Νόμπελ Ιατρικής: Στους Katalin Karikó και Drew Weissman το βραβείο για τα εμβόλια mRNA

Ανακοινώθηκε πριν από λίγο στη Στοκχόλμη.
picture alliance via Getty Images

Το Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε στους Katalin Karikó και Drew Weissman για ανακαλύψεις που επέτρεψαν την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά του κορονοϊού.

via Associated Press

Συγκεκριμένα, το βραβείο απονεμήθηκε στην Katalin Karikó, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Sagan της Ουγγαρίας και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, και στον Drew Weissman, ο οποίος πραγματοποίησε τη βραβευμένη έρευνά του μαζί με την Karikó.

«Μέσα από τα πρωτοποριακά ευρήματά τους, τα οποία άλλαξαν θεμελιωδώς την κατανόησή μας για τον τρόπο με τον οποίο το mRNA αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οι βραβευθέντες συνέβαλαν στον πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στη σύγχρονη εποχή», επισήμανε η επιτροπή που απένειμε το έπαθλο στη Στοκχόλμη.

Ο Τόμας Πέρλμαν, γραμματέας της Επιτροπής των Νόμπελ, ανακοίνωσε το βραβείο και είπε ότι και οι δύο επιστήμονες ήταν «συγκλονισμένοι» από τα νέα για το βραβείο όταν επικοινώνησε μαζί τους λίγο πριν την ανακοίνωση.

Η Καταλίν Κάρικο, δήλωσε ότι η σκέψη της πήγε στην μητέρα της, που πάντα πίστευε σε αυτήν παρά τις απογοητεύσεις. Οταν το σουηδικό ραδιοφωνικό δίκτυο SR ήρθε σε επαφή μαζί της, αρχικά δεν πίστεψε την είδηση και απλώς γέλασε. Παρακολουθώντας σε απευθείας μετάδοση την ανακοίνωση της επιτροπής Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, τελικά, φώναξε συγκινημένη: «Το πιστεύω...Το πιστεύω...απίστευτο!».

Οι πρώτες της σκέψεις πήγαν στην μητέρα της. «Πριν από δέκα χρόνια, άκουγε τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Νόμπελ, τότε που δεν ήμουν ακόμη καθηγήτρια. Μου έλεγε ”Ισως θα πουν το όνομά σου, θα ακούω όταν θα κάνουν την ανακοίνωση».

«Κάθε χρόνο άκουγε. Πριν από πέντε χρόνια, δυστυχώς πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Ισως να το άκουσε από τον ουρανό».

Anadolu Agency via Getty Images

Ο Ντρου Γουάισμαν από την πλευρά του το πήρε για φάρσα, όταν η «Κάτι» του ανακοίνωσε την είδηση. «Ημουν καθισμένος στο κρεβάτι μου και περίμενα. Αναρωτιόμασταν αν κάποιος μας έκανε φάρσα». Οταν ερωτήθηκε πώς θα το γιορτάσει, ο Ντριου Γουάισμαν είπε ότι δεν είναι και «μεγάλος γλεντζές». Αλλά είναι πιθανό ότι θα βγω με την οικογένειά μου, θα φάμε ένα καλό δείπνο και θα επιστρέψω στην δουλειά».

Η Καταλίν Κάρικο, 68 ετών, και ο Ντρου Γουάισμαν, 64 ετών, συνεργάτες από δεκαετίες στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, έχουν ήδη πολλά βραβεία στο ενεργητικό τους για τις έρευνές του, ανάμεσά τους το Lasker Award το 2021, που θεωρείται πρόδρομος του Νόμπελ.

Οι αποφασιστικής σημασίας ανακαλύψεις τους χρονολογούνται από το 2005 και τα πρώτα εμβόλια mRNA κατά της Covid-19 παρασκευάσθηκαν στην συνέχεια από τα εργαστήρια των Pfizer/BioNTech και Moderna.

via Associated Press

Το βραβείο Νόμπελ στη φυσιολογία ή την ιατρική κέρδισε πέρυσι ο Σουηδός επιστήμονας Svante Paabo για τις ανακαλύψεις του στην ανθρώπινη εξέλιξη που ξεκλείδωσαν μυστικά του DNA του Νεάντερταλ, παρέχοντας βασικές γνώσεις για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ευπάθειας μας σε σοβαρή COVID-19.

Οι ανακοινώσεις Νόμπελ συνεχίζονται με το βραβείο φυσικής την Τρίτη, χημείας την Τετάρτη και λογοτεχνίας την Πέμπτη. Το Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί την Παρασκευή και το βραβείο Οικονομικών στις 9 Οκτωβρίου.

Τα βραβεία φέρουν χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1 εκατομμύριο δολάρια). Τα χρήματα προέρχονται από ένα κληροδότημα που άφησε ο δημιουργός του βραβείου, ο Σουηδός εφευρέτης Αλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος πέθανε το 1896.

Το χρηματικό έπαθλο αυξήθηκε κατά 1 εκατομμύριο κορώνες φέτος λόγω της πτώσης της αξίας του σουηδικού νομίσματος.

via Associated Press

Οι βραβευθέντες καλούνται να παραλάβουν τα βραβεία τους σε τελετές στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του Νόμπελ. Το περίφημο βραβείο ειρήνης απονέμεται στο Οσλο, σύμφωνα με τις επιθυμίες του, ενώ η άλλη τελετή απονομής πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη.

Δημοφιλή