριψε την αίτησή του με το αιτιολογικό ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια της κοινωνίας».

Ο 63χρονος, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης από 20 έτη έως ισόβια για τον φόνο του διάσημου μουσικού, έχει υποβάλει δέκα συνολικά αιτήσεις αποφυλάκισης από το 2000.

«Κατ′ ομολογίαν σου, σχεδίασες και εκτέλεσες τον φόνο ενός διάσημου ανθρώπου, με μοναδικό κίνητρο να κερδίσεις αναγνωρισιμότητα. Αν και καμία ζωή δεν είναι πιο πολύτιμη από τις υπόλοιπες, το γεγονός ότι επέλεξες ως θύμα έναν άνθρωπο που αγαπούσαν εκατομμύρια κόσμου, ανεξάρτητα από τον πόνο που θα προκαλούσες στην οικογένεια και τους αγαπημένους του, δείχνει την παγερή αδιαφορία σου για την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής και τον πόνο που προκαλεί η απώλειά της», ανέφερε η απόφαση του συμβουλίου.

Ενλωπιον του δικαστηρίου, ο Τσάπμαν ισχυριζόταν ότι εξακολουθεί να λαμβάνει επιστολές για τον πόνο που προκάλεσε και λυπάται που επέλεξε το λάθος δρόμο προς την φήμη. Πυροβόλησε τον τραγουδιστή επειδή φθονούσε τους Beatles, αναφέρει.

Ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν έχει δικαίωμα να υποβάλλει εκ νέου αίτημα αποφυλάκισης σε δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2020.