O κορονοϊός «πολιορκεί» την Κίνα: Έξαρση κρουσμάτων, πίεση στην οικονομία

Συνάντηση της ηγεσίας καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με έξαρση κρουσμάτων Covid-19.
.
.
REUTERS TV via REUTERS

O Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, το Πολιτμπιρό και ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα έχουν συναντήσεις εντός των επόμενων δύο ημερών για να σχεδιάσουν την ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας, που έχει δεχτεί πλήγματα, ενώ η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια έξαρση κρουσμάτων Covid-19.

Η ετήσια συνάντηση για την οικονομική πολιτική λαμβάνει χώρα καθώς οι μολύνσεις «εκτοξεύονται» στην πρωτεύουσα, Πεκίνο, μία εβδομάδα αφού η ηγεσία εγκατέλειψε τα σκληρά μέτρα «μηδενικής Covid». Ο Σι ήταν υπέρμαχος αυτής της πολιτικής, μα τον προηγούμενο μήνα προκάλεσε τις πιο εκτεταμένες διαδηλώσεις της δεκαετούς προεδρίας του.

Η κεκλεισμένων των θυρών ετήσια Συνδιάσκεψη Κεντρικών Οικονομικών Εργασιών θα διαρκέσει από την Πέμπτη ως την Παρασκευή, σύμφωνα με τρεις πηγές ενήμερες για το θέμα.

Αναλυτές και πολιτικά στελέχη παρατηρούν στενά, θεωρώντας πως η ηγεσία είναι πιθανόν να ετοιμάσει περαιτέρω τονωτικές ενέργειες και να συζητήσει τους αναπτυξιακούς στόχους.

Διεθνείς επενδυτές, που ήδη έχουν αιφνιδιαστεί από τη στροφή στην πολιτική για τον κορονοϊό, τώρα πηγαίνουν «στα τυφλά», κατά τη χαοτική μεταβατική φάση μετά την πανδημία, χωρίς να έχουν επαρκή δεδομένα για να παρακολουθούν την αύξηση των μολύνσεων και τις υπαρξιακές απειλές στην οικονομία κατά τους επόμενους μήνες.

Οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ανάπτυξη της Κίνας έχει επιβραδυνθεί περίπου στο 3% φέτος, πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο γύρω στο 5,5%, σηματοδοτώντας μια από τις χειρότερες επιδόσεις της Κίνας εδώ και περίπου μισό αιώνα.

Κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν αργά την Τρίτη πως περίπου 50 άτομα είναι σε κρίσιμη ή σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία στο Πεκίνο, ενώ οι μολύνσεις αυξάνονται επίσης στις πόλεις Γουχάν και Τσενγκντού, καθώς και στην επαρχία Χεμπέι, σύμφωνα με ιατρικό προσωπικό, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναφορές στον κρατικό Τύπο.

Ωστόσο οι ακριβείς αριθμοί είναι αδύνατον να εξακριβωθούν λόγω μειωμένων τεστ, και η Εθνική Επιτροπή Υγείας είπε πως από την Τετάρτη δεν θα ανέφερε πλέον τις νέες ασυμπτωματικές μολύνσεις Covid-19, καθώς ήταν δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια το σύνολο, δίνοντας τέλος σε μια πρακτική που τηρείται εδώ και τρία χρόνια.

Το κινεζικό γουάν, που οδεύει στη χειρότερη χρονιά του από το 1994, έπεσε απέναντι στο δολάριο την Τετάρτη, με traders να επικαλούνται επίσης ανησυχίες για νέο κύμα μολύνσεων.

Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων έρχεται μια εβδομάδα αφού οι κινεζικές αρχές έδωσαν τέλος στους προηγούμενους κανόνες περί εκτενών τεστ και καραντίνας, ακολουθώντας την πορεία ενός κόσμου που σε μεγάλο βαθμό έχει ανοίξει ξανά, τρία χρόνια μετά την εμφάνιση της Covid-19.

