Ο μοναδικός τύπος καρυκεύματος που πρέπει να αποφεύγεται απ' όλους ανεξαιρέτως πλέον

Γιατί προκαλεί αύξηση βάρους και φλεγμονή.
.
alvarez via Getty Images
.

Τα καρυκεύματα παίζουν ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση των γεύσεων των γευμάτων μας, αλλά ο αντίκτυπός τους στην υγεία μας ξεπερνά το ζήτημα της γεύσης. Η σχέση μεταξύ καρυκευμάτων, αύξησης βάρους και φλεγμονής είναι ένα θέμα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον κόσμο της διατροφής. Ενώ ορισμένα καρυκεύματα μπορούν να προσθέσουν βάθος και πλούτο στα πιάτα μας, ορισμένες επιλογές μπορεί ακούσια να συμβάλουν στην αύξηση βάρους και στη φλεγμονή στο σώμα μας.

Μιλήσαμε με τη Λίσα Ρίτσαρντς Lisa Richards, διατροφολόγο από το The Candida Diet, για να μάθουμε για το ένα είδος καρυκευμάτων που πρέπει να περιορίσουμε, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή και απόκτηση βάρους. Η Ρίτσαρντς αποκάλυψε ότι το αλάτι είναι το ένα καρύκευμα που, όταν καταναλώνεται υπερβολικά, μπορεί να συμβάλει σε αυτά.

Το αλάτι, με την αδιαμφισβήτητη γεύση του είναι ένα βασικό καρύκευμα στον γαστρονομικό κόσμο. Η αλμυρότητά του ενισχύει τη γεύση μιας μεγάλης ποικιλίας πιάτων, καθιστώντας το βασικό προϊόν της κουζίνας. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει συνδεθεί με ανησυχίες για την υγεία, ιδιαίτερα με φλεγμονές και αύξηση βάρους. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού, δυνητικά αυξάνοντας το σωματικό βάρος προσωρινά. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε αλάτι μπορεί να συμβάλει στη χρόνια φλεγμονή, η οποία είναι γνωστός παράγοντας σε διάφορα θέματα υγείας.

«Το αλάτι μπορεί να είναι ένα φλεγμονώδες καρύκευμα που οδηγεί σε φούσκωμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νάτριο. Όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, το νάτριο διαταράσσει την ευαίσθητη ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα, προκαλώντας κατακράτηση νερού και αύξηση του όγκου του αίματος. Αυτή η περίσσεια υγρού συσσωρεύεται στους ιστούς, ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιά και τα άκρα, οδηγώντας σε φούσκωμα και πρήξιμο», λέει η Ρίτσαρντς.

Προσθέτει επίσης ότι ο αυξημένος όγκος αίματος «αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να καταπονήσει τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά, συμβάλλοντας στη φλεγμονή και δυνητικά βλάπτοντας την καρδιαγγειακή υγεία».

Το νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους προκαλώντας κατακράτηση νερού, όπου το σώμα συγκρατεί τα υπερβολικά υγρά λόγω της υψηλής πρόσληψης αλατιού, με αποτέλεσμα την προσωρινή αύξηση του βάρους, κυρίως ως βάρος νερού. Επιπλέον, τα τρόφιμα πλούσια σε αλάτι, όπως τα επεξεργασμένα και του ταχυφαγείου, έχουν συνήθως πολλές θερμίδες και μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους όταν καταναλώνονται τακτικά.

Το ζουμί

Ενώ ο ρόλος του αλατιού στη γεύση του φαγητού μας είναι αναμφισβήτητος, είναι σημαντικό να το καταναλώνουμε με μέτρο για να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Η Ρίτσαρντς δηλώνει ότι «αυτή η χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού μπορεί να επιδεινώσει διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πεπτικής δυσφορίας και του φουσκώματος. Για να μειώσουμε το φούσκωμα και τη φλεγμονή, είναι σημαντικό να περιορίσουμε την πρόσληψη αλατιού, να επιλέξουμε εναλλακτικές λύσεις χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και να διατηρήσουμε μια καλά ισορροπημένη διατροφή».

Συνιστάται να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση επεξεργασμένου αλατιού και αντ′ αυτού να επιλέξουμε πιο υγιεινές εναλλακτικές καρυκεύματα, όπως βότανα, μπαχαρικά, επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και φυσικά άλατα.

ΠΗΓΗ: yahoo.com