Ο πρώτος millennial άγιος: Η καθολική εκκλησία αγιοποιεί 15χρονο αγόρι

Στον Carlo Acutis αποδόθηκε ένα δεύτερο μεταθανάτιο θαύμα και κάπως έτσι συμπληρώνονται τα προαπαιτούμενα για την αγιοποίησή του
via Associated Press

Ο Carlo Acutis, ένας έφηβος που γεννήθηκε στο Λονδίνο και πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία 15 ετών, πρόκειται να γίνει ο πρώτος millennial άγιος της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Acutis ήταν ένα παιδί - θαύμα της πληροφορικής που βοήθησε στη διάδοση της ρωμαιοκαθολικής διδασκαλίας στο διαδίκτυο πριν από το θάνατό του το 2006.

Την Πέμπτη, ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε ότι ένα δεύτερο μεταθανάτιο θαύμα αποδόθηκε στον Acutis, προκρίνοντας τον έφηβο για αγιοποίηση, αναφέρει ο Guardian.

Ο Acutis γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1991 πριν μετακομίσει στο Μιλάνο με τους Ιταλούς γονείς του, τον Andrea Acutis και την Antonia Salzano, όταν ήταν παιδί. Από τους 912 ανθρώπους που αγιοποιήθηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο, η πιο πρόσφατη ημερομηνία γέννησης τους ήταν το 1926.

via Associated Press

Η Salzano είχε δηλώσει παλαιότερα στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι από την ηλικία των τριών ετών ο γιος της ζητούσε να επισκεφθεί εκκλησίες που περνούσαν στο Μιλάνο και δώριζε το χαρτζιλίκι του σε φτωχούς ανθρώπους της πόλης.
Είπε ότι ο Acutis προσφερόταν επίσης να υποστηρίξει συμμαθητές των οποίων οι γονείς έπαιρναν διαζύγιο, ενώ ήταν ο υπερασπιστής παιδιών με αναπηρία ή κάποιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν μπούλινγκ στο σχολείο. Ο έφηβος επίσης πήγαινε φαγητό και χάριζε υπνόσακους στους άστεγους του Μιλάνου.

Ο νεαρός είχε μάθει μόνος του να φτιάχνει κώδικα όταν ήταν ακόμη στο δημοτικό, πριν αρχίσει να φτιάχνει τα δικά του σάιτ για λογαριασμό καθολικών οργανώσεων, ενώ είχε «στήσει» και έναν ιστότοπο, ο οποίος κατέγραφε θαύματα απ’ όλο τον κόσμο.

via Associated Press

Ο Αρχιεπίσκοπος της Assisi Domenico Sorrentino δήλωσε: «Ο Acutis είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ανθρωπότητας. Η Εκκλησία της Ασίζης γιορτάζει. Σκοπεύω να φτάσω στην Ασίζη σήμερα το βράδυ για να ευχαριστήσω τον Κύριο σε μια γιορτή. Αλλά από τώρα εντάσσομαι στους πιστούς που βρίσκονται στο προσκύνημα για μια προσευχή δοξολογίας».

Στον καθολικισμό οι άνθρωποι μπορούν να προσευχηθούν σε αποθανόντες που πιστεύουν ότι βρίσκονται στον ουρανό για να ζητήσουν να μιλήσουν στον Θεό εκ μέρους τους, όπως για παράδειγμα να ζητήσουν τη θεραπεία ενός οικείου τους από ασθένεια ή τραυματισμό.

Εάν το εν λόγω πρόσωπο φαίνεται στη συνέχεια να σημειώνει μια απροσδόκητη ανάρρωση, αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως θαύμα από το Βατικανό. Εάν δύο θαύματα αποδοθούν σε ένα αποθανόν πρόσωπο και εγκριθούν από τον Πάπα, τότε πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει άγιος.

Ο Acutis πήρε τον δρόμο προς την... αγιοσύνη, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε ένα θαύμα που του αποδόθηκε: ένα επτάχρονο αγόρι από τη Βραζιλία ανάρρωσε από μια σπάνια παγκρεατική διαταραχή αφού ήρθε σε επαφή με ένα από τα μπλουζάκια του έφηβου. Ένας ιερέας είχε επίσης προσευχηθεί στον Acutis για λογαριασμό του παιδιού.

via Associated Press

Η ειδική μονάδα της Καθολικής Εκκλησίας για την εξέταση της εγκυρότητας των θαυμάτων, που ονομάζεται Ιατρικό Συμβούλιο της Συνόδου των Αγίων Υποθέσεων, διερεύνησε πρόσφατα τους ισχυρισμούς ότι μια γυναίκα από την Κόστα Ρίκα ανάρρωσε ως εκ θαύματος μετά από ατύχημα με ποδήλατο στη Φλωρεντία το 2022.

Η Valeria Valverde, 21 ετών, υποβλήθηκε σε επείγουσα κρανιοτομή για να μειωθεί η πίεση στον εγκέφαλό της και η οικογένειά της ενημερώθηκε ότι βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, όπως αναφέρθηκε.

Η μητέρα της πήγε να προσευχηθεί για την ανάρρωση της κόρης της στον τάφο του Acutis στην πόλη Assisi της Umbrian έξι ημέρες αργότερα.

Η εκκλησία ανέφερε ότι την ίδια ημέρα, η Valverde άρχισε να αναπνέει χωρίς αναπνευστήρα και ανέκτησε τη χρήση των άνω άκρων της και την ομιλία της.

Πήρε εξιτήριο από την εντατική 10 ημέρες αργότερα και οι εξετάσεις έδειξαν ότι η θλάση στον εγκέφαλό της είχε εξαφανιστεί, σύμφωνα με τις αναφορές.

Δημοφιλή