ΠΟΛΙΤΙΚΗ
09/07/2019 12:37 EEST

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέστρεψε: Η στιγμή που σημάδεψε τη ζωή του και ο νέος ρόλος του

Η βόμβα προοριζόταν για τον ίδιο τον υπουργό.

EUROKINISSI

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γνωρίζει την ΕΛ.ΑΣ. μάλλον όσο λίγοι πολιτικοί. Σήμερα παραλαμβάνει για τέταρτη φορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την Όλγα Γεροβασίλη.

Η πρώτη του «εμπειρία» στη λεωφόρο Κατεχάκη ήταν όταν επελέγη από τον Κωνσταντίνο Σημίτη για να αναλάβει τη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης (όπως λεγόταν τότε το υπουργείο) την περίοδο 1999-2003.

Ήταν τότε που συνέδεσε το όνομά του με την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Την περίοδο της εξάρθρωσης της 17 Ν εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ήταν ο Λευτέρης Οικονόμου, ο άνθρωπος με τον οποίο θα συνεργαστεί από εδώ και πέρα στη λεωφόρο Κατεχάκη, καθώς ο κ. Οικονόμου έχει αναλάβει τη θέση του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, αρμόδιου για θέματα αντεγκληματικής πολιτικής.

 Μετά την αποχώρησή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το 2003, ύστερα από μία «παύση» έξι ετών, ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου ξανά το 2009 επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Για δεύτερη φορά «σφράγισε» με την παρουσία του το υπουργείο, καθώς τότε εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας. Την περίοδο εκείνη ο Χρυσοχοΐδης είχε και πάλι στενή συνεργασία με τον Λευτέρη Οικονόμου, αφού ο τελευταίος ήταν αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Ακολούθησε ένα σχετικά σύντομο πέρασμά του στο υπουργείο Ανάπτυξης και επέστρεψε στη λεωφόρο Κατεχάκη το Μάρτιο του 2012.

Η στιγμή που σημάδεψε τη ζωή του ήταν η βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο δέμα στις 24 Ιουνίου 2010 με θύμα τον υπασπιστή του Γιώργο Βασιλάκη. Η βόμβα προοριζόταν για τον ίδιο τον υπουργό και εξερράγη στα χέρια του συνεργάτη του, ακριβώς δίπλα από το γραφείο του. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε ταχυδρομικό δέμα, που στάλθηκε μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων με παραλήπτη τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Την ώρα της έκρηξης ο υπουργός βρισκόταν στον ίδιο όροφο, σε κοντινή απόσταση. Ο Βασιλάκης ήταν ένας από τους κοντινότερους ανθρώπους στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και η δολοφονία του τον έχει σημαδέψει για πάντα.

Εφεξής ο Χρυσοχοΐδης καλείται να δώσει λύσεις σε πολλά και «καυτά» προβλήματα, σε μία περίοδο που η νέα κυβέρνηση έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα της τα θέματα της ασφάλειας. Ένα από τα ζητήματα είναι η κατάσταση στα Εξάρχεια, ένα άλλο είναι η εγκληματικότητα και ένα τρίτο η εύρεση κονδυλίων για να πραγματοποιηθούν οι εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, όπως οι προσλήψεις 1.000 αστυνομικών για την ομάδα ΔΙ.ΑΣ.