Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊντό

Μεξικό, Ουρουγουάη και Βολιβία διαφώνησαν με την απόφαση.
ASSOCIATED PRESS

Το Διαρκές Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS) αναγνώρισε χθες Τρίτη τον αντιπρόσωπο του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊντό ως πρεσβευτή της χώρας στον περιφερειακό αυτό θεσμό ως «τη διεξαγωγή νέων εκλογών».

Έπειτα από μια θυελλώδη συζήτηση, η απόφαση που ανακηρύσσει τον Γκουστάβο Τάρε «διορισμένο μόνιμο αντιπρόσωπο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας στον ΟΑS» εγκρίθηκε με 18 ψήφους υπέρ, εννέα κατά, έξι αποχές και μία απουσία.

Στο Διαρκές Συμβούλιο του ΟΑS συμμετέχουν οι πρεσβευτές των 34 κρατών-ενεργών μελών του περιφερειακού θεσμού, έδρα του οποίου είναι η Ουάσινγκτον.

Ο ΟΑS αναγνωρίζει τον Τάρε «ως τη διεξαγωγή νέων εκλογών και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης εκλεγμένης δημοκρατικά», αναφέρει το κείμενο που υιοθετήθηκε χθες και θα επιδοθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο οργανισμός υιοθετεί στο κείμενο τη θέση της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δεν έχει «νομιμοποίηση» και άρα οι διορισμοί του σε αξιώματα στερούνται «νομιμότητας».

Την ημέρα που ο Μαδούρο αναλάμβανε τη δεύτερη θητεία του στην προεδρία της Βενεζουέλας τη 10η Ιανουαρίου, έπειτα από την εκλογική του νίκη το 2018 που κατήγγειλαν η αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, ο ΟΑS είχε υιοθετήσει απόφαση με την οποία κήρυσσε έκνομη την εξουσία του.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑS Λουίς Αλμάγκρο εξάλλου αναγνώρισε προσωπικά τον Ιανουάριο τον Γκουαϊντό ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ανάμεσα στις δεκαοκτώ χώρες που τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης του αντιπροσώπου του Γκουαϊντό από το Διαρκές Συμβούλιο φιγουράρουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κολομβία και η Βραζιλία.

Πέραν της Βενεζουέλας, το Μεξικό, η Ουρουγουάη και η Βολιβία συγκαταλέγονται στα κράτη που εναντιώθηκαν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή