ΟΑΚΑ: Κλειστό όλο το 2024, έτοιμο το επόμενος έτος το Ποδηλατοδρόμιο

Οι ανακοινώσεις Βρούτση για το στέγαστρο Καλατράβα: «Δεν χάνουμε ούτε δευτερόλεπτο»
.
.
Eurokinissi Sports

«Δεν χάνουμε ούτε δευτερόλεπτο» ήταν η απάντηση του Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, στο μείζον ερώτημα πότε θα επαναλειτουργήσει το ΟΑΚΑ, χωρίς όμως να προσδιορίσει πότε θα αρθεί το προσωρινό λουκέτο που έχει μπει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας εξαιτίας των ζητημάτων στατικότητας που έχουν προκύψει στο στέγαστρο Καλατράβα.

Ο ίδιος διευκρίνισε, πάντως, ότι θα παραμείνει κλειστό όλο το 2024, σε αντίθεση με το Ποδηλατοδρόμιο, του οποίου η αποκατάσταση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους.

«Για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένες μελέτες για την ολιστική αναβάθμιση του ΟΑΚΑ. Και εξασφαλισμένα χρήματα για να το κάνει. Προχτές το Σάββατο έστειλα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος τον θεσμικό Σύμβουλο του Κράτους σε αυτά τα θέματα, τη σχετική μελέτη που παραλάβαμε για να συγκροτηθεί τάχιστα ομάδα ειδικών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της και να προταθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενέργειες. Εως ότου να έχουμε τα πορίσματά τους. Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να εκκινήσουν αμέσως οι όποιες ενέργειες απαιτηθούν» είπε ο κ.Βούτσης.

Και πρόσθεσε: «Δεν χάνουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο. Ειδικά για το Ποδηλατοδρόμιο, ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο, όπως δεσμεύεται το ΤΑΙΠΕΔ, η αποκατάστασή του υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2024. Η ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον για την Κυβέρνησή μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Στο πλαίσιο αυτό, και πολύ πριν δημιουρηγθεί το θέμα με τα στέγαστρα Καλατράβα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψα στις 31 Αυγούστου 2023, για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν επιτρέπεται πλέον η διεξαγωγή αγώνων σε κλειστά Γυμναστήρια και ανοιχτά γήπεδα άνω των 2000 θεατών, εαν δεν διαθέτουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας και άδεια στατικότητας».

Eurokinissi Sports

Περιφέρειας Αττικής: Η συντήρηση της γέφυρας Καλατράβα δεν είναι αρμοδιότητά μας

Η συντήρηση της γέφυρας Καλατράβα, δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής», τονίζει από την πλευρά της η Περιφέρεια με αφορμή αναφορά της βουλεύτριας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σε πρωινή εκπομπή «για πιθανές ευθύνες της Περιφέρειας».

Στην ανακοίνωση, αφού γίνεται αναφορά στην κοινοβουλευτική και υπουργική εμπειρία της προαναφερθείσας βουλευτή, σχολιάζεται «η ελαφρότητα με την οποία κάποιοι εκπρόσωποι και κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής μιλούν δημόσια για θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος, χωρίς στοιχειώδη γνώση των θεμάτων αυτών».

Κοντονής: Το 2015 δεν βρισκόταν ούτε ο φάκελος του έργου

Στο γεγονός ότι ένα θηριώδες έργο όπως τα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ έχει βασιστεί σε μία άδεια πέργκολας, αλλά και στην περιδίνηση των μνημονίων που μπήκε η χώρα μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες και τους περιορισμούς που υπήρχαν στη διάθεση χρημάτων απέδωσε ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ενσκήψει όσον αφορά στη στατικότητά τους.

«Το 2015 δεν βρισκόταν ούτε ο φάκελος του Ολυμπιακού σταδίου. Αποδόθηκε στο ελληνικό κράτος το 2018» είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που αντιμετώπισα το πρώτο τριήμερο που ανέλαβα τον Ιανουάριο του 2015 ήταν ότι το προπονητήριο των αθλητών του στίβου που είναι στο χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων έμπαζε νερά» ανέφερε.

Όπως σημείωσε «Τότε κατάλαβα πως εάν το προπονητήριο μπάζει νερά θα πρέπει να δούμε τι γίνεται και με τα άλλα ακίνητα, κυρίως με το Ολυμπιακό στάδιο. Πέσαμε σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατείας και αβλεψιών. Δεν βρισκόταν ούτε ο φάκελος του έργου. Τελικά αποδόθηκε στο ελληνικό κράτος το 2018, που είχα αποχωρήσει από το υπουργείο αθλητισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε τον φάκελο του έργου από το γραφείο του Καλατράβα στην Ισπανία».

Για τα 8,5 εκατομμύρια για έργα συντήρησης του έργου, που είχαν εξασφαλιστεί σύμφωνα με τον επί σειρά ετών Πρόεδρο του ΟΑΚΑ ολυμπιονίκη Πέτρο Γαλακτόπουλο που από το 2011-2012 ήταν Πρόεδρος του ΟΑΚΑ για περίπου 4,5 χρόνια, ήταν κατηγορηματικός: «Αυτά τα χρήματα ουδέποτε έφτασαν στο υπουργείο Αθλητισμού. Μάλιστα εγώ είχα να διαχειριστώ έναν προϋπολογισμό το 2015 της προηγούμενης κυβέρνησης που ήταν ένας προϋπολογισμός λιτότητας. Μετά βίας έβγαινε η μισθοδοσία».

« Δεν υπήρχαν χρήματα για το έργο της συντήρησης στο ΟΑΚΑ. To έργο είχε εγκαταλειφθεί από το 2004-2014 στο έλεος του Θεού» τόνισε.

Ξεκινά η Εισαγγελική έρευνα

Η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη στατικότητα του ΟΑΚΑ, μετά την έκθεση που αναφέρει σοβαρά προβλήματα στο στέγαστρο Καλατράβα τόσο στο κεντρικό στάδιο όσο και στο Ποδηλατοδρόμιο, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο ανέλαβε να εκπονήσει τη δεύτερη μελέτη, ενώ ο εισαγγελέας, Νικόλαος Μαργαρίτης, θα ερευνήσει, έπειτα από την παραγγελία του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, σε βάθος πενταετίας το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων.

Τα αδικήματα που προκύπτουν είναι μεταξύ άλλων, η έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο και η παραβίαση των κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα η έρευνα θα αφορά :

  • Ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν οι εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση (εάν υπήρχαν), ποιοι είχαν ενημερωθεί γιθα την κατάσταση του ΟΑΚΑ και ποια ήταν η κατάληξη των μεετών που πήραν στα χέρια τους.
  • Γιατί έγινε τώρα η μελέτη που έδειξε το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού και εγκαταστάσεων, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε η εκκένωση των δύο σταδίων, καθώς βρίσκονταν μέσα πάνω από 1.000 αθλητές του μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ)

Δημοφιλή