Ο Πούτιν θέλει αναθεώρηση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας, καταγγέλλει εξαπάτηση

Λέει πως αντί να πάνε στις φτωχές χώρες πήγαν σε αυτές της ΕΕ. "Παράνομο" το καθεστώς του Κίεβου, επικίνδυνη η Δύση ενώ το μέλλον είναι στην Ασία.
O Β.Πούτιν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ.
O Β.Πούτιν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ.
Sputnik Photo Agency via Reuters

Ανησυχία για το μέλλον της συμφωνίας περί εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία μετά την δήλωση του ρώσου προέδρου πως ο αναπτυσσόμενος κόσμος ”εξαπατήθηκε”, τις αναφορές πως θα ζητήσει ”αναθεώρηση” αυτής αλλά και τις προειδοποιήσεις περί επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης.

Ο Βλάντιμρ Πούτιν, μιλώντας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, στην Άπω Ανατολή είπε πως συμφωνία που συνήφθη με την διαμεσολάβηση Τουρκίας και ΟΗΕ προέβλεπε οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών να κατευθύνονται προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, κάτι που ισχυρίζεται ότι δεν έγινε.

″Σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία στέλνονται όχι στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά σε χώρες της ΕΕ”, είπε χαρακτηριστικά. Είπε μάλιστα ότι μόνο δύο από τα 87 πλοία, τα οποία μεταφέρουν 60.000 τόνους προϊόντων, πήγαν στις φτωχές χώρες και κατηγόρησε την Δύση ότι λειτουργεί ως αποικιοκρατική δύναμη.

″Για μια ακόμη φορά, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν απλώς εξαπατηθεί και συνεχίζουν να εξαπατώνται. Είναι προφανές ότι αυτή η προσέγγιση, η κλίμακα των επισιτιστικών προβλημάτων στον κόσμο μόνο θα αυξάνεται...και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή”.

Έτσι, δήλωσε ότι θα φροντίσει να αναθεωρηθεί η συμφωνία ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επιτυγχάνονται οι αρχικοί της στόχοι και θα έχει συνομιλία για το θέμα με τον τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

Είπε ακόμη ότι κάποιοι περιορισμοί επί των ρωσικών εξαγωγών λιπασμάτων έχουν χαλαρώσει, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν καθώς ”έξυπνες κυρώσεις” συνεχίζουν να περιπλέκουν το ρωσικό εμπόριο.

Από την πλευρά του το Κίβεο, διά του συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολιάζει ότι η Ρωσία δεν έχει λόγους να επανεξετάσει τη συμφωνία και ότι οι όροι αυτής τηρούνται αυστηρά.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ σε δηλώσεις τους στο Reuters σχολίασε πως «...τέτοιες απρόσμενες και αβάσιμες δηλώσεις υποδηλώνουν μάλλον μια απόπειρα να βρεθούν νέα επιθετικά θέματα συζήτησης για να επηρεαστεί η παγκόσμια κοινή γνώμη και, πάνω απ’ όλα, να ασκηθεί πίεση στα Ηνωμένα Έθνη».

Sputnik Photo Agency via Reuters

Απειλή για την παγκόσμια οικονομία η στάση της Δύσης, σε άνοδο η Ασία

Στο μεταξύ, ο Πούτιν επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι ένα ”παράνομο καθεστώς” λέγοντας ότι αυτό εγκαθιδρύθηκε έπειτα από ένα ”πραξικόπημα” το 2014 ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του, είπε πως αυτές είναι κοντόφθαλμες και συνιστούν κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ασία υποστηρίζοντας παράλληλα πως η Δύση έχει υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομία με μια ”επιθετική” απόπειρα να επιβάλει την κυριαρχία της ανά τον κόσμο.

″Μη αναστρέψιμες, ακόμη και τεκτονικές αλλαγές έχουν συντελεστεί στις διεθνείς σχέσεις. Ο ρόλος των δυναμικών, πολλά υποσχόμενων χωρών και περιοχών του κόσμου, κυρίως η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, έχει αυξηθεί σημαντικά”.

Ο Πούτιν είπε ότι οι κυρώσεις έχουν αντικαταστήσει την πανδημία του κορονοϊού ως η βασική απειλή για την παγκόσμια οικονομία. ″Αναφέρομαι στον πυρετό των κυρώσεων της Δύσης με την επαίσχυντη, επιθετική της προσπάθεια να επιβάλει μοντέλα συμπεριφοράς σε άλλες χώρες, για να τους στερήσει την εθνική τους κυριαρχία και να υποτιμήσει τις επιθυμίες τους”, είπε.

″Δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό. Αυτή είναι η πολιτική την οποία ακολουθούσε η Δύση συλλογικά επί δεκαετίες. Οι δυτικές χώρες παλεύουν να διατηρήσουν μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που έχει παρέλθει και η οποία ευνοεί μόνο τις ίδιες, να αναγκάσουν τους πάντες να ζήσουν σύμφωνα με τους άθλιους κανόνες τους οποίους εκείνες οι ίδιες επινόησαν και συστηματικά τους παραβιάζουν, κανόνες που διαρκώς αλλάζουν προς όφελός τους ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες”, δήλωσε ο Πούτιν.

Sputnik Photo Agency via Reuters

Είναι αδύνατον να απομονώσουν την Ρωσία

Η ρωσική οικονομία ωστόσο αντεπεξέρχεται στην οικονομική και τεχνολογική επιθετικότητα της Δύσης, όπως την χαρακτήρισε ο Πούτιν, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες σε ορισμένες βιομηχανίες και περιοχές.

Ανάμεσα στις πληττόμενες βιομηχανίες είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνες που εξαρτώνται από τις προμήθειες από την Ευρώπη.

Είναι ”αδύνατον”, όπως είπε ο Πούτιν, να απομονωθεί η Ρωσία και η Μόσχα θα αψηφήσει τις προσπάθειες της Δύσης να την εκτοπίσει από την παγκόσμια σκηνή.

Η Ρωσία βλέπει περισσότερες ευκαιρίες για να εισέλθει στις αγορές της Μέσης Ανατολής και του Ιράν μετά την επιβολή των αυστηρών δυτικών κυρώσεων σε απάντηση για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος και επισήμανε ότι η Μόσχα έχει κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα μπορεί να εξάγει σιτηρά.

Τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων είναι πιθανόν να αυξηθούν και υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν έχει χάσει τίποτα εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης, όπως την αποκαλεί, που διεξάγει στην Ουκρανία, σχολίασε ο ρώσος πρόεδρος.

Όλες οι ενέργειες της Μόσχας είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να ενισχυθεί η ρωσική εθνική κυριαρχία και στοχεύουν στο να ”βοηθήσουν τους πολίτες” που ζουν στην περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγές: Reuters, AFP

Δημοφιλή