Ο Σπάικ Λι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών

«Είμαι σοκαρισμένος, ευτυχισμένος, έκπληκτος και περήφανος, όλα μαζί ταυτόχρονα» δήλωσε ο Αμερικανός σκηνοθέτης.
|
Jamie McCarthy via Getty Images

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ, το Φεστιβάλ Καννών ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός σκηνοθέτης και ακτιβιστής Σπάικ Λι θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της φετινής 73ης διοργάνωσης. Η επιλογή του Σπάικ Λι «γράφει ιστορία», καθώς είναι ο πρώτος μαύρος σκηνοθέτης που τίθεται επικεφαλής της κριτικής επιτροπής των Καννών.

«Είναι τιμή μου που είμαι ο πρώτος εκπρόσωπος της αφρικανικής διασποράς που διορίζεται πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών» ανέφερε σε δήλωση του ο 62χρονος Σπάικ Λι, ο οποίος χαρακτήρισε μεταξύ άλλων τις Κάννες ως «το σημαντικότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο».

«Η ματιά του Σπάικ Λι είναι πιο πολύτιμη παρά ποτέ», σχολίασαν ο Πιερ Λεσκιούρ πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών και ο Τιερί Φρεμό, ο διευθυντής του σε ανακοίνωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη «BlacKkKlansman: Η Παρείσφρηση», με θέμα την πραγματική ιστορία του πρώτου Αφροαμερικανού αστυνομικού που διείσδυσε στην Κου Κλουξ Κλαν τη δεκαετία του ’70, του Ρον Στάλγουορθ, τιμήθηκε το 2018 με τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ είχε αποσπάσει υποψηφιότητες στα Όσκαρ στις κατηγορίες σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας.

«Το Φεστιβάλ των Καννών (εκτός του ότι είναι το καλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο -δεν είναι έλλειψη σεβασμού σε άλλη διοργάνωση) είχε τεράστια επιρροή στην κινηματογραφική του καριέρα. Θα μπορούσα να πω ότι διαμόρφωσε την πορεία μου στον παγκόσμιο κινηματογράφο», υπογράμμισε ο Αμερικανός σκηνοθέτης, αναφερόμενος στη μακρά του σχέση με το Φεστιβάλ, στο οποίο παρουσίασε ταινία του πρώτη φορά το 1986 με το «She’s got to have it» -συνολικά, επτά ταινίες του έχουν κάνει πρεμιέρα στις Κάννες.

Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ των Καννών, που θα διεξαχθεί από τις 12 ως τις 23 Μαΐου, θα ανακοινωθούν στα μέσα Απριλίου.

Με πληροφορίες από Variety

Πήγαινε στην αρχική σελίδα