ΔΙΕΘΝΕΣ
05/12/2018 18:10 EET

Ο Μπιλ Γκέιτς προτείνει τα 5 καλύτερα βιβλία που διάβασε το 2018

Μπορεί κάποια να είναι δυσνόητα, όμως ανάμεσά τους υπάρχουν από βιογραφίες μέχρι θρίλερ.

Κάθε χρόνο, ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος διαβάζει περίπου 50 βιβλία. Και κάθε Δεκέμβριο, επιλέγει τα 5 καλύτερα από αυτά και τα προτείνει μέσα από το προσωπικό του blog, Gates Notes.

 «Η λίστα μου είναι πολύ εκλεκτική φέτος» λέει ο συνιδρυτής της Microsoft. «Από έναν οδηγό διαλογισμού, μέχρι μια βαθιά βουτιά στα αυτόνομα όπλα και σε ένα θρίλερ για την πτώση μιας πολλά υποσχόμενης εταιρείας, πιστεύω ότι υπάρχει κάτι για όλους».

Ο Μπιλ Γκέιτς μάλιστα, γύρισε ένα χριστουγεννιάτικο βίντεο όπου μιλάει για τις επιλογές του, οδηγώντας ένα φορτηγάκι:

Τα βιβλία που προτείνει ο Μπιλ Γκέιτς, με δικά του λόγια:

 

Educated της Tara Westover

«Η Τάρα δεν πήγε ποτέ στο σχολείο και δεν είχε επισκεφτεί γιατρό μέχρι τα 17 της, οπότε το έσκασε από το σπίτι της. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα με συνέπαιρνε με την ιστορία μιας οικογένειας Μορμόνων, αλλά η Τάρα είναι τόσο καλή συγγραφέας που σκεφτόμουν και τη δική μου ζωή, καθώς διάβαζα τη βιογραφία της. Η Μελίντα και εγώ αγαπήσαμε αυτή την ιστορία αυτής της νεαρής γυναίκας, της οποίας η δίψα για μάθηση ήταν τόσο μεγάλη, που κατάφερε να πάρει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Cambridge».

Army of None του Paul Scharre

«Ένα βιβλίο για τα αυτόνομα όπλα ίσως να μην είναι εντελώς κατάλληλο για τις γιορτές, όμως πρόκειται για μια προκλητική ματιά για την τεχνητή νοημοσύνη σε πολεμικές επιχειρήσεις. Είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα, αλλά ο Scharre προσφέρει σαφείς εξηγήσεις και παρουσιάζει τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα ενός μηχανοκίνητου πολέμου».

Bad Blood του John Carreyrou

Ο John Carreyrou είναι ο δημοσιογράφος που, το 2015 αποκάλυψε το σκάνδαλο δισεκατομμυρίων της εταιρίαςTheranos. Στο Bad Blood αναλύει την άνοδο και την πτώση της εταιρείας και επικεντρώνεται στην ιδρύτρια της, Elizabeth Holmes.

«Η ιστορία είναι ακόμα πιο τρελή απ′ ό,τι περίμενα. Δεν μπορούσα να αφήσω κάτω το βιβλίο από τη στιγμή που ξεκίνησα να το διαβάζω» λέει ο Γκέιτς. «Αυτό το βιβλίο έχει τα πάντα: περίπλοκες απάτες, εταιρικές ίντριγκες, οικογενειακές σχέσεις που καταστράφηκαν και την κατάρρευση μιας εταιρείας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

21 Lessons for the 21st Century του Yuval Noah Harari

Ο Γκέιτς είναι ένας μεγάλος θαυμαστής του ιστορικού -συγγραφέα Noah Harari, ο οποίος έχει γράψει επίσης το  “Sapiens” και  το “Homo Deus”.

«Ενώ στα βιβλία Sapiens και Homo Deus, κάλυψαν το παρελθόν και το μέλλον αντίστοιχα, αυτό το βιβλίο είναι όλο για το παρόν», γράφει ο Γκέιτς. «Εάν η κατάσταση του κόσμου το 2018 σας συγκλόνισε, το 21 Lessons for the 21st Century προσφέρει ένα χρήσιμο πλαίσιο για την επεξεργασία των ειδήσεων που ακούμε και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» καταλήγει.

The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness του Andy Puddicombe

«Είμαι σίγουρος ότι ο 25χρονος εαυτός μου θα με χλεύαζε, όμως η Μελίντα και εγώ ασχολούμαστε με τον διαλογισμό τελευταία», λέει ο Γκέιτς, που πλέον κάνει διαλογισμό 2-3 φορές τη βδομάδα.

«Τώρα βλέπω ότι ο διαλογισμός είναι άσκηση για το μυαλό, παρόμοια με την άσκηση του σώματος όταν αθλούμαστε», προσθέτει. «Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε τον διαλογισμό, αυτό το βιβλίο του πρώην βουδιστή μοναχού προσφέρει μια εξαιρετική εισαγωγή» καταλήγει ο Gates.