ΔΙΕΘΝΕΣ
03/06/2020 14:16 EEST

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ επιμένει στην ουδετερότητα του Facebook απέναντι στα post του Τραμπ

Έντονες οι κριτικές σε βάρος του ιδρυτή του Facebook.

Chesnot via Getty Images

Στη στάση ουδετερότητας που έχει υιοθετήσει ως τώρα απέναντι στις αμφιλεγόμενες αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τις ταραχές που πυροδότησε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, επιμένει ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ- παρά τις πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό της εταιρείας.

Ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε στους εργαζομένους της εταιρείας την Τρίτη πως δεν αλλάζει την απόφασή του να μην κατεβούν τα posts του Τραμπ, παρά τη διαμαρτυρία εργαζομένων την προηγούμενη ημέρα, που απείχαν από τη δουλειά τους σε μια σπάνια δημόσια έκφραση διαφωνίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί υποστηρίζουν πως η εταιρεία θα έπρεπε να είχε αναλάβει δράση κατά των αναρτήσεων που περιείχαν τη φράση «when the looting starts, the shooting starts» σχετικά με τα βίαια επεισόδια και τις λεηλασίες στις διαδηλώσεις σχετικά με τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, όπως είπε εκπρόσωπος της εταιρείας, ο ιδρυτής του Facebook αναγνώρισε πως πολλοί εργαζόμενοι αναστατώθηκαν από την επιλογή αυτή και είπε πως η εταιρεία εξετάζει και άλλες επιλογές πέρα από το να παραμένουν ως έχουν ή να κατεβαίνουν τέτοιου είδους αναρτήσεις. Υπενθυμίζεται πως το Twitter υπέδειξε το σχετικό tweet ως περίπτωση «εγκωμιασμού της βίας»: Οι χρήστες μπορούν να το δουν, αλλά οι επιλογές για κοινοποίηση και αλληλεπίδραση είναι περιορισμένες.

Το Facebook αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο, με τον Ζάκερμπεργκ να επιδιώκει να κρατήσει αποστάσεις από τη διένεξη μεταξύ του Τραμπ και του Twitter. Όπως είπε, αν και βρήκε τα σχόλια του Τραμπ «βαθιά προσβλητικά», δεν παραβίαζαν την πολιτική της εταιρείας εναντίον της υποκίνησης βίας.

Για τη στάση του αυτή ο Ζάκερμπεργκ δέχεται κριτική και από έξω: Οι ηγέτες τριών οργανώσεων για τα δικαιώματα των πολιτών είχαν επικοινωνία μέσω βίντεο μαζί του τη Δευτέρα, και δήλωσαν «απογοητευμένοι» και «έκπληκτοι» από αυτό που χαρακτήρισαν «ακατανόητες εξηγήσεις», προσθέτοντας πως ο ιδρυτής του Facebook δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται το θέμα της καταστολής ψηφοφόρων ή το ότι διευκολύνει τον Τραμπ να απευθύνει κάλεσμα για βία σε βάρος διαδηλωτών.

Ο ίδιος επιμένει πως επρόκειτο για μια δύσκολη απόφαση, μα οι αρχές του δικτύου περί ελευθερίας λόγου σημαίνουν πως το σωστό είναι να παραμείνει online το post του Τραμπ.

Σημειώνεται ότι το Facebook ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέβασε λογαριασμούς που σχετίζονταν με οργανώσεις περί ανωτερότητας των λευκών. Επίσης, αξιωματούχοι της εταιρείας είπαν ότι κατέβασαν λογαριασμούς που ψευδώς υποστήριζαν πως συνδέονται με την antifa, προκειμένου να αμαυρώσουν την εικόνα του κινήματος.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)