Ο «πόλεμος των τσιπ» τορπιλίζει τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ , Κίνας

Οι περιορισμοί στις Αμερικανικές εξαγωγές προϊόντων τεχνολογίας προς την Κίνα είχαν στόχο να αποτρέψουν τη χρήση της τεχνολογίας στον κινεζικό στρατό.
Jason marz via Getty Images

Στην κόψη του ξυραφιού είναι και πάλι οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ, Κίνας με την κυβέρνηση Μπάιντεν να προειδοποιεί το Πεκίνο να μην επεκτείνει και τον Οκτώβριο τους δασμούς που επιβάλλει στις εισαγωγές των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και εργαλείων κατασκευής τσιπ.

Σύμφωνα με το Reuters, οι εξαγωγές των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης (AI) από τις ΗΠΑ προς την Κίνα, οι οποίες είναι περιορισμένες τον τελευταίο χρόνο, δυναμιτίζουν την προσπάθεια για αποκλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που έχει οδηγήσει σε έναν ανελέητο εμπορικό πόλεμο, με απώλειες και από τις δύο πλευρές.

Μετά την κατάρριψη των κατασκοπευτικών μπαλονιών από τις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να αποκλιμακώσει τις σχέσεις με το Πεκίνο, στέλνοντας υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Κίνα, όπως η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο τον Αύγουστο, ενώ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είχε συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι τον Σεπτέμβριο.

Οι περιορισμοί στις Αμερικανικές εξαγωγές προϊόντων τεχνολογίας προς την Κίνα τον περασμένο Οκτώβριο είχαν ως στόχο να αποτρέψουν τη χρήση της τεχνολογίας για την ενίσχυση του κινεζικού στρατού, διακόπτοντας την πρόσβασή του σε προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και περιορίζοντας την ικανότητά του να εισάγει τα πιο εξελιγμένα εργαλεία κατασκευής τσιπ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπούμερανγκ οι απαγορεύσεις εξαγωγών

Η Κίνα, είχε χαρακτηρίσει αυτή την κίνηση ως κατάχρηση των μέτρων ελέγχου των εξαγωγών σε βάρος των κινεζικών επιχειρήσεων, απαντώντας με ψηλούς δασμούς στις αμερικανικές εξαγωγές.

Το ζητημα αναμένεται να είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο, όπου Μπάιντεν και Σι Τζιπινγκ αναμένεται να συναντηθούν ώστε να καθορίσουν τους κανόνες για τις εξαγωγές.

Ηνωμένες Πολιτείες, Ολλανδία και Ιαπωνία, που ελέγχουν την αγορά κατασκευής μικρο τσιπ στον κόσμο, συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειες τους ώστε να ακολουθούν κοινούς κανόνες σε εμπορικές συμφωνίες και εξαγωγές.

Οι κανόνες όμως που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν την Ολλανδική εταιρεία ASML, τον κορυφαίο κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο, ενώ μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και αμερικανικοί κολοσσοί της Silicon Valey.

Δημοφιλή