Ο ΟΠΕΚ+ αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου, καθώς οι τιμές βρίσκονται στα ύψη

Εν όψει επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Ριάντ.
via Associated Press

Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ+ (στον οποίο ανήκει και η Ρωσία) συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αυξήσεις παραγωγής πετρελαίου για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη ρωσική παραγωγή και να αποκλιμακώσουν τις τιμές, οι οποίες βρίσκονται στα ύψη, και τον πληθωρισμό, «στρώνοντας τον δρόμο» για μια επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ριάντ.

Ο ΟΠΕΚ+ είπε πως συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο- ή το 0,7% της παγκόσμιας ζήτησης- και κατά αντίστοιχη ποσότητα τον Αύγουστο, τη στιγμή που το αρχικό σχέδιο ήταν να προστίθενται 432.000 βαρέλια τον μήνα κατά τη διάρκεια τριών μηνών μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η κίνηση αυτή θα εκληφθεί ως μια ένδειξη προθυμίας από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου- μέλη του ΟΠΕΚ για αυξημένη παραγωγή μετά από εβδομάδες πίεσης από τη Δύση για την αντιμετώπιση των παγκοσμίων ελλείψεων που έχουν γίνει ακόμα χειρότερες λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο όταν έγιναν γνωστά τα νέα, προς τα 117 δολάρια το βαρέλι, καθώς αναλυτές λένε πως η πραγματική αύξηση παραγωγής θα είναι μικρής σημασίας καθώς τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ, εκτός της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, παράγουν ήδη στο πλήρες εύρος των δυνατοτήτων τους. Νωρίτερα μέσα στο έτος, το πετρέλαιο πλησίασε το ρεκόρ των 147 δολαρίων του 2008.

Ο ΟΠΕΚ+ είναι μια συμμαχία του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η παραγωγή της οποίας έχει πέσει κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια μετά τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Αμερικανοί διπλωμάτες εργάζονταν για εβδομάδες πάνω στη διοργάνωση της πρώτης επίσκεψης Μπάιντεν στο Ριάντ, μετά από δύο χρόνια τεταμένων σχέσεων λόγω διαφωνιών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του πολέμου στην Υεμένη και των πωλήσεων αμερικανικών όπλων στο βασίλειο. Επίσης, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κατηγορήσει τον πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (γνωστό ως MbS) πως ενέκρινε τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018, κάτι που ο πρίγκιπας αρνείται.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης ενοχληθεί από την αντίθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη και από τη στάση της στο θέμα του Ιράν.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να δυσκολεύει την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου, η αμερικανική κυβέρνηση επιζητά περισσότερες προμήθειες από τους συμμάχους της στην Κόλπο, όπως η Σαουδική Αραβία. Σημειώνεται πως η παραγωγή του Ιράν έχει πληγεί από αμερικανικές κυρώσεις, που θα μπορούσαν να αρθούν αν επιτευχθεί συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Λευκός Οίκος είπε πως καλωσορίζει την απόφαση της Πέμπτης και αναγνωρίζει τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας ως προς την επίτευξη ομοφωνίας στον ΟΠΕΚ+.

Πέραν των αυξημένων τιμών της βενζίνης, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε πολλές άλλες χώρες, που πλήττουν τη δημοτικότητα των κυβερνήσεων, οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου αποτελούν σημαντική απειλή προς την παγκόσμια οικονομία, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press

Δημοφιλή