Η χαρά που ακολούθησε αυτές τις αλλαγές χάθηκε γρήγορα, εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων πως η Κίνα ίσως πληρώσει το τίμημα της προστασίας ενός πληθυσμού που δεν έχει «ανοσία αγέλης» και έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων.

«Το τίμημα»

.
.
REUTERS TV via REUTERS

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε για «πολύ δύσκολους» καιρούς εν όψει, υπογραμμίζοντας τους φόβους για ένα κύμα μολύνσεων σε έναν πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων ατόμων.

«Είναι πάντα πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα που βγαίνει από μία κατάσταση όπου είχε πολύ, πολύ αυστηρούς ελέγχους» είπε η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι η Κίνα ήταν αντιμέτωπη με «μια πολύ σκληρή και δύσκολη περίοδο».

Οι επίσημοι αριθμοί κρουσμάτων Covid στην Κίνα κινούνται χαμηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες, μα αυτό συνέπεσε με μια πτώση των τεστ και έρχεται σε αντίθεση όλο και περισσότερο με την κατάσταση επί του πεδίου. Η Κίνα δεν έχει αναφέρει θανάτους από Covid από τις 3 Δεκεμβρίου, πριν η χώρα αρχίσει τη χαλάρωση των μέτρων.

Στα τρία χρόνια από τότε που άρχισε η πανδημία στη Γουχάν, η Κίνα έχει αναφέρει μόλις 5.235 θανάτους που σχετίζονται με Covid- ένα μικροσκοπικό κλάσμα του πληθυσμού της, και εξαιρετικά χαμηλό συγκριτικά με τα διεθνή δεδομένα.

Οι μεγάλες ουρές έξω από «κλινικές πυρετού»- κτίρια σε νοσοκομεία που εξετάζουν για μολυσματικές ασθένειες στην ηπειρωτική Κίνα- αποτελούν κοινό θέαμα στο Πεκίνο και άλλες πόλεις τις τελευταίες ημέρες. Οι υγειονομικές αρχές λένε πως την Τετάρτη υπήρχαν πάνω από 47.000 κλινικές πυρετού.

«Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουμε για να είμαστε πιο ελεύθεροι» είπε στο Reuters, η Λιου, μια 26χρονη που εργάζεται στο μάρκετινγκ στο Πεκίνο. «Τώρα είναι απαραίτητο να ενημερωθούμε καλύτερα για την αυτοπροστασία. Νομίζω πως τώρα το ρίσκο επαφίεται στα άτομα» πρόσθεσε.

Στη Σαγκάη, την πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, τουλάχιστον επτά σχολεία έχουν πει ότι θα σταματήσουν τα μαθήματα δια ζώσης λόγω Covid και θα τα κάνουν online, σύμφωνα με γονείς και σημειώματα που είδε το Reuters.

Οι μολύνσεις αναμένεται να εξαπλωθούν ανά τη χώρα τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς κάποια άτομα που δεν ήταν σε θέση να ταξιδεύουν επιστρέφουν στις πόλεις και τα χωριά τους. Οι μαζικές μετακινήσεις θα κορυφωθούν κατά τις διακοπές για το Σεληνιακό Νέο Έτος, που αρχίζουν στις 22 Ιανουαρίου, μετά από περιορισμούς στις εσωτερικές μετακινήσεις κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια. Ήδη οι οδικές και αεροπορικές μετακινήσεις στην Κίνα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά τη χαλάρωση, ενισχύοντας τις προσδοκίες για τη ζήτηση καυσίμων και την υποστήριξη των τιμών του αργού.

Κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματούχοι του χώρου της υγείας έχουν υποβαθμίσει την απειλή της ασθένειας και προωθούν την ιδέα της προσωπικής φροντίδας τις τελευταία εβδομάδες, σε μια μεγάλη στροφή σε σχέση με τα προηγούμενα μηνύματα που έλεγαν πως ο ιός έπρεπε να εξοντωθεί.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή