ΠΟΛΙΤΙΚΗ
05/03/2018 19:37 EET

«Κλειστές» οι συνεδριάσεις της προανακριτικής για τη Novartis. Συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ

Ο Δρίτσας πρόεδρος της προανακριτικής για τη Novartis. Κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων θέλει η αντιπολίτευση

Ο Θεόδωρος Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) εξελέγη πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis.

Αντιπρόεδρος της επιτροπής εξελέγη ο Γ. Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και γραμματέας η Παναγιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ ακολουθεί συζήτηση για τον καθορισμό του προγράμματος των συνεδριάσεών της.

Η Προανακριτική θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πρωτοδικών, όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και θα μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ή Εφετών, την διενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Υπέρ της τήρησης της αρχής της μυστικότητας των συνεδριάσεων τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη NOVARTIS, στη σημερινή πρώτη συνεδρίασή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της αρχής της μυστικότητας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΝΔ, με το σκεπτικό ότι πρέπει να τηρηθεί ο Ποινικός Κώδικας. Δημοσιότητα των συνεδριάσεων ζήτησε το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή. Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε ότι δεν προβάλει αντιρρήσεις σε όποια απόφαση λάβει η επιτροπή. Τον προγραμματισμό και το αντικείμενο των εργασιών της θα συζητήσει η ειδική επιτροπή σε επόμενη συνεδρίασή της, που προσδιορίστηκε για τις εξήμισι το απόγευμα της Τρίτης. Την εβδομάδα αυτή θα υπάρξει μία ακόμη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, η οποία θα προσδιοριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

Επιστολή Βενιζέλου: Θέτει θέμα ακυρότητας της συγκρότησης

Με επιστολή του προς την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση Novartis, η οποία κατατέθηκε κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής σήμερα Δευτέρα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, θέτει ζήτημα ακυρότητας της συγκρότησης της επιτροπής και ζητά, εάν συνεχίσει τις εργασίες της, να καλέσει τους προστατευόμενους μάρτυρες αίροντας το καθεστώς ανωνυμίας, καθώς και τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή. Ζητά τέλος να καταθέσει και ο ίδιος.

Μεταξύ άλλων ο κ.Βενιζέλος κάνει λόγο για παραβίαση των προϋποθέσεων του άρθρου 154 παρ. 3 εδ. α΄ Κανονισμού της Βουλής, καταθέτοντας ένσταση απαράδεκτου καθώς όπως υποστηρίζει δεν έχει συσταθεί νόμιμα.

Βορίδης: Καλέστε τους προστατευόμενους μάρτυρες

Την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis είχε ζητήσει ενόψει της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης.Όπως ανέφερε  πρέπει να βγουν όλα στο φως, προκειμένου να αποκαλυφθεί η έκταση και το μέγεθος του ζητήματος εκεί που πραγματικά υπάρχει, αλλά και ταυτόχρονα να αποκαλυφθεί η σκευωρία από κυβερνητικής πλευράς με την κατασκευή δήθεν υπόπτων. 

Για να γίνει αυτό, υποστήριξε πως θα πρέπει η επιτροπή να ασκήσει πλήρως τις αρμοδιότητές της, να εξετάσει μάρτυρες ανάμεσα στους οποίους και τους προστατευόμενους και να μην «αφεθούν να σπιλώνονται, με κατασκευασμένες μαρτυρίες αγνώστων μαρτύρων, πολιτικοί οι οποίοι είναι γνωστό ότι ενόχλησαν την Κυβέρνηση».

Απευθυνόμενος  δε στην κυβερνητική πλειοψηφία, είπε: «να μην κρυφτούν πίσω από νομικούς τακτικισμούς», αλλά να αφήσουν να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και να ασκήσει πλήρως η Βουλή τα καθήκοντά της.