Ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου ζητά από την ΕΕ να πάρει 4.000 προσφυγόπουλα από την Ελλάδα

Ζητά ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό
picture alliance via Getty Images

Μετά από σχετική έκκληση από μέρους της Κομισιόν, αλλά και την πρόταση του επικεφαλής των Πρασίνων στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου ζητά τη μεταφορά 4.000 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα.

Να δεχθεί ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, ζητά ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας, προτείνοντας μάλιστα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, ακόμη και την εφαρμογή οικονομικών επιπτώσεων σε βάρος όσων κρατών - μελών της ΕΕ μπλοκάρουν μια κοινή λύση.

Ο Ζαν Άσελμπορν, υιοθετώντας ανάλογη γραμμή με εκείνη του επικεφαλής των Πρασίνων στη Γερμανία Ρόμπερτ Χάμπεκ (ο οποίος με την πρότασή του για τη μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων στη Γερμανία προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων), ζητά τη μεταφορά μέχρι και 4.000 ασυνόδευτων ανηλίκων από τους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς στην ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου ζητά τη μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων στη βάση συμφωνίας σε επίπεδο ΕΕ, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που ορισμένες χώρες αρνούνται, θα πρέπει να μειωθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που λαμβάνουν.

«Εάν ορισμένες χώρες σε θέματα στοιχειώδους ανθρωπισμού διαχωρίζουν τη θέση τους, τότε αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο πλαίσιο του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού», υπογραμμίζει συγκεκριμένα.

Αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, μιλάει για εικόνα καταστροφής, παρατηρώντας: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήρθαν στην Ελλάδα, αλλά στην ΕΕ, και η ΕΕ πρέπει να λύσει αυτό το πρόβλημα».

Η έκκληση της Κομισιόν

Τις προηγούμενες ημέρες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ανησυχία της Κομισιόν για τους ασυνόδευτους ανήλικους στην Ελλάδα, ζητώντας από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη να συνεχίσουν τις διαδικασίες μεταγκατάστασής τους.

Η Κομισιόν έχει καλέσει επανειλημμένα τα κράτη μέλη να συνεχίσουν τη μετεγκατάστασή τους από την Ελλάδα, σε εθελοντική βάση, με κεφάλαια που προσφέρει γι’ αυτό η Κομισιόν. Η πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε για τον σκοπό αυτό η Ελλάδα τον Οκτώβριο, η οποία υποστηρίζεται από την Επιτροπή, συνεχίζει να έχει μέχρι στιγμής περιορισμένη ανταπόκριση από τα κράτη μέλη», ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο εκπρόσωπος.

Η πρόταση των Πρασίνων της Γερμανίας και οι αντιδράσεις

Ο ηγέτης των Πρασίνων κάλεσε, προσφάτως, τη γερμανική κυβέρνηση να δεχτεί 4.000 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ο Ρόμπερτ Χάμπεκ επεσήμανε ότι περίπου 4.000 παιδιά περιμένουν απεγνωσμένα στα ελληνικά νησιά για ανακούφιση, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο και θέμα ανθρωπιάς να «απομακρυνθούν τα παιδιά πρώτα».

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου δεν άργησαν να φανούν, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να σπεύδει να τονίσει, σύμφωνα με το RT, ότι η Γερμανία δεν πρέπει να επωμιστεί αυτό το βάρος μόνη της.

Θέση πήρε και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος κατηγόρησε τον επικεφαλής των Πρασίνων για «ανειλικρινή πολιτική».

Πηγή: DW

Δημοφιλή